Význačný lékař a senátor Malý navrhl novinku v očkování. A takto dopadl na ministerstvu

21.08.2015 13:06

Zastánci i odpůrci očkování by podle senátora Jaroslava Malého (ČSSD) měli zahodit zbraně a vylézt ze zákopů. Navrhuje zavést licence o očkování pro praktiky a kritizuje MZ, že neplní svou informační roli. S licencemi nesouhlasíme a informací je dostatek, kontruje lékařská komora a státní aparát.

Význačný lékař a senátor Malý navrhl novinku v očkování. A takto dopadl na ministerstvu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Jaroslav Malý

Profesor vnitřního lékařství a senátor Jaroslav Malý píchnul do vosího hnízda. Přestože je zastáncem očkování, opřel se ve svém textu na svém profilu na ParlamentníchListech.cz jak do lékařů, tak do ministerstva zdravotnictví. "Položil jsem si dvě zásadní otázky. Jsou lékaři v oblasti o tom, jak vysvětlovat pacientům očkování, dostatečně edukováni? A je dostatečně edukována veřejnost? Na obě otázky bohužel odpovídám ne, není tomu tak," říká senátor.

Očkování potřebuje edukaci lékařů i veřejnosti

Řešením je podle něj zavedení povinných školení pro lékaře, a to jak na VŠ, tak postgraduálně, a zároveň vznik kvalitních internetových stránek v gesci ministerstva zdravotnictví, které budou on-line a moderně všechny otázky veřejnosti související s očkováním vysvětlovat. "Nezpochybňuji očkování jako takové, ale to, jak stát v současné době velkých polemik přistupuje k informovanosti a ke vzdělávání v této oblasti. Maminky se poměrně logicky o své děti bojí. Dokud jim nebudou podány objektivní a obsáhlé informace jak ze strany státu, tak lékařů, nikam se nepohneme. Lékaři se musejí více vzdělávat v tom, jak a jaké informace očkovaným pacientům podávat. A na to by měli mít jakýsi certifikát komunikace s pacientem," tvrdí senátor, který jako lékař stál v 70. letech minulého století u první transplantace kostní dřeně v tehdejším Československu.

Pane senátore, jste na omylu!

Jeho návrhy ale, jak se zdá, nebudou padat na příliš úrodnou půdu. Česká lékařská komora (ČLK) s myšlenkou udělování očkovacích licencí nebo certifikace praktikům nesouhlasí. "Se systémem takovéto certifikace lékařská komora nesouhlasí, protože se domnívá, že očkování patří k běžné praxi a vzdělanosti dětských lékařů. Máme obavu, že za takovýmto postupem stojí snaha tzv. očkovacích center, které chtějí tuto činnost plně převzít z ekonomických důvodů," uvedl pro ParlamentníListy.cz mluvčí ČLK Josef Sojka. Stejně tak ministerstvo zdravotnictví tvrdí, že informovanost české veřejnosti je dostačující a navíc podle vyjádření svého tiskového odboru má na starosti především management očkování a nikoliv vysoce specializované expertní činnosti, které jsou garantovány Českou vakcinologickou společností a Státním zdravotním ústavem. "Na webových stránkách obou uvedených subjektů je vše, co by měl řadový občan, ale i odborník o problematice očkování vědět. Správa těchto webových informací vyžaduje zcela pravidelné zapojení příslušných expertů do zajišťování aktuálních informací a do komunikace s veřejností. Tyto požadavky webové stránky obou zmíněných expertních uskupení splňují," říká Dana Šalamunová z tiskového odboru ministerstva.

Výkřik do tmy nebo koncepční řešení?

"Z mé strany se rozhodně nejedná o výkřik do tmy a rozhodně nezastupuji ekonomické zájmy očkovacích center, jak spekuluje ČLK. Budu se snažit své návrhy otevřít jak v odborných, tak politických kruzích. Minimálně vyvolám debatu, jejíž výsledky se v budoucnosti mohou promítnout do přijímané legislativy," reaguje pro ParlamentníListy.cz senátor. Každopádně do poslední legislativní úpravy, která ovlivňuje očkování, se nic z jeho návrhů dostat nemůže. V červnu prošel Poslaneckou sněmovnou zákon o veřejném zdraví, který stanovoval nová pravidla i sankce pro povinné očkování. Senátoři pak o novele jednali téměř pět hodin a sankce zmírnili. Mimo jiné navrhli, aby mateřské školy a další zařízení měly pouze povinnost zjistit stav očkování přijímaného dítěte. Maximální pokuta za přijetí dítěte bez dokladu o stavu očkování by pak měla být třicet tisíc korun. Poslanci se zákonem budou opět zabývat nejdříve po 14. září.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…