Senátor Štětina útočí na Zemana: Je to puč. A Marek Benda...

26.06.2013 12:20

Prezident Miloš Zeman rozhodnutím jmenovat Jiřího Rusnoka premiérem nehnul žlučí jen prvnímu místopředsedovi TOP 09 Miroslavu Kalouskovi, jenž se v úterních reakcích zalykal hněvem nad tímto krokem hlavy státu. Kriticky ho hodnotí, i když zdaleka ne tak emotivně, také další pravicoví politici, podle nichž prezident nerespektoval parlamentní demokracii.

Senátor Štětina útočí na Zemana: Je to puč. A Marek Benda...
Foto: Hans Štembera
Popisek: V Senátu proběhl veřejný seminář Umírá Ústav pro studium totalitních režimů?

Rozhodnutí prezidenta Miloše Zemana jmenovat předsedou úřednické vlády Jiřího Rusnoka podle očekávání nejvíce rozlítilo ministra financí v demisi Miroslava Kalouska, jenž byl hybatelem dosavadní Nečasovy vlády a se stejnou pozicí počítal i ve vládě Miroslavy Němcové. V první reakci prohlásil, že nepůjde o vládu odborníků, ale vládu kamarádů Miloše Zemana. V Událostech, komentářích České televize pak hovořil o ohrožení parlamentní demokracie u nás a o posunu k putinovskému režimu.

Nespokojenost s prezidentovým krokem neskrývají ani další pravicoví politici, i když kvůli němu nepřicházejí o ministerské křeslo jako Miroslav Kalousek, a s výjimkou Marka Bendy či Daniela Korteho nad nimi ani nevisí Damoklův meč předčasných voleb. „Je to vláda, která nebude mít důvěru. Použil bych tedy slova předsedkyně Poslanecké sněmovny Mirky Němcové, že to je porod mrtvého dítěte. Ale co je za tím, proč to udělal, na kolik měsíců to plánuje, vůbec netuším,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz místopředseda Senátu Přemysl Sobotka.

Je to ústavní puč, má jasno senátor Štětina

Nad postupem hlavy státu se pozastavuje i předseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda, který připomíná, že je to nestandardní a neobvyklý počin. „Krok prezidenta Zemana samozřejmě zcela vybočuje z naší tradice. Všechny ´úřednické´ vlády vždy měly dojednánu podporu ve sněmovně,“ poukazuje pro ParlamentníListy.cz Marek Benda na to, že na Rusnokově vládě, se na rozdíl od Fischerovy nebo Tošovského vlády, poslanci nedohodli.

„Tímto Zemanovým rozhodnutím byl opuštěn politický systém parlamentní demokracie a nastolena orientální despocie putinovského střihu. Je to nejvážnější ohrožení demokracie od roku 1989,“ upozorňuje pro ParlamentníListy.cz poslanec TOP 09 Daniel Korte.

„Myslím si, že čin pana prezidenta Zemana je protiústavní a je to možno charakterizovat jako ústavní puč,“ říká pro ParlamentníListy.cz Jaromír Štětina, nezávislý senátor zvolený na kandidátce TOP 09. „V politice existuje i právo zvykové, které tady trvalo od roku 1918 s několikerými přestávkami, a pan prezident by si měl uvědomit, že tady je především Poslanecká sněmovna, která určuje vládu. Nikoli on se svými direktivami,“ reaguje na námitku, že se prezident nedopustil ničeho, co by bylo s Ústavou v rozporu.

Úřednické vlády byly v minulosti předjednány s politickými stranami

Kritizuje také to, že dosavadní koalice byla schopna prokázat se stojedničkovou většinou, přesto na to prezident Miloš Zeman nebral zřetel. „Já si myslím, že parlamentní demokracie je v bezprostředním ohrožení. Vždyť parlamentní většina byla jasně deklarovaná a potvrzena všemi politickými stranami zúčastněnými v koalici,“ připomíná Jaromír Štětina, že ODS, TOP 09 i LIDEM byly připraveny pokračovat v Nečasově vládě i bez Petra Nečase.

