Advokát Sokol vytáhl na Okamuru neštěstí Parkanové. Zavírání a trestání politiků budí rozruch

02.04.2014 12:44

Budou policisté a státní zástupci rozhodovat, jak mají politici hlasovat? Pokud by prošel návrh hnutí Úsvit Tomia Okamury na uzákonění osobní, hmotné a trestní odpovědnosti politiků, měli by být „viníci špatných rozhodnutí“ souzeni a přísně trestáni. Sami předkladatelé přiznávají, že odpovědnost za majetek už zákony řeší, podle nich ale „málo viditelným a složitým způsobem, který dává mnoho prostoru ke spekulacím".

Advokát Sokol vytáhl na Okamuru neštěstí Parkanové. Zavírání a trestání politiků budí rozruch
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lídr hnutí Úsvit Tomio Okamura

Anketa

Kterého z nominovaných moderátorů máte nejraději? Všichni soutěží v anketě TýTý 2013.

hlasovalo: 3534 lidí

Návrh Úsvitu, který by změnil hlavně zákon o majetku České republiky, má podle autorů nynější úpravu upřesnit. Podle ní by zástupci státu a samosprávy byli povinni jednat s péčí řádného hospodáře.

Nikdo normální do politiky nepůjde

Experti považují návrh za naprosto absurdní. „Smysl to má jediný. Je to čirý populismus navrhovat, aby byl někdo trestně odpovědný za politické rozhodnutí. Dnes jsou politici trestně odpovědni nikoli za politické rozhodnutí, ale za porušení zákona,“ odmítá nápad poslanců hnutí Úsvit přímé demokracie politolog Tomáš Lebeda. A ParlamentnímListům.cz řekl, že pokud by politici byli trestně odpovědní za politická rozhodování, nikdo normální do politiky nepůjde.

Polčák: Obavy mají hlavně v malých obcích

Už dnes se zastupitelé obcí bojí zadávat veřejné zakázky, aby nebyli obviněni za hlasování, jak upozorňují představitelé hnutí Starostů a nezávislých. Přibývá totiž trestních stíhání členů zastupitelstev nebo celých zastupitelstev za hlasování. Příkladem je stíhání deseti bývalých i současných radních pražského magistrátu za ODS a TOP 09 kvůli podezření z porušení předpisů v souvislosti se zadáním zakázky na 25 milionů korun firmě Haguess. Místopředseda Starostů a poslanec Stanislav Polčák potvrdil v médiích, že obavy mají ve všech regionech a zejména v malých obcích, protože všichni zastupitelé nemohou být současně právníky, ekonomy, cenovými odhadci a odborníky na zákon o zadávání veřejných zakázek.

Sokol: Přehnaná snaha kriminalizovat všechno, co se komu nelíbí

Známý advokát Tomáš Sokol ParlamentnímListům.cz sdělil, že manažer, ať už státního úřadu nebo firmy, nemůže být za chybné rozhodnutí, při kterém vychází například z doporučení odborníků, trestně odpovědný. Manažeři nemohou podle něj znát všechno, běžně si vyžadují stanoviska odborníků. „Domnívám se, že jde o velice nebezpečný trend, který ohrožuje všechny manažery. Kolikrát jsem podával daňové přiznání s vírou, že daňový odborník všechno spočítal správně, všichni se nějakým způsobem spoléháme na odborníky. Chyba je, když si vybereme špatné odborníky,“ uvedl advokát, který zastupuje exministryni Vlastu Parkanovou v kauze údajně předraženého nákupu vojenských letounů CASA. Na otázku, jak si vysvětluje snahy policie a státního zástupce postihnout v tomto případě rozhodnutí tehdejší ministryně, které mohlo mít pro stát negativní důsledky, protože si podle policie měla nechat zpracovat zcela nezávislý posudek na cenu letadel? „Vysvětluji si to přehnanou snahou kriminalizovat všechno, co se komu nelíbí. Trestní právo není prostředek, který by měl zjednávat nápravu,“ poznamenal právník.

Kubera: Když se přijme odvolatelnost politiků, první odvolaný bude Okamura

Senátor za ODS Jaroslav Kubera považuje návrh za „neskutečnou blbost“. „Jak je v Čechách obvyklé, jde to do extrémů. Četl jsem, že když státní zástupce neuspěje u soudu, bude postižen nejen kárně, ale i trestně a dokonce zaplatí škodu neprávem obviněnému. Soudce, když mu krajský soud zruší rozsudek, bude ve stejné situaci. To jsou nesmysly, které mohou vést k takovým koncům, které ani takový starý harcovník jako já nedokáže dohlédnout,“ řekl ParlamentnímListům.cz. Nazval to „výstřely do tmy“, které se lidem ze začátku líbí. „Když řeknete, že by se něco mělo zakázat, všichni jsou pro, když se jich to netýká. Ale jsou to hrozně nebezpečné věci,“ varuje. Proto každému radí, aby se nejdřív zastavil a zamyslel poprvé, pak se zamyslel podruhé a potřetí. „Zjistíte, že ta první myšlenka byla úplná blbost a ta druhé o něco menší blbost,“ shrnul. Za podobný nesmysl považuje další návrh Úsvitu – odvolatelnost politiků. „Já Tomia Okamuru varuji, že ho to semele, když se přijme odvolatelnost politiků, on bude první odvolaný politik,“ prohlásil senátor Kubera.

