Andrej Babiš a jeho láska ke Karlu Gottovi, Richardu Krajčovi, Jaromíru Jágrovi, žokeji Váňovi a dalším slavným? Toto za tím hledejte

27.08.2014 7:17

POLITOLOGOVÉ Uznávané a úspěšné osobnosti, jako je mnohonásobný Zlatý slavík Karel Gott, špičkový hokejista Jaromír Jágr, legendární žokej Josef Váňa nebo zpěvák Richard Krajčo, veřejně chválí šéfa ANO miliardáře Andreje Babiše a přinášejí tak dnes jednomu z nejvlivnějších a nejbohatších podnikatelů v Česku cenné politické body. A nejen to.

Andrej Babiš a jeho láska ke Karlu Gottovi, Richardu Krajčovi, Jaromíru Jágrovi, žokeji Váňovi a dalším slavným? Toto za tím hledejte
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Anketa

Která strana nejvíc vybouchne v komunálních a senátních volbách? Kde bude největší zklamání ze zaostání za očekáváním?

6%
52%
1%
21%
14%
1%
4%
0%
hlasovalo: 23155 lidí

Podle publicisty Daniela Kaisera podnikateli s poněkud kontroverzní minulostí tito lidé dodávají i společenskou legitimizaci. Nebylo by na tom nic špatného, kdyby podpora osobností byla skutečně spontánní a nezištná. „Samotná inklinace a podpora pro nějakého politika špatná není, na to má každý právo a je čistě na jeho zvážení, jestli ji učiní nebo ne. Hloupé je, když je spojena s nějakým kontraktem nebo oplátkou za něco předchozího, pak to veřejnou aktivitu těch osobností zpochybňuje,“ řekl ParlamentnímListům.cz politolog Jan Kubáček. Někteří analytici potvrzují, že pro významného mecenáše se dotace do sportu a umění proměnily po jeho vstupu do politiky v chytrou investici, která se mu dnes hodí.

Nejnovější výstup" Andreje Babiše - polití sebe sama studenou vodou. A dohra? ZDE.

Poradci vytvářejí šéfovi ANO image slušného člověka

Podle lektora komerčních komunikací na Fakultě mezinárodních vztahů Vysoké školy ekonomické Jiřího Mikeše není spojení umělců nebo sportovců s podnikateli na vylepšení jejich image nic nového pod sluncem. „Začal to jakýsi Ivy Lee, americký novinář v New Yorku, kterého si najal Rockefeller, jenž byl vnímán jako takový strýček Skrblík. Řekl mu, udělej ze mě slušného člověka, kterého budou mít Američané rádi. A on přišel na to, že je dobré dělat charitu. Miliardář rozdával boty, šaty, koupil kulturní středisko a pak ho věnoval státu,“ vysvětlil mediální analytik ParlamentnímListům.cz starý a úspěšný recept na zvýšení popularity, který stále zaručeně působí. Andrej Babiš to podle něj dělá rozumně, má chytré poradce, vyškolené ve Spojených státech. „Dělají přesně to, co v zahraničí funguje.“ Takže dělají Babišovi také image slušného člověka? „Určitě. Protože kdyby peníze do společnosti nevracel, lidi by na něj zanevřeli, ale když vidí, že podporuje kulturu a sport, fandí mu.“ Navíc o mecenášství noviny píšou, takže si prý ani nemusí kupovat inzertní plochu.

Příjemný večer s Karlem Gottem v Čapím hnízdě

Místopředseda vlády Babiš se svými kontakty s celebritami rád chlubí i na svém profilu na sociální síti. Teď Karla Gotta, Michala Davida a Richarda Krajča dokonce ze své dovolené ve Francii vyzval, aby si v rámci celosvětové akce Ice Bucket Challenge jako on polili hlavu studenou vodou. Otázka je, zda „láska“ umělců a sportovců k Andreji Babišovi skutečně pramení jen z obdivu ke schopnostem a jednání současného ministra financí, nebo jde především o protislužbu, protože „čirou náhodou“ majitel Agrofertu finančně podpořil aktivity těchto svých sympatizantů. Léta totiž dotoval sportovce i umělce, mezi nimi Jaromíra Jágra, Josefa Váňu, na turné přispěl Vojtovi Dykovi a skupině Kryštof. A samotnému mistrovi Karlu Gottovi před dvěma roky sponzoroval turné. Není tedy divu, že když nedávno Zlatý slavík slavil své 75. narozeniny, bylo to v Babišově sídle na Čapím hnízdě. Pyšný podnikatel se hned pochlubil na sociální síti čerstvou fotkou s Karlem Gottem a doplnil ji textem: „Skvělý program v režii Ivanky na narozeninách mistra. Moc příjemný večer.“

