Andrej Babiš takto reaguje na nařčení Tomáše Cikrta

01.10.2014 12:42

Bývalý mluvčí Ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt v úterním vysílání pořadu Interview ČT24 hovořil o auditu čerpání unijních peněz českými nemocnicemi v režii Ministerstva financí. Podle Cikrta je tu snaha ze strany Andreje Babiše ovládnout rezort zdravotnictví a získat tak kontrolu nad penězi, které přes něj proudí. Babiš v reakci pro ParlamentníListy.cz označil Cikrtova slova za nesmysly a odkázal ke kritice českého zdravotnictví, která zaznívá z Bruselu.

Andrej Babiš takto reaguje na nařčení Tomáše Cikrta
Foto: Radim Panenka
Popisek: Andrej Babiš v Paříži

Probíhající audit Ministerstva financí, který prověřuje čerpání peněz z Evropské unie u dvou desítek českých nemocnic, způsobil názorovou roztržku ve vládní koalici. Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) zpochybňuje transparentnost auditu, ministr financí Andrej Babiš odkazuje na Evropskou komisi a obviňuje sociální demokracii z předvolebního boje. Do mediální přestřelky byl nakonec nucen vstoupit i premiér Bohuslav Sobotka, který si po skončení auditu hodlá oba ministry pozvat a celou věc urovnat.

Někdejší mluvčí ministra zdravotnictví Julínka Tomáš Cikrt následně v Interview ČT24 vyjádřil přesvědčení, že tak velký problém, za jaký je celá věc vydávána, to není. Nicméně má obavy, zda se zdravotnictví nestává kolbištěm politického boje. Podle něj nejde ani tak o předvolební boj jako o celkovou moc ve státě a kontrolu nad penězi ve zdravotnictví. Dojem boje o moc v něm způsobuje zejména to, že pochybení bylo nalezeno u všech prověřovaných nemocnic, a také probíhající mediální invaze Ministerstva financí.

Babiš chce podle Cikrta ovládnout zdravotnictví

Šéf hnutí ANO a ministr financí Andrej Babiš podle bývalého mluvčího Ministerstva zdravotnictví hodlá ovládnout rezort zdravotnictví, včetně Všeobecné zdravotní pojišťovny. Cikrt v této souvislosti připomíná podnikání Andreje Babiše ve zdravotnictví – údajně koupil kliniky na reprodukci – čímž by se v případě obsazení Ministerstva zdravotnictví mohl dostat do střetu zájmů. Kroky ministra financí proto prý naznačují, že půjde po krku ministru zdravotnictví Svatoplukovi Němečkovi, což dostává míč na stranu sociální demokracie. Ta by nyní měla uhájit svoji pozici v čele rezortu zdravotnictví.  

Andrej Babiš audit hájí: „Brusel si permanentně stěžoval a nedůvěřoval nám. Potřebovali jsme získat důvěru zpět. Nezávislý audit je správný.“ Ministr financí prý o konání auditu nevěděl a vše se dovídá až zpětně. Podle Babiše bylo nyní přerušeno čerpání peněz z EU, dokud audit neskončí. „Já jako ministr financí absolutně do auditu nezasahuji. Byl vyžádán Evropskou komisí, která má pochybnosti o tom, jak funguje české zdravotnictví, a pečlivě sleduje, co se u nás děje," vysvětlil ministr financí. 

Babiš označil Cikrta za součást Šnajdrovy sítě

Nařčení Cikrta v České televizi pak Babiš okomentoval takto: „Je součástí Šnajdrovy sítě. Mluví nesmysly,“ uvedl ParlamentnímListům.cz Babiš a odkázal k tomu, co píše Evropská unie o korupci v českém zdravotnictví. Evropská komise se k tomu vyjádřila například letos v lednu v rámci studie, v níž byl právě někdejší náměstek ministra zdravotnictví a předseda správní rady VZP Marek Šnajdr (tehdy ODS) označen za českého „kardinála Richelieu“, mimo jiné kvůli kumulaci funkcí, které zastával a díky kterým mohl ovlivnit většinu rozhodnutí, jež se v rezortu odehrála.

Zpráva také podrobně popsala privatizaci středočeských nemocnic, do níž Šnajdr zasáhl. Nemocnice nejprve dostaly tučné dotace od státu a později je kraj v čele s hejtmanem Petrem Bendlem, kterého tato zpráva rovněž zmiňuje, lacino prodal v privatizaci – třeba v případě hořovické nemocnice tajuplné firmě s neznámými majiteli.

Úzké propojení byznysu a politiky

Šnajdr se k tomu nechtěl vyjadřovat s tím, že jako soukromá osoba nemusí. Zmiňovaná studie také upozornila na úzké propojení byznysu s politikou ve zdravotnictví, kdy se prostřednictvím veřejných zakázek například na nákupy přístrojů zpronevěří nejvíce peněz. Navíc studie upozornila i na to, že po přílivu evropských dotací se ceny zdravotnického materiálu zvýšily o patnáct až třicet procent. Jak dále popsala studie, kontrolní mechanismy jako audity v České republice nefungují. Evropská komise je dokonce ohodnotila jako nejméně spolehlivé ze všech členských států.

Korupce ve zdravotnictví na celém světě spolyká v průměru deset až pětadvacet procent veřejných peněz. ČR však stále patří v tomto směru mezi civilizovanější země. Daleko horší je situace směrem na východ, například v Bulharsku, kde jsou běžné úplatky při ošetření lékařem.

Následná reakce Tomáše Cikrta na Facebooku:

Vážený pane ministře, neznám uvažování Stbáků, ale v žádné síti nejsem. My normální občané se síťovat nepotřebujeme. Marka Šnajdra jsem od odchodu z ministerstva zdravotnictví viděl všehovšudy tuším třikrát, z toho jednou jsme byli v Máte slovo u paní Jílkové, pozvaní nezávisle na sobě. Ale, kdybych ho potkal, tak se s ním rád uvidím, protože se ke mě choval na ministerstvu zdravotnictví slušně. Chápu, že Vaše životní zkušenosti Vás vedou k podezřívavosti a chápu, že agenti si navzájem nevěří. Ale to není můj svět. A napříště prosím argumenty, namísto cejchování. O údajné zprávě EK jste prostě neříkal pravdu v přímém přenosu.(Virtuální reakce na slova, která o mě řekl pan ministr: "Je součástí Šnajdrovy sítě. Mluví nesmysly,“ uvedl ParlamentnímListům.cz Babiš)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…