Štětina se svěřil, co by teď dělal s Ruskem, a jednomu jeho bývalému kolegovi se zvedl žaludek

20.07.2014 5:21

Leteckou tragédii nad Ukrajinou si senátor Jaroslav Doubrava spojuje s informacemi o tom, že přibližně v té době mělo místem prolétat i letadlo s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Místopředseda Senátu Přemysl Sobotka je naopak přesvědčen, že za sestřelením jsou separatisté, kteří neidentifikovali cíl jako civilní a sestřelili ho. Ani jeden z nich se však nepřiklání k názoru europoslance Jaromíra Štětiny, že je třeba proti Rusku demonstrovat sílu manévry vojsk evropských zemí a USA na území Ukrajiny.

Štětina se svěřil, co by teď dělal s Ruskem, a jednomu jeho bývalému kolegovi se zvedl žaludek
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Senátor Jaromír Štětina během besedy v Ústí nad Labem

Anketa

Kdo podle vás sestřelil civilní letadlo nad Ukrajinou?

hlasovalo: 712534 lidí

Sestřelení bylo s největší pravděpodobností příčinou zřícení civilního letounu Boeing 777 malajsijských aerolinek nedaleko ukrajinsko-ruské hranice v doněcké oblasti. Hned od pádu letadla se objevují velice protichůdné informace o tom, kdo způsobil, i když nejspíš omylem, obrovskou tragédii. Nejčastěji se spekuluje o proruských odpůrcích stávajícího kyjevského vedení, ale podezření padají také na adresu ukrajinské armády a ojediněle i Ruska. Ze všech stran zaznívá volání po potřebě důkladného vyšetření, ale nechybějí ani hlasy, že se pravdu nikdy nedozvíme.

Podle senátora Jaroslava Doubravy z politického sdružení Severočeši.cz došlo k omylu, protože nemělo být sestřeleno toto civilní letadlo, ale úplně jiné. „Vycházím z informací, které přišly, tuším, z Rakouska, že v tomto čase tam mělo letět letadlo s prezidentem Putinem. A došlo k záměně letadel. Při té příležitosti mě v pátek docela pobavil prezident Obama, když na jedné straně říká, že je potřeba vyšetřování s mezinárodní účastí, a vzápětí řekne, že to byli separatisté, kteří to letadlo sestřelili,“ poukazuje pro ParlamentníListy.cz Jaroslav Doubrava na rozporuplné výroky prvního muže USA.

Separatisté si možná nedali práci s identifikací cíle

Zároveň si klade ve světle informací z Rakouska otázku, proč by po takovém letadle stříleli Rusové, ať už ukrajinští, nebo Rusové jako takoví, o čemž se snaží přesvědčit veřejnost právě Barack Obama. „Navíc experti, dokonce i v našich sdělovacích prostředcích, se vyjádřili k tomu, že si nedokáží představit, že by takovou zbraň měli v rukách ti povstalci, tedy ochránci svých zájmů. Nepoužívám jejich označení za separatisty, protože tak to samozřejmě není. Takže tyto zbraňové systémy mají k dispozici Rusové a Ukrajinci,“ říká Jaroslav Doubrava s tím, že informace, kdo za sestřelením stál, zůstane ve velmi dobře střežených sejfech a my se ji oficiálně nikdy nedozvíme.

To místopředseda Senátu Přemysl Sobotka je v záplavě nejrůznějších informací nakloněn verzi o jiném viníkovi. „V každém případě je to zrůdný moment, když je sestřeleno civilní letadlo. Můžeme opravdu jenom spekulovat o mnoha variantách, ale v tom uplynulém období se separatisté dostali určitě k vojenskému materiálu a k vojenské technice, která by umožnila takové letadlo sestřelit. A protože jsou to trošku bezohlední lidé, tak si možná neidentifikovali ten cíl jako civilní a sestřelili ho,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz senátor ODS Přemysl Sobotka.

Snaha USA poškodit Rusko, ale následně i Evropskou unii

Uznává však, že lze v tomto případě spekulovat o všem možném. „V této chvíli je údajně jasné, že to bylo z území, které mají obsazeno separatisté. Navíc z otevřených zdrojů se ví, že separatisté žádná letadla nemají, takže by byl od Ukrajinců holý nesmysl na jakékoli letadlo střílet. Tuto teorii proto považuji za nesmyslnou a za zbytečné se jí zabývat. Bavíme se o prostoru, odkud to bylo odpálené. A jde o to, jestli to bylo z území, které ovládají separatisté, nebo už z přilehlého území směrem na východ,“ vylučuje bývalý předseda horní parlamentní komory z okruhu podezřelých vládní ukrajinské vojenské síly.

K pádu letadla se pro ParlamentníListy.cz vyjádřil také bývalý místopředseda vlády pro evropské záležitosti a exministr zahraničí i obrany Alexandr Vondra. „Tragédie i způsob, jak ji komentují Rusové na východ od Doněcka, ukazuje, jak malou cenu tam má lidský život. Je proto důležité, aby byl viník odhalen, pojmenován a především aby za tento hrůzný čin pořádně zaplatil,“ požaduje Alexandr Vondra.

O letecké tragédii nad Ukrajinou se nejčastěji spekuluje jako o omylu některé ze stran, i když nechybějí ani názory, že mohlo jít o pokus vyhrotit už tak napjatou situaci na Ukrajině. „O snaze vyostřit konflikt na Ukrajině jsem přesvědčen. Za tím vším vidím snahu Spojených států jednak co nejvíc poškodit Rusko, ale potažmo poškodit i Evropskou unii. Jsem totiž přesvědčen o tom, že Američani nepotřebují nějakého silného protihráče, jakým by Evropská unie mohla být,“ domnívá se senátor Jaroslav Doubrava.