Anketa

Bude koncem roku 2017 Andrej Babiš ještě v politice?

hlasovalo: 6417 lidí

Známí lidé potřebují víc peněz než normální smrtelníci

Umělci, kteří se s Andrejem Babišem vyfotí na jeho párty, ho ani podle Mikeše nemusí volit. Stačí, že mu dělají potřebnou stafáž. A motiv? „Babiš podporuje sport, kulturu a známí lidé potřebují víc peněz než my, normální smrtelníci. Je to prostě oboustranně výhodná spolupráce, výhodný obchod,“ konstatoval Jiří Mikeš. Prostě majitel Agrofertu má peníze, může si dovolit pomoci. Je to běžná praxe i v cizině. Podle politologa Jana Kubáčka  jsou však v zahraničí různé typy bohatých lidí.

„Existují někteří mecenáši, filantropové, i veřejně a politicky angažovaní, kteří deklarují veřejnosti, že ty osobnosti nebo iniciativy, které finančně podpořili, nevyužijí v rámci svého veřejného a politického boje. A potom je druhá skupina, která podobně jako Babiš využívá dlouhodobě podporované osobnosti a projekty, ale s tím rozdílem, že tyto informace ihned veřejně deklaruje,“ poukázal na další rozdíl mezi Českem a vyspělými západoevropskými státy Jan Kubáček. Vytýká totiž místopředsedovi vlády, že on finanční podporu umělcům, jejichž přízní se chlubí, přiznal až po veřejném tlaku. Politolog to považuje za nešťastné, protože dodatečné přiznání podpory, pod nátlakem, může být vnímáno jako pochybení nebo snaha ovlivňovat veřejné mínění a manipulovat s ním. „Kdyby na začátku své politické kariéry vyjevil, koho a jak dlouho podporuje, nepůsobilo by to jako zpochybnění altruismu,“ míní politolog.

Část umělecké scény se rozhodne spolupracovat s politickými stranami

Andrej Babiš není první ani jediný politik, kterého veřejně podporují uznávané osobnosti. Podle mediálního analytika Milana Krumla využívají popularitu umělců a sportovců všichni politici. „Vzpomeňme Lucii Bílou a Václava Klause. Část umělecké scény se vždycky, zvlášť v předvolebním období, rozhodne spolupracovat s politickými stranami,“ připomíná Kruml. „Klasickou ukázkou byl Václav Havel, Václav Klaus nebo Karel Schwarzenberg, kteří umně a systematicky pracovali s celebritami, kulturními, sportovními a intelektuálními elitami, které se s nimi ztotožňovaly a podporovaly je,“ potvrzuje i politolog Kubáček. Příkladem je i podpora Miloše Zemana v prezidentských volbách ze strany herečky Jiřiny Bohdalové a dalších umělců. Babiš podle politologa na tento trend navazuje, jen si to prý zkomplikoval tím, že dotování svých příznivců přiznal se zpožděním, takže to dostalo nádech něčeho nestandardního, pololegálního. „Kdyby to deklaroval od počátku, má to jinou váhu, než když to přizná, až když se na to všichni ptají,“ zopakoval Kubáček.

Andrej Babiš s Eliškou Kaplicky, Karin Babickou a Richardem Krajčem

Mecenášem kultury či sportu je každá velká firma, to je součástí image

Mediální odborníci příliš nevěří tomu, že je podpora ze strany umělců spontánní a upřímná. „Můžeme si říci, že to tak někdy vypadalo, třeba v případě zpěváka Michala Davida a ČSSD. Ale nemyslím, že to byla otázka nějaké spontaneity, ty doby jsou pryč. Smlouvy neznáme, většinou jde o dohodu o spolupráci přes různé agentury,“ popisuje Milan Kruml ParlamentnímListům.cz., jak domluvy o podpoře politiků fungují. Asi je to prý pro interprety schůdná cesta, když se dostanou k publiku snadnějším způsobem. Mecenášství ovšem není jen specialita Andreje Babiše. „To dělá v zásadě každá velká firma, stejně tak to dělá Agrofert. To je dlouhodobá koncepce investovat peníze do kultury, do zábavy, to je součástí image, kterou si podnikatelé vytvářejí,“ objasnil Kruml, že Agrofert není jedinou firmou, která investuje do vylepšení své značky na veřejnosti.