Lebeda: Je to cesta ke zvýšení volební podpory a téma na dvacet let

Ale politolog Tomáš Lebeda nesdílí názor, že by stačilo, aby se šéf hnutí Úsvit zamyslel nad důsledky trestní odpovědnosti za výkon funkce. Tento typ stran si taková témata podle něj vybírá cíleně, a to nikoli proto, že by o ně tak usilovaly, ale protože je to cesta ke zvýšení volební podpory. „Je to natolik nerealistický požadavek, že Okamura ví, že na něj nikdy politické strany nepřistoupí. Proto ho bude o to usilovněji prosazovat. Ví, že to téma může otvírat donekonečna, dobře se na veřejnosti poslouchá, a může neustále obviňovat ostatní z toho, že nechtějí něco takového přijmout,“ vysvětlil. Ale chápe, že se tohoto tématu populistické strany rády chápou, protože vědí, že ho budou moci opakovat deset, dvacet let, protože to je téma v podstatě neakceptovatelné. „Ale pokud ho budou pořád opakovat, veřejnost bude mít pocit, že to reálné je a že ostatní etablované politické strany se nechtějí zodpovídat lidem. A jim to bude přinášet body,“ konstatoval vysokoškolský pedagog.

Tomio Okamura chce jen získat politické body

Podobné je to podle Lebedy s dalším stále recyklovaným návrhem Úsvitu na přímou demokracii bez jakýchkoli omezení. „My moc dobře víme, že přímá demokracie může být velmi užitečným nástrojem politické participace, ale také současně nebezpečným nástrojem, který zneužívaly totalitní režimy. Takže je potřeba s tím zacházet velmi citlivě, a pokud to někdo pojme černobíle a začne toto téma otvírat takovým způsobem jako Úsvit Tomia Okamury, je zcela zřejmé, proč to dělá: chce na tom získat politické body, protože ví, že kdo k tomuto tématu přistoupí zodpovědně, nikdy ho v té podobě, v jaké ho oni navrhli, nemůže schválit,“ je přesvědčen politolog Filozofické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci.

Tejc: jsme trestně odpovědní už dnes

Dnes jsou politici, soudci i státní zástupci stejně jako ostatní občané trestně odpovědni za porušování zákona. „Trestní odpovědnost politiků už tady je, není potřeba ji zavádět, každý z nás je trestně odpovědný a cokoliv uděláme, budeme za to stíháni,“ prohlásil poslanec ČSSD Jeroným Tejc.

Dienstbier: Problém je prokázat, že se politici nechovali v souladu se zákonem

Také ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jiří Dienstbier upozornil, že odpovědnost politiků už je v českém právu zakotvena i v trestněprávní rovině. „Jinak by samozřejmě řada politiků dnes nebyla stíhána. To, co je problém, je posílit kompetenci a nezávislost policie a státního zastupitelství tak, aby tyto věci byly co nejefektivněji postihovány, aby se na ně přišlo a následně postiženy byly. Protože to, že sto padesátkrát zakotvíte něčí odpovědnost v zákoně, ještě neznamená, že mu tu odpovědnost prokážete potom v řízení, ať už v civilním nebo v trestním. Takže není problém v tom, že by ta povinnost nebyla, ta povinnost tady je, ta vyplývá z obecních právních principů i doslovných ustanovení v různých zákonech. Problém je prokázat v některých případech, že politik nebo úředních se nechovali v souladu se zákonem a pořád je samozřejmě problém tu odpovědnost vyvodit,“ objasnil v nedělní televizní debatě s poslancem Tomio Okamurou.

Vláda řekla návrhu ne

I vláda odmítla návrh Úsvitu, členové kabinetu ho považují za nadbytečný a vytýkají mu legislativní nedostatky a nejasné pojmy. Současně poukazují na to, že norma by se nevztahovala na státní organizace, které jsou z tohoto zákona vyloučeny. Obdobně se kabinet vyjádřil k původní normě Úsvitu, která sledovala stejný účel. Úsvit ji z Poslanecké sněmovny pak stáhl. Ale o této, vládě odmítnuté předloze bude nakonec rozhodovat parlament.

Marvanová: Politici by neměli být nedotknutelní

Ale přísnější metr na politiky, kteří hospodaří s majetkem státu, má i své zastánce. „Politici si musí uvědomit, že být ve sněmovně a zejména v exekutivě je rizikové povolání, musí být připraveni na to, že odpovídají za státní majetek,“ řekla ParlamentnímListům.cz tehdejší advokátka Hana Marvanová, když se v médiích objevila kauza nákupu letadel CASA, v němž byla obviněna exministryně obrany Vlasta Parkanová.

Politici si podle Marvanové zatím nepřipouštěli, že by ten, kdo vede nějaký resort, mohl nést také trestní a hmotnou odpovědnost. „Zatím to tak také bylo, odpovědnost měli jen nižší úředníci,“ připomněla dosavadní praxi. Přitom všude ve světě je běžné, že za špatné nakládání s veřejnými penězi zodpovídají členové exekutivy. „Bude to velmi důležitý precedent, že nakládat s veřejnými penězi není legrace, že se musí státní majetek bedlivě hlídat,“ je přesvědčena Hana Marvanová, která dlouhodobě prosazuje, aby všechny podobné kauzy byly důkladně vyšetřeny. „Pak se teprve vrátíme k normálu. Lidé musí vědět, že ani vysoce postavení lidé nejsou nedotknutelní, že se měří všem stejně,“ dodává.  Zákonodárci nemusí obviňovat orgány činné v trestním řízení, že konají něco výjimečného, když se nezastaví před branami politiky. „Všude ve světě se to děje, policie vyšetřuje i jednání vysokých politiků a poslanců,“ řekla současná první náměstkyně ministryně spravedlnosti ParlamentnímListům.cz.

reklama

autor: Libuše Frantová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…