Místopředseda Senátu vyzývá k tvrdým sankcím, ale i diplomatickým jednáním

Pozastavuje se nad pátečním projevem Baracka Obamy, v němž zaznělo, že žádný stát nemá právo se vměšovat do záležitostí jiných států. „Podívejte se, co udělali s Irákem, s Libyí, se Sýrií, vždy se hrabali někam, kde neměli co dělat a kde rozbili systém. Nejočividnější je to dnes v Iráku, kde občanskou válkou vyvolali vyvražďování obyvatel Iráku mezi sebou. Také je už prokázané, že v Kyjevě pomáhaly bořit systém skupiny vycvičené v Polsku a že to celé bylo pod taktovkou Spojených států. Každý by se měl starat o to svoje a nevyvážet svoji představu o demokracii do nějakých jiných zemí,“ tvrdí Jaroslav Doubrava.

Podle Přemysla Sobotky každá takováto tragédie situaci vyostří a ještě ji zhorší. „A to, ať už se bavíme o vztahu k Rusku nebo k těm separatistům, kteří určitě nemají standardní úmysly, ale mají pouze destrukční úmysly. Takže to určitě zhorší postavení separatistů i postavení Ruska. A já pevně věřím, že jak Evropská unie, tak Spojené státy budou ve svých ´sankcích´ velmi tvrdí. Ale zároveň je třeba diplomaticky jednat, protože bez jednání tento konflikt skončí bratrovražedným bojem,“ obává se místopředseda Senátu.

Štětina vidí viníka tragédie v německé kancléřce i českém premiérovi

V reakci na tragédii letadla malajsijské společnosti prohlásil v rozhovoru pro Lidovky.cz bývalý senátor a nyní europoslanec Jaromír Štětina, že vina na sestřelení letadla a smrti téměř tří stovek lidí se už netýká jen Moskvy. „Jestli někdo nese část viny na tragédii, tak jsou to představitelé Evropské rady, včetně paní Merkelové a včetně našeho premiéra pana Sobotky. Neboť ti nejsou schopni adekvátně reagovat na válečné zločiny, kterých se Moskva na Ukrajině dopouští,“ uvedl Jaromír Štětina.

„Je opravdu nechutné, jak se někteří lidé jako je pan Štětina snaží zviditelňovat i na pozadí takové hrozné tragédie a používat zcela cynicky 300 civilních obětí jako palivo své jednostranné nenávisti,“ zareagoval na jeho výpad premiér Bohuslav Sobotka. A podobný postoj zaujal i Jaroslav Doubrava. „Z vyjádření pana – naštěstí bývalého – kolegy Štětiny se mi někdy zvedá žaludek,“ přiznává pro ParlamentníListy.cz senátor zvolený na kandidátce sdružení Severočeši.cz Jaroslav Doubrava a připomíná minulost nyní nejhlasitějšího odpůrce Ruska u nás.

Evropská unie reagovala chybně už od událostí na Majdanu

„Pan Štětina byl velmi prominentním komunistickým novinářem, který měl přístup i do těch nejtajnějších enkláv tehdy Sovětského svazu. Když se to otočilo, tak dští oheň a síru na všechny strany, kde je to jenom trochu cítit Ruskem. Já už jsem jednou řekl, že bych to pochopil, kdyby byl agentem Rusů, protože to by bylo jeho vynikající krytí. Jak to je, nevím, ale pan Štětina by si měl zamést před vlastním prahem. A plně souhlasím s premiérem Sobotkou, že to je od Štětiny nechutné,“ poznamenává dále Jaroslav Doubrava.

Místopředseda Senátu Přemysl Sobotka se do personifikace viníků za čtvrteční pád malajsijského letadla jako Jaromír Štětina nepouští, ale chybu na straně EU vidí. „Když se podíváme zpátky, tak Evropská unie, ale i Spojené státy poněkud chybně reagovaly na začátku celého problému, to znamená už od Majdanu, a celou tu tragédii na Ukrajině podcenily. Byla to od Evropské unie určitá chyba – a Evropská rada je její součástí – hned na začátku, kdy měla jednat daleko kvalitněji a daleko víc se znalostí problému, který tam vznikal,“ myslí si Přemysl Sobotka.

Europoslanec by poslal na Ukrajinu vojska zemí EU i Spojených států

Čtvrteční tragická událost na Ukrajině může posunout tamní dění do ještě horších rozměrů. „Je už na čase, aby byly na Ukrajině připraveny vojenské manévry – nikoli vstup do konfliktu, ale demonstrace síly ukrajinské armády spolu s armádami některých evropských zemí a Spojených států,“ nabádal v rozhovoru pro Lidovky.cz europoslanec Jaromír Štětina také k demonstraci síly, což je prý jediné, čemu Moskva rozumí.

„Já bych takhle daleko nešel. Myslím, že ukrajinská armáda je věrná současné vládní garnituře a že by to měla zvládnout vlastními silami. To, že by se přešlo na jakési cvičení vojsk některých evropských zemí, považuji v tuto chvíli za nadbytečné,“ říká pro ParlamentníListy.cz místopředseda Senátu Přemysl Sobotka. „Já v tom vidím vyzývání k válce, jen nevím, co k tomu pana Štětinu vede. Dokonce by stálo za zamyšlení, jestli by tuhle jeho výzvu a to jeho žvatlání neměly posoudit soudy,“ dodává senátor Jaroslav Doubrava.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…