Také Přemysl Sobotka to bere jako ohrožení parlamentní demokracie. „Ta u nás platí a vše ve vztahu k vládě se odvozuje od Poslanecké sněmovny. Všechny takzvané úřednické vlády byly v minulosti vždy předjednané s politickými stranami, a proto pak dostaly důvěru. Ale v daném okamžiku tento krok učiněn nebyl. Proto předpokládám, že všichni dodrží to, co hned po jmenování pana Rusnoka premiérem říkali, a tato vláda nedostane důvěru,“ konstatuje senátor ODS.

Zeman v každém případě škodí celé naší společnosti

Prezident Miloš Zeman se za jmenování Jiřího Rusnoka premiérem ocitl pod palbou nejen pravicových politiků, některých politologů, ale i médií, že nejedná v souladu s duchem Ústavy. „Nevím, jestli tomu bude řadový občan úplně rozumět. Ale Ústava je nejvyšší zákon v České republice a jestliže ani prezident ho v plném rozsahu nedodržuje a ohýbá ho, tak je to samozřejmě špatný signál,“ myslí si Přemysl Sobotka.

Je otázkou, zda si prezident může v očích voličů uškodit tím, že v tomto případě nectil ústavní zvyklosti, nebo veřejnost spíše ocení dodržení slibu z předvolební kampaně, jímž bylo heslo „Stop Nečasově vládě“. „Nevím, jestli může prezident Zeman uškodit sám sobě, ale v každém případě škodí celé naší společnosti,“ tvrdí senátor Jaromír Štětina.

Sněmovna musí vybojovat proti prezidentovi svoji ústavní pozici

Pravicové strany, a to především TOP 09, před jmenováním Jiřího Rusnoka sebevědomě hlásaly, že budou radši pro rozpuštění sněmovny a předčasné volby, než strpět úřednickou vládu. Nyní ale začínají ve svých názorech couvat a předčasné volby jako jednu z možností odsouvají hluboko do kouta. Přitom si musí být vědomy, že úřednická vláda tu může být klidně i půl roku, protože i při svém druhém pokusu může Miloš Zeman jmenovat stejného premiéra.

Přesto se jak ODS, tak TOP 09 brání rozpuštění sněmovny a předčasným volbám zuby nehty. „Že by správnou reakcí na pokus prezidenta vyšachovat sněmovnu ve vztahu k vládě bylo rozpuštění sněmovny, to snad nikdo soudný nemůže myslet vážně! Naopak, sněmovna musí i pro budoucnost vybojovat proti prezidentovu pokusu ji zpochybnit svoji ústavní pozici,“ vysvětluje pro ParlamentníListy.cz šéf poslanců ODS Marek Benda.

TOP 09 udělá vše pro to, aby se moc vrátila tam, kam patří

„Úřednická vláda ztrácí význam už při svém vyhlášení a jmenování pana Rusnoka premiérem. V této chvíli je potřeba udělat všechny ústavní kroky, protože je zde stále šance, neboť v Poslanecké sněmovně je většina sto jedna, a to je většina, která může podporovat legitimní vládu. Pan Rusnok slíbil, že do čtrnácti dnů sestaví vládu, prezident ji bude jmenovat. Pak je šance, aby té vládě byla vyslovena nedůvěra. To je také ústavní krok. Ale co bude dál, je ještě brzy spekulovat,“ dodává místopředseda Senátu Přemysl Sobotka.

PhDr. Daniel Korte

  • TOP 09
  • Stálá komise pro kontrolu použití operativní techniky Policie České republiky

Krok směrem k rozpuštění sněmovny a předčasným volbám se nedá očekávat ani od druhé koaliční strany. „TOP 09 nezradí občany České republiky, jako zradily tzv. občanské strany v únoru 1948, a udělá vše pro to, aby se moc vrátila tam, kam patří, tedy do Poslanecké sněmovny a od ní odvozené vlády,“ dušuje se poslanec Daniel Korte.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…