Andrej Babiš pro PL: Je to katastrofa, příliv uprchlíků je jako povodeň. EU totálně selhala a nic nedělá, jen vymýšlí nesmysly. Už nesmíme čekat

20.01.2016 11:28

Předseda Evropské rady Donald Tusk v europarlamentu v úterý řekl, že EU má jen dva měsíce na to, aby dostala pod kontrolu uprchlickou krizi a že EU jako politický projekt selže, pokud nedokáže chránit své vnější hranice. A předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker 15. ledna řekl, že rozhodnutí některých států nepřijmout část uprchlíků není možné a že ho unavuje kritika na adresu EU a EK, které prý pro řešení uprchlické krize udělaly, co šlo. Bez Schengenu dle něj nemá smysl euro ani společný trh. Andrej Babiš souhlasí s Tuskem.

Andrej Babiš pro PL: Je to katastrofa, příliv uprchlíků je jako povodeň. EU totálně selhala a nic nedělá, jen vymýšlí nesmysly. Už nesmíme čekat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Andrej Babiš

„Nemáme více než dva měsíce, abychom to dostali pod kontrolu,“ řekl Tusk dle ČTK. Dodal také, že Evropská unie jako politický projekt selže, pokud nedokáže chránit své vnější hranice.

Rozhodnutí nepřijmout část uprchlíků, k němuž se státy Evropské unie zavázaly, „není prostě možné“. Na tiskové konferenci to řekl předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker.  „Trochu už mne unavuje neustálá kritika (na adresu) Komise a EU za to, že se údajně neudělalo dost. Komise udělala všechno, co ve velmi složitých podmínkách šlo,“ zastal se svého úřadu dle ČT 24 Juncker.

Bez svobody cestovat podle něj nedává smysl ani společná evropská měna a vnitřní unijní trh. „Pokud se někdo rozhodne zlikvidovat Schengen, tak jednotný trh končí také,“ řekl šéf komise.

Pokud se to nevyřeší do konce března, tak to bude katastrofa

ParlamentníListy.cz se dotázaly českých politiků, co si myslí o prohlášení Tuska a Junckera. „Pan Tusk má pravdu. V dubnu budeme v uvozovkách slavit první výročí toho nesmyslu pana Junckera, kdy vymyslel ty kvóty na přerozdělování uprchlíků. Takže s panem Tuskem určitě souhlasím; pokud se to nevyřeší do konce března, tak to bude katastrofa,“ řekl ParlamentnímListům.cz první vicepremiér, ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš.

„Pan Juncker podle mě totálně selhal. Že ho to unavuje, to se mu nedivím. Já souhlasím, že bez Schengenu nemá smysl euro ani společný trh, ale v tom případě měl pan Juncker ubránit vnější hranici Schengenu a měl udělat stejně hlídanou hranici Schengenu, jako mají Poláci, Slováci a Maďaři. Tu hranici je třeba uzavřít stejným způsobem, jako to mají Poláci, Slováci a Maďaři. Mluvit jenom o zvýšení ochrany hranic a snížení počtu uprchlíků je nesmysl. Máme mluvit o zastavení přílivu uprchlíků a o tom, že všude má být funkční schengenská hranice jako v těch státech, které jsem jmenoval. Od začátku minulého roku se neudělalo nic. Hotspoty nefungují, pašeráky nikdo nehoní, takže v EU totálně selhali a teď dávají Turecku prachy a říkají mu, aby to vyřešilo za ně. Tak dobře, ale aby to fungovalo. Je třeba jednat okamžitě. Je to krize, je to jako povodeň,“ dodal Andrej Babiš.

První vicepremiér, ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš Právu minulý týden řekl, že příliv uprchlíků do EU se musí zastavit úplně. Nemáme dle něj povinnost, a v tuto chvíli ani nemůžeme vůbec nikoho přijímat. Musíme prý v první řadě zaručit bezpečnost našich občanů. Ptá se, proč by z bohatství evropských zemí tvořených po generace měli žít lidé bez vztahu k hostitelské zemi a kultuře – lidé, kteří představují bezpečnostní riziko a jejichž touhou není asimilace, ale rozvrat evropské kultury. Dle Babiše není možné, aby Evropané měli menší práva než přistěhovalci, a je vyloučeno, aby se přizpůsobovali uprchlíkům.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…