Hovořili jsme s Radmilou Kleslovou, kvůli které se včera poškádlili Andrej Babiš a premiér Sobotka

25.02.2014 17:28

Ostrý střet premiéra Bohuslava Sobotky a ministra financí Andreje Babiše vyvolal přestup místostarostky Prahy 10 Radmily Kleslové z ČSSD do hnutí ANO. Politička k tomu pro ParlamentníListy.cz uvádí, že ji přesvědčila osobnost Andreje Babiše a pohnutky, které ho vedly k založení hnutí. Zároveň se ohrazuje proti informacím médií, že před listopadem 1989 školila špiony.

Hovořili jsme s Radmilou Kleslovou, kvůli které se včera poškádlili Andrej Babiš a premiér Sobotka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš a Bohuslav Sobotka

Od jmenování vlády neuplynul ani měsíc a lídři dvou silnějších stran se do sebe ostře pustili. Odstartoval to premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka, když zareagoval na přestup místostarostky Prahy 10 Radmily Kleslové z ČSSD do hnutí ANO. Prohlásil totiž, že to není překvapení, že ji Andrej Babiš požádal o pomoc v situaci, kdy mu pražské ANO začali postupně ovládat zkompromitovaní bývalí členové ODS či TOP 09, spojení s nejrůznějšími kmotry a kmotříky z podnikatelského polosvěta.

„Je to nesmysl. Pražskými členy se stali bývalí členové ODS a TOP 09, což je dílo bývalé předsedkyně. Právě proto všichni pražští předsedové navrhli Kleslovou, aby tam organizaci stabilizovala. Pražští kmotři jsou právě v ČSSD – Hulinský, náměstek ministra, Poche na kandidátce do Evropského parlamentu. Chápu, že pan premiér potřebuje pražskou kmotrovskou organizaci ČSSD, aby ho podporovala proti haškovcům. My si pořádek v hnuti uděláme, o čemž v ČSSD velmi pochybuji,“ zareagoval na Sobotkova slova pro ParlamentníListy.cz předseda hnutí ANO a ministr financí Andrej Babiš.

Špiony školí ti, co mají něco za sebou, ne lidé ze školy

Už koncem minulého roku o ní zveřejnil týdeník Reflex článek s titulkem „Rozvědčice pracuje pro ANO“, kde bylo uvedeno, že od 1. února 1988 nastoupila do služebního poměru jako příslušnice první správy SNB. Jako referentce zvláštní činné zálohy jí prý bylo uděleno krycí jméno Lia a měla za úkol nábor nových kádrů a jejich výchovu pro špionáž. „Vadí mi, co o mně píší v souvislosti s minulostí, protože to není pravda, ale lež,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz Radmila Kleslová, nová předsedkyně hnutí ANO v Praze.

„Já jsem nikdy nebyla žádnou špionkou, rozvědčicí, nikdy jsem neškolila ani nevyhledávala žádné špiony,“ tvrdí Radmila Kleslová a argumentuje svým tehdejším věkem a profesní nezkušeností. „Když se podíváte, kdy jsem tam přišla, když jsem dostudovala školu, tak už jen z toho je to, co píšou, nelogické. Když jsem se dívala na bondovky, tak špiony školí ti, co mají v této branži něco za sebou. Přijde mi to úplně absurdní a mrzí mě to, protože jsem nic neudělala a nikdy jsem v žádné takové pozici nebyla,“ konstatuje nová šéfka pražského ANO.

O krizi ve vztazích Sobotky s Babišem určitě nepůjde

Tu zaskočil i rozruch, který se kolem ní strhl po přestupu z ČSSD do hnutí ANO, a také střet obou předsedů. „Myslím si, že vyjádření pana Sobotky bylo absolutně nešťastné. Mám s ním naprosto korektní vztahy a sdělila jsem mu, že tento krok během nejbližších dnů udělám. Řekl mi, že to respektuje, protože zná moje vztahy s panem Babišem a že to chápe. To vyjádření bylo nešťastné i proto, že se slova o kmotrech a kmotřících dostala do titulku a pan Babiš si přečetl titulek a zareagoval tak, jak zareagoval,“ připomíná Radmila Kleslová přestřelku předsedů.

Důvod takovéto komunikace mezi nimi si vysvětluje i tím, že to nemohli probrat osobně. „Pan Sobotka je na dovolené, pan Babiš také. Ale rozhodně to není žádná krize v jejich vztazích. Až přijedou, tak si to vyříkají a bude to naprosto v pořádku. A já jsem rozhodně ta, která to chce zklidňovat. Protože já jsem absolutně přesvědčena, že pan Sobotka nechtěl ublížit mně ani hnutí ANO a pan Babiš nechtěl ublížit sociální demokracii. Jsem přesvědčena o tom, že to je souhra nešťastných vyjádření a nedorozumění,“ říká pro ParlamentníListy.cz Radmila Kleslová.

S návratem do sociální demokracie už nepočítá

Příliš si ale hlavu neláme s výrokem Bohuslava Sobotky, že až ANO splní svou historickou úlohu a v budoucnosti se rozpadne, bude to mít s návratem do ČSSD těžké. „Já už jsem dáma v letech, nejsem mladá holka, která má před sebou dvacet, třicet let kariéry. Je mi přes padesát, mám neduhy jako každá padesátnice, jsem vdova. Nepočítám, že bych se do ČSSD někdy vracela, nebo šla do jiné strany. Takže nepočítám, že by k tomu mohlo někdy dojít,“ poznamenává politička.

O přestupu k hnutí ANO ji přesvědčila osobnost Andreje Babiše. „Já znám pohnutky pana Babiše, které ho vedly k založení hnutí. Pamatuji si to a věřím mu, znám ho léta. A také se naprosto ztotožňuji s cíli, které má, a chci mu pomoct. A pan Sobotka jako premiér to věděl. Vážím si pana Babiše, ale vážím si i pana premiéra, tak jsem věděla, že si to můžu dovolit, protože on to pochopí,“ vysvětluje Radmila Kleslová.

Pomoc od Babiše v těžké životní chvíli

Považuje proto za zcela pochopitelné vydat se za někým, komu věří a s kým se zná léta. „Pan Babiš mi velmi pomohl, když mi umíral manžel. Mám k němu i takovýto osobní vztah, že mi pomohl. Ačkoli to tak možná nevypadá, on je velmi sociální, a to i k lidem ve firmě. Má sice 27 tisíc zaměstnanců, ale je to takřka velká rodinná firma,“ hodnotí Radmila Kleslová Babišův Agrofert.

reklama

autor: Jiří Hroník

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…