Zeman v Senátu podpořil na ústavního soudce i svého vlastního kritika

29.05.2014 15:10

Prezident Miloš Zeman dnes v Senátu představil své kandidáty na ústavní soudce - předsedu Soudcovské unie Tomáše Lichovníka, Jiřího Nikodýma, který již ústavním soudcem byl a který nějaký čas pracoval jako advokát, a Vojtěcha Šimíčka.

Zeman v Senátu podpořil na ústavního soudce i svého vlastního kritika
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Posledně jmenovaného ocenil za jeho odvahu, protože v době, kdy byl již Miloš Zeman zvolen prezidentem, kritizoval některé aspekty Zemanovy volební kampaně. Přestože prezident s jeho výtkami nesouhlasil, imponovala mu jeho odvaha. „Doufám, že se stejnou odvahou budete soudit i další, ať se to týká ústavních činitelů či dalších,“ podotkl prezident.

Vyzval přítomné senátory, aby podpořili návrh poslankyně Marie Benešové na zvýšení platů ústavních soudců. Podle prezidenta totiž mají ústavní soudci v současnosti nižší plat než předsedové krajských soudů. Zvýšení platů ústavních soudců má státní rozpočet přijít ročně navíc o 7,5 milionu korun.

„Byl bych rád, kdybyste tento návrh podpořili. Ústavní soudci jsou vrchol, elita našeho soudního uspořádání. Je bizarní, když jejich platy jsou nižší než platy předsedů krajských soudů,“ uvedl Zeman.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…