Andrej Babiš se ozývá z Bruselu. Visegrád dál drží proti kvótám spolu, sdělil PL

15.12.2017 11:16

Visegrádská čtyřka drží na bruselském summitu ohledně odmítání migrantů pohromadě. ParlamentnímListům.cz to přímo z Bruselu potvrdil premiér Andrej Babiš. Ten se v pátek druhým dnem účastní setkání evropských lídrů. Jde o první zahraniční cestu Babiše v roli předsedy vlády.

Andrej Babiš se ozývá z Bruselu. Visegrád dál drží proti kvótám spolu, sdělil PL
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš

Hlavy států a vlád členských zemí Evropské unie se na bruselském summitu zatím neshodly na řešení migrační krize a přerozdělovacích kvót. Lídři pokračují v pátek, čtvrteční jednání se protáhlo až do půl jedné v noci.

Jak Andrej Babiš řekl ParlamentnímListům.cz, nejsou pravdivé spekulace některých serverů, že se Slovensko nepřidalo k Visegrádské čtyřce a kvóty podpořilo.

„Není to pravda. Robert Fico vystoupil stejně jako já velice aktivně proti kvótám,“ sdělil redakci z Bruselu český premiér.

Anketa

Babiš navrhuje poslat naše vojáky chránit hranice Libye. Schvalujete to?

35%
65%
hlasovalo: 6516 lidí

Okomentoval též atmosféru, v jaké se summit koná, s ohledem na změnu ve vedení české vlády a rozdíl v tom, kdy šéf české vlády na rozdíl od předchozího premiéra Sobotky ovládá několik cizích jazyků.

„Samozřejmě, když neznáte jazyky, tak můžete těžko v zákulisí přesvědčovat ostatní členské státy o našich zájmech a stanoviscích,“ uvedl Babiš pro ParlamentníListy.cz.

Ten už při jmenování vlády ve středu poděkoval prezidentu Miloši Zemanovi, že nový kabinet jmenoval ještě před začátkem bruselského summitu, aby mohl Českou republiku zastupovat a do Bruselu tak už nemohl jet Bohuslav Sobotka, kterého v minulosti opakovaně kritizoval, že není na mezinárodních fórech schopen pro neznalost angličtiny cokoli vyjednat.

Některá média v noci na dnešek tento rozdíl zmínila, když napsala, že premiér Babiš rozdává evropským médiím vyjádření v angličtině, němčině i francouzštině.

Nový český premiér do centra EU odcestoval v atmosféře, kdy nad Českou republikou visí unijní žaloba pro odmítání kvót a nepřijetí migrantů. Někteří spekulovali, že by naše země mohla přijmout aspoň pár lidí po vzoru Slovenska a formálně tak požadavek na přijímání uprchlíků naplnit a tím se vyhnout pokutě.

Takový postup ovšem premiér Babiš razantně odmítl. Podle něho jde o princip a český stát si nenechá Bruselem vnucovat, kdo u nás bude pracovat nebo žít.

„Nemůžeme vyřešit pokutu (za nepřijímání migrantů, pozn. red.) tím, že si vezmeme 20 uprchlíků. Je nepřijatelné, aby nám někdo vnucoval, kdo u nás bude pracovat nebo žít, my si to zkrátka chceme vybrat sami, kvóty jsou špatně od počátku, ale komise je v tom zacyklená,“ uvedl Babiš podle serveru iDnes.cz v Bruselu.

A následně ještě přitvrdil. „Kdyby znovu nastala situace, že bychom měli být přehlasováni, tak to ohrožuje evropský projekt jako takový,“ konstatoval předseda vlády. Zda tím naznačoval třeba debatu o vystoupení Česka z EU či něco jiného, ale prý odmítl upřesnit s tím, že situace s přehlasováním nenastane.

Za postojem, že kvóty jsou nepřijatelné, stojí celá skupina V4. „Znovu jsem zdůraznil, že řešení je mimo Evropu,“ podotkl na summitu Andrej Babiš.

V rámci pomoci ale Česko spolu s dalšími partnery z Visegrádské skupiny společně pošle přímo do postižených zemí 35 milionů eur, tedy zhruba 900 milionů korun. Konkrétně se jedná o fond Evropské unie pro Afriku, a český příspěvek z celkové částky bude činit 220 milionů korun.

Ani to ovšem některým nestačí a vůči V4 zazněla od některých západoevropských členských zemí kritika, že je sice správně dát do fondu příspěvek 35 milionů eur, ale touto formou prý pomáhají všichni členové a peníze prý nemohou nahradit princip solidarity s ostatními.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…