Zeman se chová v duchu výroku Ludvíka XIV. „Stát jsem já“. Rozčílený senátor v ráži

09.12.2014 16:50

Ofenzíva proti prezidentu Miloši Zemanovi se v průběhu minulého týdne přenesla z ulic a náměstí na půdu zákonodárných sborů. Ve sněmovně přišli poslanci TOP 09 s návrhem snížit ve státním rozpočtu takřka o polovinu výdaje na zahraniční cesty hlavy státu. V senátu jen těsně neprošel pokus třiceti jeho členů pozvat si prezidenta na kobereček. Jeden z iniciátorů této akce, předseda senátorského klubu KDU-ČSL a nezávislí Petr Šilar, prohlašuje, že se za prezidenta stydí.

Zeman se chová v duchu výroku Ludvíka XIV. „Stát jsem já“. Rozčílený senátor v ráži
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Jako promyšlená a systematická akce proti prezidentu Miloši Zemanovi působí to, co lze v poslední době ve veřejném prostoru sledovat. Nejprve demonstranti s červenými kartami požadující jeho odstoupení, pak poslanci navrhující zkrouhnout rozpočet na zahraniční cesty hlavy státu a nakonec senátoři snažící se povolat prezidenta na kobereček za některá vyjádření během zahraničních cest i při setkáních s občany u nás doma. Ze sdělovacích prostředků lze získat dojem, že s hlavou státu je nespokojena veřejnost stejně jako obě komory parlamentu.

V Poslanecké sněmovně předložili dva členové TOP 09 Markéta Adamová a Jiří Koubek pozměňovací návrh ke státnímu rozpočtu na rok 2015, v němž navrhují snížení výdajů Kanceláře prezidenta republiky na tuzemské i zahraniční cestování. Původní částku 3,15 milionu korun navrhují snížit o 1,5 milionu korun. Tuto ušetřenou sumu navrhují přesunout do kapitoly Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy na podporu Programu protidrogové politiky. Markéta Adamová to na sociálních sítích doprovodila komentářem, že prezident Zeman na zahraničních cestách páchá více škody než užitku.

Podle poslankyně TOP 09 je prezident prorusky orientovaný

Poslankyni TOP 09 nejvíce zlobí, že Miloš Zeman při návštěvách v cizině hájí jen své názory. „Prezident si na svých cestách říká, co chce. Například v listopadu pan premiér Sobotka na tiskové konferenci v USA prohlásil, že by se Česko mělo na půdě NATO a Evropské unie vyjadřovat jednotně a srozumitelně, aby nedocházelo k možnému znejistění spojenců. A přitom dodal, že by prezident Zeman měl konzultovat své výroky a postoje, protože ty se ne ve všech případech shodují s komunikací české vlády,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz Markéta Adamová.

Připomíná i rozdílný postoj šéfa české diplomacie Lubomíra Zaorálka a prezidenta Miloše Zemana v otázce vstupu Ukrajiny do NATO. „Zatímco se v ukrajinském konfliktu ministr zahraničí staví spíše na stranu Ukrajiny, prezident je prorusky orientovaný a situaci na Ukrajině označuje za pouhou chřipku,“ zdůrazňuje poslankyně TOP 09, že nejde o jediné příklady, v nichž se názory vlády a Hradu rozcházejí.

Německý prezident Wulff se nechal hostit od boháčů, ale pak rezignoval

Přidává se i k těm prezidentovým kritikům, kteří mu nemohou odpustit, že se ze státní návštěvy Číny vrátil místo vládním letounem soukromým letadlem pronajatým společností PPF a skupinou J&T. „V jiných západních zemích by prezident po takovém kroku rezignoval. Vzpomeňme například bývalého německého prezidenta Christiana Wulffa, který rezignoval poté, co se objevily informace, že zneužíval svého společenského postavení například tím, že se nechal hostit bohatými podnikateli,“ připomíná Markéta Adamová.

Při výčtu Zemanových hříchů pokračuje jeho výrokem, že svou návštěvou Čínské lidové republiky čerpá inspiraci jak stabilizovat společnost, a okolnostmi jeho účasti na řeckém ostrově Rhodos, kde se konala konference pod názvem Dialog civilizací. „Není pro mě akceptovatelné, aby prezidentovy náklady proplácel Vladimír Jakunin. Muž blízký Putinovi, na jehož pozvání český prezident na Rhodos jel a na kterého vláda Spojených států uvalila sankce jako odpověď na údajnou ruskou angažovanost v konfliktu na Ukrajině,“ vysvětluje poslankyně TOP 09.

Myšlenku na snížení rozpočtu Hradu sdílí velká část sněmovny

Věří tomu, že pozměňovací návrh na omezení prezidentových zahraničních cest má šanci sněmovnou projít. „Kdybychom se snažili o pouhé gesto, tak navrhneme škrtnutí všech peněz na zahraniční cesty prezidenta. My jsme ale navrhli snížení o necelou polovinu. Na toto téma jsem s mnohými kolegy ze sněmovny diskutovala a velká část z nich tuto myšlenku sdílí,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz Markéta Adamová.

Spadeno na hlavu státu mají i tři desítky senátorů, které požadovaly, aby Senát uložil svému předsedovi Milanu Štěchovi pozvat prezidenta Miloše Zemana na příští schůzi horní komory, aby přišel vysvětlit a obhájit své kontroverzní výroky a postoje z poslední doby. Žádost klubů KDU-ČSL a nezávislí a Starostové a nezávislí byla nakonec těsnou většinou odmítnuta, když ji kromě členů zmíněných klubů podpořili ještě občanští demokraté, členové bývalého klubu zelených a šéfka senátorského klubu ANO Zdeňka Hamousová.

