Uzavřené setkání Zemana se senátory: Padala i jména zrádců z ČSSD

22.03.2013 8:01

Na závěr své čtvrteční návštěvy Senátu se prezident republiky Miloš Zeman sešel se senátory, kteří podepsali jeho kandidaturu na úřad prezidenta. Podle senátora Vladimíra Drymla (BEZ PP – SPOZ) a komunistické senátorky Marty Bayerové proběhla schůzka v pohodové atmosféře. Miloš Zeman poděkoval senátorům a znovu potvrdil, mimo jiné, jednu ze svých priorit, že chce sjednotit levici.

Uzavřené setkání Zemana se senátory: Padala i jména zrádců z ČSSD
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman přišel poprvé na zasedání vlády

„Byla to významná pocta senátorům, kteří se v nelehké době postavili za Miloše Zemana a podpořili jeho kandidaturu,“ řekl pro ParlamentníListy.cz předseda senátního klubu SPOZ+KSČM+Severočeši Vladimír Dryml. Připomněl zároveň, že právě Miloš Zeman získal jako první kandidát tuto „pojistku“, přestože byl od počátku rozhodnut získat minimálně 50 tisíc požadovaných podpisů, což nakonec s více než 100 tisíci podpisy naplnil vrchovatě.

Senátoři, zejména z ČSSD, to neměli jednoduché, když chtěli Zemana na Hradě

Zároveň senátor upozornil, že lidé, kteří nebyli bez stranické příslušnosti, to vůbec neměli jednoduché. „Měli tehdy hodně velké problémy, zejména v sociální demokracii,“ připomněl Vladimír Dryml tehdejší podpisový kolotoč.

Podle Drymla byla schůzka s prezidentem Zemanem velmi přátelská. Debata se nevyhnula ani oné promarněné šanci před 10 lety, kdy Miloš Zeman kandidoval na prezidentský úřad, tedy v době, kdy byl český prezident volen ještě zákonodárci. „Tehdy ho někteří členové sociální demokracie zradili,“ připomněl senátor. Padla prý i některá jména. „Miloš Zeman použil i v tomto případě své oblíbené bonmoty, když řekl, že přítel se pozná, když hřmí, a pak ještě jednou senátorům poděkoval,“ popisuje průběh schůzky Vladimír Dryml.

MUDr. Vladimír Dryml

  • BPP
  • Prezident svazu Senioři České republiky

Schůzka senátorů s prezidentem se protáhla

„Probíraly se jak události z minulosti, které se většinou týkaly těch podpisů, tak ale i věci zaměřené do budoucna. Prakticky každý senátor se mohl pana prezidenta zeptat na cokoliv,“ sdělil pro ParlamentníListy.cz Vladimír Dryml. Zároveň poznamenal, že oběd, který měl trvat hodinu, se protáhl o další tři čtvrtě, protože senátoři měli na Miloše Zemana hodně otázek a on na všechny odpovídal. „Velmi si toho vážím,“ dodal senátor.

Probíraly se i možnosti spolupráce prezidenta a Senátu, nebo fungování a vzájemné vztahy obou komor zákonodárného sboru. „Miloš Zeman přidal i své zkušenosti z exekutivy i sněmovny, které si velmi dobře pamatuje,“ zasmál se senátor. Prezident pak prý zopakoval svůj příslib, že už velmi brzy navrhne ústavní soudce, aby Ústavní soud ČR mohl fungovat, jak má.

Prezident bude brát podnikatele na zahraniční cesty

Mezi priority Miloše Zemana patří podle Vladimíra Drymla jednoznačně řešení otázky nezaměstnanosti, jejíž úroveň považuje pan prezident za neúnosnou. „Dále to byly ekonomické priority, a to související zejména se zvýšením zájmu investorů o Českou republiku, ale také možnost uplatnění se českých společností v zahraničí, i v zemích mimo evropský prostor,“ říká senátor. Prezident je za tímto účelem rozhodnut brát s sebou české podnikatele na své zahraniční cesty.

Jak Vladimír Dryml dodal, požádal osobně prezidenta Zemana i o zvýšenou pozornost našim vojákům v Afghánistánu. „Jen tak na okraj,“ připomíná senátor, „pro Miloše Zemana hlasovalo 70 procent vojáků, kteří jsou tam dislokováni“.

Na pořadu jednání byly i organizační záležitosti. „Miloš Zeman mimo jiné slíbil, že se bude setkávat s předsedy poslaneckých i senátních klubů,“ řekl na závěr senátor.

Jestli někdo dokáže sjednotit levici, je to Miloš Zeman

„To setkání bylo moc příjemné,“ říká ParlamentnímListům.cz komunistická senátorka Marta Bayerová, která Miloše Zemana od počátku podporovala. Připomněla i další ze Zemanových priorit. „Pan prezident opakovaně připomněl, že chce levici stmelovat, ne ji rozdělovat, jak říkají některá média,“ říká Bayerová.

Senátorka zároveň dodala, že se senátoři na schůzce s prezidentem Zemanem dohodli, že jejich schůzky budou pravidelné. „Ještě bude upřesněno, v jakém časovém rozmezí se budeme setkávat, ale dohodli jsme se, že půjde o pravidelná setkání,“ říká Bayerová. 

Také ona si ze setkání s prezidentem odnesla velmi příjemný pocit. „Jsem přesvědčena, že jestli může někdo tu levici sjednotit, je to právě Miloš Zeman. On je ten, kdo na to opravdu má,“ říká rozhodně senátorka za KSČM Marta Bayerová.

RNDr. Marta Bayerová

  • BPP
  • Angažuji se i v občanské iniciativě Alternativa zdola
  • mimo zastupitelskou funkci

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…