Andrej Babiš nám prozradil, co si myslí o vojenské základně NATO na našem území

01.04.2015 13:14

Exministr obrany Alexandr Vondra uvedl v ČT o americkém konvoji, že celé to vojenské cvičení má jedinou chybu, že tu zůstávají američtí vojáci jenom čtyři dny – a že je pro trvalou přítomnost vojsk NATO u nás. Náčelník generálního štábu Petr Pavel řekl dle ČTK, že základna NATO by nezvýšila bezpečnost ČR, je pro flexibilní přesuny. Předseda hnutí ANO, první vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš je proti základně NATO. Řekl to ParlamentnímListům.cz.

Andrej Babiš nám prozradil, co si myslí o vojenské základně NATO na našem území
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš při svém nominačním projevu

„Celé to cvičení má jedinou chybu, že tu jsou jenom čtyři dny,“ řekl Vondra v ČT. Vybudování stálé základny NATO na českém území by nezvýšilo bezpečnost České republiky, řekl dle ČTK náčelník generálního štábu Petr Pavel během návštěvy amerického konvoje. Preferuje spíš flexibilní, pohyblivé síly, které mohou být v krátké době přesunuty tam, kde jsou právě potřeba.

Síla aliance není v permanentních základnách

„Síla Aliance není v permanentních základnách. Myslím, že naše země by se necítila bezpečněji, kdyby tu byly základny s cizími vojáky. Věřím spíše v mobilnější systém. Je lepší mít flexibilní a pohyblivé síly, které mohou být kdekoliv, než ve stálé základně,“ řekl Pavel.

ParlamentníListy.cz se dotazovaly politiků, co si o zmíněných názorech Alexandra Vondry a Petra Pavla myslí a zda jsou pro základnu NATO či USA na našem území.

Základnu NATO u nás nepotřebujeme

„Základnu NATO u nás nepotřebujeme. Potřebujeme lepší vybavenost a efektivní investice armády a její vyšší rozpočet, a proto potřebujeme vybrat daně při zachování nízkého deficitu rozpočtu,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Andrej Babiš.

O stálou vojenskou přítomnost amerických vojáků usilují především pobaltské státy a Polsko, které se obávají agrese ze strany Ruska.

Po českých silnicích mezi nedělí 29. března a středou 1. dubna projely tři kolony americké armády z 2. jízdního pluku. Má to být zhruba 120 vozidel a 520 vojáků. Ze cvičení NATO v Pobaltí, které po ruském připojení Krymu vyjádřilo obavu o svou bezpečnost, jedou na domovskou základnu Rose Barracks v bavorském Vilsecku.


 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…