Raději nedráždi. Andrej Babiš se vypořádal s Ivanem Langerem, svým údajným bývalým přítelem. Za co?

12.05.2015 16:46

Ať nedráždí lidi a rozhovory raději ani nedává. Takto ostře to schytal bývalý ministr vnitra za ODS Ivan Langer od vicepremiéra a ministra financí Andreje Babiše (ANO 2011). Langer totiž v rozhovoru pro týdeník Euro mimo jiné konstatoval, že moc, jakou má Babiš, „měli naposledy komunisté, když nám vládli“, a vyjádřil své zděšení z celkového oklešťování lidské svobody.

 Raději nedráždi. Andrej Babiš se vypořádal s Ivanem Langerem, svým údajným bývalým přítelem. Za co?
Foto: Daniela Černá
Popisek: Na besedě v Ostravě byl Andrej Babiš v dobré náladě

Vicepremiér Andrej Babiš setřel bývalého ministra vnitra Ivana Langera za jeho svědectví pro týdeník Euro. V reakci pro ParlamentníListy.cz označil výroky Langera za „fantazírování“ a jeho samotného za „symbol korupce“. Doporučil, aby pro příště buď změnil způsob interpretace myšlenek,nebo snad raději mlčel: „Na jeho místě bych nedráždil lidi a rozhovory raději ani nedával,“ uvedl Babiš. Týdeníku Euro poskytl Ivan Langer obsáhlý rozhovor, ve kterém zmínil své obavy z ohrožení svobody v České republice a také z chování Andreje Babiše.

Langer k moci Babiše: Je největším ohrožením svobody u nás od roku 1989

Velmi podstatným sdělením ve vyjádření, které Langer tisku poskytl, byly jeho vážné obavy o demokratické směřování české společnosti právě v souvislosti s působením Andreje Babiše na vrcholu politické scény: „Taková koncentrace ekonomické, mediální a politické moci je největším ohrožením svobody u nás od roku 1989. Takovou moc měli naposledy komunisté, když nám vládli,“ uvedl pro Euro Langer. „V situaci, kdy on vytvořil politicko-mediální agrokomplex, kterému říkám ANOfert-Press, kdy propojuje politiku, byznys a média a je v největším střetu zájmů od roku 1989, by se naše cesty musely tak jako tak rozejít,“ dodal k jejich osobním kontaktům. Langer, jak vyplynulo z rozhovoru, také pozoruje neustálé ubývání naší svobody. „V jednotlivostech to mnohdy uniká, ale jako celek to již všem svobodomyslným lidem musí nahánět hrůzu,“ říká Langer.

Langer: Samozvaní očišťovatelé společnosti vytvářeli atmosféru negace, podezíravosti, nenávisti

V rozhovoru pro Euro padla i tato otázka redaktora: „V době, kdy Babiš začal ochutnávat politickou moc a hovořil o státu jako o Palermu, začali šéfové policie a státního zastupitelství s Babišem komunikovat a spouštět velké kauzy s politickým podtextem, které se podařilo dobře mediálně prodat. Jak jako bývalý ministr vnitra nahlížíte na tento nový způsob vyšetřování?“ Langer interpretaci redaktora nijak nepopřel a reagoval, že tyto tendence se objevovaly již v minulosti: „Samozvaní očišťovatelé společnosti, protikorupční bojovníci v uvozovkách, delší dobu vytvářeli atmosféru negace, podezíravosti, nenávisti. A kvůli tomu přestávaly platit základní mechanismy fungování právního státu,“ vysvětloval exministr.

Langer: S Mrázkem jsem se nikdy nesetkal

Vicepremiér Andrej Babiš ovšem upozorňuje na to, že sám Langer by si měl zamést před svým prahem, a poukázal na údajné Langerovy hříchy: „Vzpomeňme si na jeho roli a nahraný rozhovor při zkorumpované volbě Klause prezidentem, zakázky na Ministerstvu vnitra za jeho ministrování atd.,“ reagoval pro ParlamentníListy.cz. V rozhovoru pro Euro se věnoval Ivan Langer v odpovědích kontroverzním tématům své minulosti. Prozradil například, jak to bylo s jeho kontakty na developera Sekyru a styky s Františkem Mrázkem, k němuž bývá přiřazován: „Na rozdíl od jiných politiků nebo byznysmenů jsem se s Mrázkem nikdy nesetkal.“ 

Babiš: Rozsah majetku bývalého politika je obdivuhodný

Zatímco Langer kritizuje Babiše za koncentraci moci, vicepremiér naopak poradil bývalému členu vlády, aby se soustředil na vlastní peníze: „Rozsah majetku bývalého politika je obdivuhodný,“ podotkl Babiš. Také o velikosti svého jmění se Ivan Langer v rozhovoru pro Euro zmínil: „Do doby, než splatím úvěr, jsem pouze papírovým milionářem.“ Vztah Ivana Langera a Andreje Babiše by se dal v minulosti označit za přátelský, jenže prý postupně vyprchal, a to podle Langera Babišovou vinou. Také o tom hovořil bývalý ministr vnitra v rozhovoru pro Euro.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dan

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…