Zdeněk Škromach tvrdě: Lidé mi nadávají kvůli Zaorálkovu postoji k Ukrajině

05.06.2014 10:05

ROZHOVOR ANO odstartovalo předvolební tanečky a lidovci sem tam ukradnou nějaké téma. ČSSD se musí ve vládě i před občany začít radikálněji prosazovat. Alespoň to si myslí senátor Zdeněk Škromach (ČSSD), který v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz řekl i to, že poplatky ve zdravotnictví považuje za nemorálnost a nesmyslnou daň z nemoci.

Zdeněk Škromach tvrdě: Lidé mi nadávají kvůli Zaorálkovu postoji k Ukrajině
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Škromach

Andrej Babiš navrhuje zavedení poplatků za pobyt v nemocnici. Co vy na to?

Zaregistroval jsem, že to máš pan Babiš trochu popletené. O tom, že se zruší poplatky v nemocnicích, nerozhodla vláda ani žádná koalice, ale Ústavní soud. Pokud by vláda chtěla o něčem rozhodovat, tak o znovuzavedení poplatků, což si myslím, že je trošku nelogické. ČSSD v loňském roce hovořila o tom, že chce snížit poplatek ze stovky na šedesát korun, ale v situaci, kdy Ústavní soud zcela poplatky zrušil, tak by bylo hloupé, je znovu zavádět. Navíc já osobně jsem přesvědčený o tom, že poplatky v nemocnici, i když jsou odůvodňovány různými způsoby, tak jsou jen další daní z nemoci.

Ti lidé, kteří jdou do nemocnice, tak jsou na nemocenské, a pokud jsou v zaměstnaneckém poměru, mají snížené příjmy. Přitom ale musí stále platit inkaso, rodinné náklady, půjčky a nikdo jim nic neodpustí. Poplatky nemají žádnou logiku. Většina stravování v nemocnici patří i do určitého způsobu léčby. Je potřeba dotáhnout do konce i další zrušení poplatků u lékařů, protože to je nemorálnost a platba za nemoc. Jde o přenášení solidarity zdravých s nemocnými na nemocné. Lidé dávají peníze na léky, léčbu, dopravu a ještě, aby platili za poplatky? Tuhle daň z nemoci, kterou zavedl Nečas, Kalousek, Schwarzenberg a další, je potřeba rychle zrušit.

Přesto, má šanci zavedení poplatků ANO v Parlamentu prosadit?

Jsou to spíš tanečky před podzimními komunálními volbami, než aby to bylo reálné. Ve velkých městech chce zřejmě ANO uspět a snaží se proto oslovit voličskou základnu TOP 09 a pravicově smýšlející veřejnost. Ze strany ČSSD pro zavedení poplatků za pobyt v nemocnici Andrej Babiš žádnou podporu mít nebude. Chápu, že ministr financí hledá každou miliardu, ale kdyby nebyly zavedené poplatky ve zdravotnictví, tak by nic neubylo. Naopak stát platí za nevýdělečně činné občany. Po minulých vládách, které přenášely platbu na nemocné, je potřeba, abychom se znovu vrátili k principu solidarity a aby stát navýšil poplatky pojišťovnám za nevýdělečně činné občany.

Neobáváte se toho, že bude vicepremiér do budoucna prosazovat příliš pravicový program?

Od pravicové strany se to očekává. Nakonec lidovci jsou také více pravicoví než středoví. Souboj pravice a levice se dá ve vládě předpokládat. Důležité ale je, aby vláda pozici ustála a nedocházelo k rozkolům. Někteří členové koalice by totiž mohli hledat podporu u TOP 09 nebo u ODS v případě zákonů, se kterými ČSSD nebude souhlasit.

Je to reálná hrozba?

Vzhledem k tomu, že nás na podzim čekají komunální a senátní volby, tak bude snaha, ať už rétoricky nebo předkládáním návrhů, se zviditelňovat. Myslím si, že naposledy to byly daňové úlevy pro rodiny s dětmi ze strany lidovců. Je vidět, že lidovci se vždycky budou chovat stejně a v rámci koalice budou podrážet. Budou se snažit zviditelňovat na tématech, které například kradou sociální demokracii.



Návrhy na zrušení druhého důchodového pilíře a chystané třetí sazby DPH označil Andrej Babiš nejdřív za chybu koalice, ale pak názor změnil. Co si myslíte o těchto obratech v rozhodování?

