Andrej Babiš se vyjádřil k tomu, co dnes navykládala Helena Válková ve výbušném rozhovoru

16.02.2015 12:36

Zatímco ministryně spravedlnosti Helena Válková tvrdí, že ohledně její rezignace nebylo vše úplně v pořádku a v duchu fair play, šéf hnutí ANO, za něž Válková byla do vlády jmenována, Andrej Babiš, vidí věci poněkud jinak. Podivuje se například nad tím, proč Válková nepřiznala, že chtěla opakovaně post ve vládě opustit...

Andrej Babiš se vyjádřil k tomu, co dnes navykládala Helena Válková ve výbušném rozhovoru
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

V reakci na rozhovor, který vyšel v pondělí v deníku Právo, ParlamentnímListům.cz poskytl svůj pohled na celou záležitost.

Ministryně spravedlnosti minulý týden podala rezignaci. V obsáhlém rozhovoru do médií však nyní také přiznala, že ji k rezignaci přimělo vedení hnutí ANO v čele s Andrejem Babišem. To ji prý překvapilo, stejně jako prezidenta Miloše Zemana. Sama totiž podle slov v uvedeném rozhovoru deníku Právo chtěla ve funkci pokračovat. Proto po hnutí ANO žádala, aby někdo vystoupil a ohradil se vůči kritice, která na její hlavu mířila zejména z Babišových Lidových novin. Prosba však zůstala nevyslyšena.

Babiš: Paní Válková opakovaně chtěla skončit, ale vždy si našla důvody, proč zůstat

„Paní profesorka Válková byla naším nejkritizovanějším ministrem. Mnohdy bohužel oprávněně,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz předseda hnutí ANO a místopředseda vlády Andrej Babiš. Jak dodal, o tom, že skončí, s ním prý mluvila hned několikrát. „Ale vždy si našla nakonec důvody, proč ještě pokračovat. Pokud by sama nerezignovala, hnutí by stejně navrhlo její odvolání. Domluvili jsme se však, že odejde důstojným způsobem,“ reagoval dále ministr financí Babiš zaskočený tím, že nyní svoje přání skončit Válková i v médiích zpochybňuje.

„Já se k ženám snažím chovat jako gentleman, proto už tuto pro mne uzavřenou věc nechci dál komentovat,“ zakončil vyjádření pro ParlamentníListy.cz Babiš.

Připomeňme, že Válková v rozhovoru například uvedla, že její působení na Ministerstvu spravedlnosti bylo v posledních několika měsících často poznamenáno negativními články, které na její osobu psaly Lidové noviny vlastněné Andrejem Babišem. Poslední kapkou pro ni pak prý bylo, když si 3. února přečetla palcový titulek na titulní straně těchto novin o osudových chybách ministryně Válkové. Okamžitě prý zvedla telefon a volala šéfovi hnutí Babišovi, aby mu sdělila, že té skandalizace už je dost.

Na to se ale dočkala odpovědi, že představou hnutí ANO je, aby skončila v pozici šéfky spravedlnosti co nejdříve, protože medializací její osoby je negativně poškozováno hnutí ANO.

Válková však údajně požádala, zda by Babiš tu negativní medializaci nemohl zastavit. Argumentovala tím,  že se jí prý v poslední době daří, a nevidí tudíž důvod, proč by na rezortu spravedlnosti skončila tak rychle. Proto po Babišovi chtěla další čas, aby mohla dokončit alespoň některé úkoly.

Válková v tom zůstala sama

O tom, že by měla skončit k prvnímu březnu, se prý Válková neoficiálně dozvěděla v prvním únorovém týdnu. Oficiálně jí to pak bylo oznámeno osmého února, kdy se sešlo předsednictvo hnutí ANO a vyzvalo ji, aby skončila. V rozhovoru zopakovala i to, že není pravda, že by rozhodnutí o rezignaci na post ministryně spravedlnosti vzešlo z její strany.  Zalitovala pak také toho, že se jí za celou dobu nikdo nezastal, nezdůraznil to, co udělala dobře. A ani média nepřinášela články, z kterých by cítila podporu. „Zůstala jsem sama,“ povzdechla si proto Právu Helena Válková.


 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…