B. Sobotka: Důležitější než John jsou Drábkovy změny v penzích

11.05.2011 14:50

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka míní, že novou vládní krizí se vláda de facto odklonila od důležitých věcí, které jsou však pro obyvatele státu důležité, rozhodně mnohem důležitější, než odchod či neodchod některého z ministrů kabinetu Petra Nečase. „To“ důležitější je podle Sobotky například dnes schválená malá důchodová reforma. Poslanci normu schválili ve třetím čtení a nyní jde do Senátu.

B. Sobotka: Důležitější než John jsou Drábkovy změny v penzích

„Vláda se odklonila od pozornosti občanů. Jestli jde ale o novou vládní krizi, tak to nevím, jisté však je, že premiér Nečas nebyl schopen zažehnat minulou vládní krizi a jsem přesvědčen, že tímto se premiérovi vrací jeho nedůslednost," řekl Sobotka v rozhovoru pro Českou televizi. 

John totiž dopoledne ohlásil rezignaci na funkci vicepremiéra pro boj s korupcí. Zdůvodnil to tak, že necítí hmatatelnou podporu protikorupčního boje. S Nečasem se někdejší ministr vnitra v minulých dnech neshodl na podobě svého týmu.

Jednání koaliční devítky je podle informací ParlamentníchListů.cz svoláno už na středeční večer. Ještě před tím se sešel John s prezidentem Václavem Klausem.

Od své rezignace si slibuje John urychlení reformních snah vlády i personálních změn. Ve vládě za VV zatím zůstávají ministr školství Josef Dobeš a ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský. 

„My máme v tuto chvíli premiéra, který je bezmocný, nemůže udělat žádné personální změny a zřejmě se ani nevymanil ze vztahu k Věcem veřejným,  která je stále napojená na ABL. Myslím, že v tuto chvíli ani nefunguje komunikace v samotných VV. Jde ale o penze, které se projednávaly v parlamentu, proto as i nyní nastal ten odklon, aby se o penzích nehovořilo," zmínil dále lídr ČSSD.

Proč vláda odchody do důchodu „navěsila"na tuto normu?

Protože podle něj i dnešní dění v klubu ODS ukázalo, že i občanští denokraté mají svou krizi uvnitř strany, bylo by podle něj vhodné uvažovat již o nových volbách. Sobotka dále kritizoval i vládní reformy, které jsou podle něj nepromyšlené.

Pokud se týká takzvané malé důchodové reformy, tak Sobotka míní, že vláda debatu o ní značně pominula. „Ústavní soud nechtěl po vládě, aby upravoval podmínky odchodu do důchodu, ale ona to učinila. To rozhodnutí bylo unáhlené a nepromyšlené. My bychom však celý zákon v důsledku toho rozhodnutí soudu udělali jinak, neboť nyní se pro 70 procent důchodců zmenší penze, aby pro deset až 15 procent lidí mohly být vyšší," poznamenal.

Více:

Není mu prý vůbec jasné, proč odchody do důchodu ale vláda „navěsila" právě na tuto normu.

„Věk dožití se prodlužuje, ale nebude to donekonečna. Nelze tak ani donekonečna posouvat věk odchodu do důchodu nad 65 let a více.  Koalice tak bez dohody fakticky zahájila důchodovou reformu ve své režii a neprojednala ji vůbec na půdě Poslanecké sněmovny," dodal v kritice vlády Sobotka.

Na brífinku ČSSD Sobotka navíc ještě zmínil, že vláda vůbec neřeší sociální problém a to fakt, že nikdo nebude chtít zaměstnat staršího člověka, tedy takového, který by již dávno měl být penzistou a lidé tak budou bez práce. Navíc jim vláda připravuje v další reformě i menší penze garantované státem.

Související:


Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…