Souvisí to opět s předvolební atmosférou. Po jeho úspěchu v evropských volbách mu zřejmě narostla křídla jako po Red Bullu. Uspět ve volbách je asi trochu droga. Zřejmě mu poradci říkají, že by měl jít do sporů. V této situaci ho musí sociální demokracie přitlačit ke zdi i s dalšími tématy. Jsem přesvědčený o tom, že pokud jde o minimální mzdu nebo zvyšování důchodů, tak bychom měli tlačit na navýšení už k 1. červenci a ne k 1. lednu. To jsou témata, na která lidé slyší, bez ohledu na volby. Podpořilo by to koupěschopnost obyvatelstva a snížilo sociální výdaje.

Vyšší minimální mzda jednak znamená, že lidé odvádějí více na zdravotním a sociálním pojištění a jednak se jim méně doplácí na životní minimum. Pokud jde o důchody, tam je to jednoznačné. Je potřeba podpořit dobrovolné pojištění se státním příspěvkem, které je přístupné lidem se středními a nižšími příjmy a navíc je tu i možnost účasti zaměstnavatelů. Zaměstnavatelé u rizikových profesí by měli platit povinné připojištění. To je cesta, kterou chce prosazovat ČSSD. Předvolební tanečky, které začíná ANO v euforii volebního úspěchu, je potřeba rychle utnout.  



Stále se ozývají hlasy, které kritizují postoj pana ministra zahraničí Zaorálka k Ukrajině. Cítíte nějaké kritické reakce vůči jednání naší diplomacie?

Vyjádření ministra zahraničí nejsou šťastná. Mám k tomu řadu reakcí od občanů. Sám jsem za ním osobně byl a říkal jsem mu, že mi lidé všude nadávají za to, jak se vyjadřuje. Odlišil bych ale postoj pana premiéra. Ten je daleko realističtější a staví nás spíše do role zprostředkovatele. Tato pozice je vhodná díky našim vztahům k Rusku, USA i EU. Naše role by měla být spíše zprostředkující, než abychom se stavěli do pozice nějakých jestřábů. Mnohdy naprosto nesmyslné a ostré výroky České republice škodí a poškozují naše obchodní zájmy v zahraničí. Paradoxní je, že i velké země, jako je Německo nebo Francie, si hledí svých obchodních zájmů. Jsem přesvědčený o tom, že pokud si Ukrajina nevyřeší své vnitřní spory sama, tak jí nikdo ze zahraničí nepomůže.

Každopádně veřejností zahýbaly i výroky premiéra Sobotky o tom, že nepotřebujeme americké vojáky. Co si o tom myslíte Vy?

Vzpomeňme velkou kampaň kolem amerického radaru v Brdech, kdy vzniklo velmi silné občanské hnutí proti. Nálada se ve společnosti příliš nezměnila. Pokud nechceme pokračovat dál ve schwarzenbergovské zahraniční politice, která nás v minulosti poškodila, tak je potřeba, abychom zaujímali trochu jiná stanoviska. Je potřeba dělat zahraniční politiku ve prospěch našeho byznysu a našich obchodních zájmů.

Myslíte si, že lidé vnímají změnu po nástupu Sobotkovy vlády ve srovnání s vládou Petra Nečase? Ulevilo se lidem po sociální stránce?

Určitě změnu vnímají. Důležité samozřejmě je i to, koho vnímají jako lídra této změny. Tady je potřeba, aby sociální demokracie byla více slyšet, abychom byli více razantnější ve vztahu k hnutí ANO a panu Babišovi. Paradoxně totiž mnohdy i lidé, kteří běžně volí a podporují ČSSD, vnímají Babiše jako jakéhosi sociálně smýšlejícího člověka. Velká část seniorů vnímá ANO jako něco, co by snad mohlo být dokonce i levicové a v tomto je potřeba dávat radikálně najevo vůči skupinám rodin s dětmi i seniorů, mladých lidí, zaměstnanců i drobných podnikatelů, že změny přináší právě ČSSD. Její účast ve vládě není jednoduchá, protože v zásadě jde o pravolevou vládu a mimikry hnutí ANO, jež se snaží lákat voliče sociální demokracie, kteří mají blízko ke středu, jsou nebezpečné a je potřeba se k tomu radikálně postavit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Daniela Černá

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…