Z pojistky Ústavy se Senát změnil v objekt k vyhladovění

Předseda senátorského klubu Starostové a nezávislí Jan Horník a šéf klubu KDU-ČSL a nezávislí Petr Šilar pak odeslali hlavě státu společný dopis. V něm prezidenta mimo jiné vyzývají k tomu, aby dbal na dlouhou tradici prosazování lidských práv v zahraniční politice, respektoval postavení naší země v Evropské unii a NATO, hovořil na svých zahraničních cestách mateřštinou a byl takovým prezidentem, na jakého mohou být hrdí všichni občané České republiky bez rozdílu politického přesvědčení.

Předseda klubu senátorů KDU-ČSL a nezávislých Petr Šilar hlavě státu také vzkázal, že senátoři nejsou zástupci pražské kavárny, ale zákonodárci. „Mrzí mě, že se pan prezident nechvalně vyjadřuje o Senátu, nebo dokonce jak říkal na mítinku, že potřebujeme vyhladovět. Měl by nám to sdělit osobně, protože když byl u nás na návštěvě, tak nás ujišťoval, že jsme velmi důležitá komora, pojistka Ústavy a jak jsme důležití v politice i v zahraničí. Pak to shodí jediným prohlášením,“ stěžuje si pro ParlamentníListy.cz Petr Šilar.

Šéf senátorského klubu se za hlavu státu stydí

Vadí mu, že prezident nemá žádnou zpětnou vazbu a že se chová v duchu historického výroku francouzského krále Ludvíka XIV. „Stát jsem já“. „Osobně se za něj stydím, když takhle vystupuje. Nebo ty jeho sprosté výroky v rozhlase či jak na Rhodosu ve svém projevu místo aby odsoudil anexi Krymu, nadbíhal Rusku. Navíc mluvil rusky, má hovořit česky jako český prezident. A proč se míchá do vnitřních záležitostí Ukrajiny, když říká, že nemá vstupovat do NATO? Co jim v tom má co radit? Často si protiřečí, protože jindy tvrdí, že se zásadně nevměšuje do cizích věcí,“ upozorňuje Petr Šilar.

Za pokusem předvolat si hlavu státu na půdu horní komory si stojí i senátorka za Stranu zelených Ivana Cabrnochová. „Ten požadavek pozvat pana prezidenta do Senátu, aby vysvětlil některé své výroky, byl zcela namístě. Především výrok, který měl v Krnově na adresu Senátu, by zajímal mě i kolegy,“ říká pro ParlamentníListy.cz Ivana Cabrnochová. Šlo o vyjádření Miloše Zemana z poloviny listopadu, v němž hovořil o vyhladovění Senátu, pokud by na své výdaje z rozpočtu nedostal ani korunu. Pak by prý nebyl nejdražší cestovní kanceláří v České republice a ukázalo by se, že Senát nikdo nepotřebuje.

Horní komora se na žádné protizemanovské vlně neveze

Senátorka odmítá, že by se horní komora vezla na protizemanovské vlně, která je patrná ve většině médií, při protestních akcích s červenými kartami nebo při pokusu ve sněmovně výrazně snížit prostředky na prezidentovy zahraniční cesty. „Senát se na této vlně určitě neveze. Je ale zcela legitimní, když se prezident vyjadřuje k fungování Senátu, navíc protichůdně, tak by se k tomu měl vyjádřit přímo na půdě Senátu a vysvětlit to senátorům. Ten výrok, který měl v Krnově, byl v opačném gardu než ten, který měl při svém projevu v Senátu. Velmi by mě zajímalo, jak tento svůj opačný názor vysvětlí, jak u něj došlo k názorovému posunu nebo jak to vlastně je,“ poznamenává Ivana Cabrnochová.

Pestré stranické spektrum politických odpůrců Miloše Zemana doplňuje místopředseda Senátu Přemysl Sobotka z ODS. „Byl jsem jedním z třiceti senátorů, který hlasoval pro to, abychom si prezidenta pozvali, protože si myslím, že by nám měl některé věci vysvětlit. Jednak tu větu, že je dobré nechat Senát vyhladovět tím, že nedostane žádný rozpočet. Rádi bychom, aby nám zpochybňování Parlamentu jako celku vysvětlil. A samozřejmě by mě zajímaly jeho výroky o dění na Ukrajině, které nezapadají do zahraniční politiky České republiky. Také to by mělo být téma, na které se budeme ptát,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz Přemysl Sobotka.

Spousta senátorů i z řad ČSSD je znervóznělá z toho, co prezident vykládá

V Senátu je od jeho vzniku v roce 1996, přesto u Václava Havla ani Václava Klause podobné předvolání na kobereček nezažil. „Já bych to neviděl a nenazýval pozváním na kobereček. Ale prezident je v rámci ústavního pořádku číslem jedna, přitom by však neměl zapomínat na to, že máme i Senát. A my máme také právo zeptat se prezidenta na některé věci. Určitě řada senátorů i z těch, co hlasovali proti jeho pozvání, je výrazně znervóznělá z toho, co pan prezident vykládá. Vždyť i někteří sociální demokraté měli určitá vystoupení, která směřovala k tomu vyhladovění Senátu,“ poukazuje Přemysl Sobotka na to, že prezident si rozhněval v horní komoře i své tradiční stoupence.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…