Senátor Valenta setřel vládu za chystanou kampaň k uprchlíkům: To už jsme tak bohatá země...

22.07.2015 17:20

Nezávislý senátor Ivo Valenta ostře kritizoval plán Sobotkovy vlády, která chce za pomoci mediální kampaně zlepšit pohled české veřejnosti na uprchlíky. Valenta svůj nesouhlas s tímto záměrem zveřejnil na svém facebookovém profilu.

Senátor Valenta setřel vládu za chystanou kampaň k uprchlíkům: To už jsme tak bohatá země...
Foto: archiv senátora
Popisek: senátor Ivo Valenta

„Vůbec nerozumím tomu, proč se mají utrácet státní peníze na nějakou kampaň, která má zlepšit pohled české veřejnosti na uprchlíky z muslimských zemí! To je to samé, jako když Ministerstvo financí plánuje utratit desítky milionů korun za propagaci elektronické evidence tržeb,“ napsal senátor. A rozhořčil se: „To si vládní politici takto chtějí za státní peníze kupovat přízeň svých voličů?“

Nejsme tak bohatá země, abychom utráceli za takové nesmyslné kampaně

Naznačil, že nejsme tak bohatá země, abychom utráceli „za podobně nesmyslné kampaně“. Když už stát chce nějakou PR kampaň financovat, měla by prý být zaměřena na pomoc malým živnostníkům a zemědělcům s jejich prosazením na trhu. Nebo by měla motivovat mladé lidi k tomu, aby zakládali rodiny a „měli hromadu dětí“.

O tom, že vláda se chystá zlomit xenofobní odpor a strach české veřejnosti z příchodu patnácti set uprchlíků za pomoci PR kampaně, včera informoval server Ihned.cz. „Chápu, že se dneska lidé bojí. Když totiž slyší slovo muslim, jediné, co znají z médií, je řezání hlav a popravy. My potřebujeme rozbít tuhle masovou představu,“ řekl serveru Tomáš Prouza, vládní tajemník pro evropské záležitosti.

Hlavní úlohu v kampani mají sehrát starostové a faráři

Kampaň se nebude odehrávat na celostátní úrovni, podle Prouzy je třeba obavy odbourávat přímo tam, kde utečenci z Blízkého východu nebo severní Afriky najdou nový domov. Hlavní úlohu tak mají sehrát starostové nebo faráři, kteří v obci či ve městě, kam se přistěhuje rodina imigrantů, uspořádají setkání, přednášky a dají novým sousedům možnost, aby starousedlíkům vyprávěli svůj příběh.

„Nejde o billboardy na tři měsíce, jde o dlouhodobou práci. Až přijdou, musíme ukazovat konkrétní lidi, jejich tváře a jejich příběhy. Naše představa je, že to budou vyprávět v komunitě. Rodina bude mluvit o tom, co zažila, před čím utíká − před řezáním krků, z válkou zničeného města, kde už nestojí jediný dům, že jim část rodiny už zabili. Jde o to, aby se pak přestali bát hlavně jejich sousedé,“ popsal plány Prouza.

Inspirace zkušenostmi z Rakouska

Ten také vysvětlil, že vláda nechce opakovat chyby s přistěhovalci, které v minulosti udělaly Francie nebo skandinávské státy. Tam se imigranty nepodařilo integrovat do společnosti, protože žili v muslimských ghettech, bez kontaktu s novou zemí. Právě tak vzniká nespokojená generace synů a vnuků. Podle serveru totiž žádný teroristický útok v Evropě nespáchal čerstvý imigrant, ale právě potomci, kteří se nesžili s novým prostředím.

Česká vláda se chce inspirovat v Rakousku. „Velmi dobře to zvládají − přestože mají násobně více uprchlíků. Funguje tam spolupráce s církvemi, které si vždy vezmou nějakou rodinu pod patronát, vezmou je do echt rakouské katolické vesnice, naučí je němčinu. Pokud máte v malé obci maximálně jednu dvě rodiny, je na ně obrovský tlak, aby se integrovaly. Chceme to dělat stejně,“ konstatoval Prouza.

  • Celá zpráva o chystané PR kampani je ZDE

Celý příspěvek senátora Ivo Valenty na sociální síti:

Vůbec nerozumím tomu, proč se mají utrácet státní peníze na nějakou kampaň, která má zlepšit pohled české veřejnosti na uprchlíky z muslimských zemí! To je to samé, jak když Ministerstvo financí plánuje utratit desítky milionů korun za propagaci elektronické evidence tržeb. To si vládní politici takto chtějí za státní peníze kupovat přízeň svých voličů? Anebo jsme už tak bohatá země, že máme na to, abychom utráceli za podobně nesmyslné kampaně? A když už to má být, nebylo by spíše lepší podobnými PR aktivitami pomoci malým živnostníkům a zemědělcům s jejich prosazením na trhu anebo motivovat mladé lidi k tomu, aby zakládali rodiny a měli hromadu dětí?

Pozn. redakce: 79,920 % podíl ve společnosti OUR MEDIA a.s., provozující server Parlamentní listy vlastnila do 5.6.2023 společnost SYNOT INVEST LIMITED podnikatele a bývalého senátora Iva Valenty.

reklama

Ivo Valenta

79,920 % podíl ve společnosti OUR MEDIA a.s., provozovatele www.parlamentnilisty.cz vlastnila do 5.6.2023 společnost SYNOT INVEST LIMITED podnikatele a bývalého senátora Iva Valenty. Dalšími vlastníky společnosti OUR MEDIA a.s. jsou Michal Voráček, Jan Holoubek a Jiří Čermák.

autor: vam

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…