Odvolání Sobotky: Miloš Zeman znovu promluvil

10.12.2015 6:35

Uvažuje prezident Zeman o odvolání premiéra Sobotky? Co říká na to, že nedávný útok na jeho osobu ze strany předsedy vlády byl nejspíš připravovanou kolektivní prací týmu Sobotkových poradců? Jak by se lidé v Králíkách měli bránit zbudování detenčního zařízení pro imigranty? A proč nesouhlasí s dalšími omezeními legálního držení zbraní mezi lidmi? Na takové a mnoho dalších otázek odpovídal ParlamentnímListům.cz prezident Miloš Zeman. Nyní přinášíme krátkou upoutávku.

Odvolání Sobotky: Miloš Zeman znovu promluvil
Foto: Hanka Brožková
Popisek: Prezident Miloš Zeman při rozhovoru s Radimem Panenkou pro PL

Poté, co se premiér Sobotka řadou ostrých slov opřel do prezidenta a především v rozhovoru pro HN ho zkritizoval, vyšlo najevo, že jde o jakousi „kolektivní práci“ týmu jeho poradců, kteří prý na premiérově útoku na prezidenta delší dobu pracovali, a toto byl výsledek. V chystaném rozhovoru se i na to ParlamentníListy.cz hlavy státu zeptaly.

„Jsou lidé, kteří mají obsesi kritizovat jakýkoli můj výrok, což je podle mého názoru tak trochu projev komplexu méněcennosti. Pokud jde o politiky, kteří se nechají zmanipulovat svými poradci, pak pochybuji o jejich stabilních názorech, protože každý z nás má poradce, ale poradci jsou tady od toho, aby radili, nikoli od toho, aby rozhodovali,“ uvedl Miloš Zeman.

Za takovou snahu by Zeman své poradce vyhodil

„Snažit se přesvědčit samozřejmě mohou, ale já jsem poměrně odolný člověk a mohlo by to skončit vyhozením těchto poradců,“ reagoval prezident na otázku, jestli si tedy nedovede představit, že jeho vlastní tým poradců by se na něčem domluvil a snažil se ho úspěšně přesvědčit o něčem, o čem by prezident sám nebyl přesvědčený.

V nedělním rozhovoru pro Frekvenci 1 uvedl prezident republiky, že mu chodí záplavy dopisů občanů, kteří ho žádají, aby odvolal premiéra Bohuslava Sobotku. Prezident uvedl, že odvolání premiéra bohužel k jeho pravomocem nepatří. Uvažuje tedy hlava státu o tom, jak se šéfa vlády zbavit?

„Ve svobodné a demokratické společnosti odvolává premiéra především buď parlament vyslovením nedůvěry vládě, nebo volič vyslovením nedůvěry premiérově straně. Nu a odvolání premiéra prezidentem je možné teprve v případě nějakého velmi hrubého porušení zákona nebo tehdy, když se premiér rozhodne odstoupit sám. A vy znáte, že takto se rozhodl odejít po skandálu s vojenským zpravodajstvím premiér Nečas. Ale koneckonců do parlamentních voleb jsou necelé dva roky a myslím si, že v konečné instanci, a tak to má být, rozhodnou voliči,“ sdělil ParlamentnímListům.cz prezident Miloš Zeman.

Co dále se z rozhovoru ParlamentníchListů.cz s hlavou státu dozvíte? Například zda se Pražský hrad chystá v příštím roce k 700. výročí narození Karla IV. vystavit korunovační klenoty, co si prezident myslí o tom, že Angela Merkelová se stala osobností roku časopisu Time, nebo zda souhlasí s názorem exministra školství, profesora a monsignora Petra Piťhy, že islám je náboženstvím smrti.

Kompletní rozhovor s Milošem Zemanem vyjde na ParlamentníchListech.cz ještě dnes.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…