Voliči nevolí politika jen proto, že o něm nějaký umělec říká, že je hodný člověk

Ne všichni odborníci se shodují, že podpora známých lidí na voliče zabírá. „Nevěřím, že by někdo volil nějakého politika jen kvůli tomu, že o něm nějaký umělec říká, že je to hodný člověk,“ říká Milan Kruml. Sociolog Jan Hartl uvedl, že žádný konkrétní údaj o tom, jakou má u voličů spojenectví umělce s politikem váhu, ze současné doby nemá. „Ale když jsme se v minulosti zabývali snahou angažovat populární osobnosti do politiky, setkávali jsme se s rozporuplnými výsledky,“ potvrdil své zkušenosti ParlamentnímListům.cz. Na jedné straně na sebe známé jméno připoutá pozornost, ale není to jednoznačným receptem k úspěchu. „Dá se to udělat dobře i špatně,“ míní. Ale tak jednoduše, aby si volič řekl, že když má někdo kamarády Jágra a Váňu, nemůže to být špatný člověk, to prý nefunguje. Záleží také na formě, množství, intenzitě působení. Naopak sociolog Jan Herzmann je přesvědčen, že mecenášství je oceňovaná záležitost, v případě bohatého politika je to bonus navíc. „Obecně platí, že důležitá je obecná důvěryhodnost příslušného člověka. Když veřejnost celebritě důvěřuje, což je případ Gotta nebo Jágra, pak je jejich podpora účinná,“ věří Herzmann, že i tak mocnému politikovi, jakým je miliardář Babiš, může přinést taková spolupráce cenné body.

Nesmí se to přehánět, nebo si lidé řeknou, že si miliardář může koupit všechno

Politolog Jan Kubáček je přesvědčen, že umělci, kteří ve svém oboru něco dokázali, nedodávají svou podporou Andreji Babišovi jen důvěryhodnost. „Kromě důvěryhodnosti jde také o společenskou akceptovatelnost, dokazují, že to není ten šílený, uzavřený politik z kontroverzní politiky jako profese, ale že je tam nějaká míra podpory, lidovosti, sociálního začlenění a úcty lidí, kteří uspěli v jiném oboru.“ A pro šéfa ANO je to atraktivní z toho titulu, že vedle jeho byznysového úspěchu a obhajoby jeho kariérního postupu mu přízeň veřejností uznávaných osobností dává autoritu, že je úspěšný v širším okruhu společnosti. Považuje to za nesmírně cennou investici. „Protože když to říká nějaký populární umělec nebo úspěšný sportovec, zasahuje tak vrstvy společnosti, které se běžně o politiku nezajímají nebo jí dokonce otevřeně opovrhují,“ tvrdí politolog. Pokud si to ovšem Babiš nezkomplikuje nebo to nepřežene. „Pak to může být kontraproduktivní, může to generovat nebezpečí, že si lidé řeknou, že si koupí všechno. Což je jako pro představitele masové strany, kterou by rád vybudoval, handicap, protože odpor proti všemocnému, vše uplatitelnému tady vždycky byl. On sám na to musí pamatovat,“ radí politolog, že by Babiš neměl dávat na odiv, co a koho si může koupit.

Nová veličina pro měření míry prostituce s politickou a ekonomickou mocí – jeden krajčo

Ale úzké spojení s mocným politikem, o němž se říká, že vždycky patřil k nejtvrdším byznysmenům, nemusí přinášet jen popularitu. Příkladem, že některým osobnostem může „nezištné“ přátelství s politikem-podnikatelem uškodit u jeho fanoušků, je frontman kapely Kryštof Richard Krajčo, kterého Babiš dosadil do mediální rady vydavatelství MAFRA, vydávajícího Lidové noviny a MF Dnes. Bývalý šéfredaktor MF Dnes Pavel Šafr dokonce  napsal, že tady máme „novou veličinu pro měření míry prostituce s politickou a ekonomickou mocí. Jmenuje se jeden krajčo." Zpěváka může utěšit, že některé osobnosti jsou na tom podle Šafra ještě hůře, europoslanec za ANO Pavel Telička má od něj deset krajčů, bývalý novinář, poslanec za ANO Martin Komárek získal sedm krajčů a vedení Transparency International vykazuje podle Šafra od minulého roku stabilně hodnoty od dvou do deseti krajčů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…