Bazilikou zněly písně Karla Kryla. Karásek: ODS a ČSSD už do prdele

04.03.2012 10:18

REPORTÁŽ Totalita vyměnila totalitu. Však Karel Kryl to přesně předpovídal v písni Demokracie. Svatopluk Karásek také vyjádřil přání, aby už šly ODS a ČSSD do prdele. Takové debaty se vedly v hospodě po mši u příležitosti výročí úmrtí tohoto zpívajícího básníka. Konala se v sobotu večer v chrámu svaté Markéty v Břevnovském klášteře. Na nedalekém hřbitově je Kryl pochován.

Bazilikou zněly písně Karla Kryla. Karásek: ODS a ČSSD už do prdele
Foto: Hans Štembera
Popisek: Nespokojení lidé zvoní klíči. Ilustrační foto

„Nevěř ostnatému drátu, byť by se stokrát tvářil jako stonek růže,“ pronesl citát Karla Kryla otec Prokop, který vedl mši u příležitosti osmnáctého výročí smrti slavného písničkáře. V bazilice svaté Markéty v Břevnovském klášteře v Praze bylo v tu chvíli okolo stovky lidí, kteří přišli uctít Krylovu památku.

Modlitba za Karla

Kněz také od oltáře, na němž zářily čtyři svíčky, přítomné vyzval, aby prosili za lidskou vzájemnost, národ, spravedlnost a mír a ke konci modlitby dodal: „Prosme za Karla Kryla. Odplať se mu za vše, čím se zasloužil o naši svobodu. Pamatuj na služebníka Karla, který odešel z tohoto světa k tobě.“ Po mši nastoupili muzikanti, například Luděk Zmrzlík, a zapívali čtyři Krylovy písničky. Překrásným barokním chrámem, který byl v letech 1708 až 1740 postaven podle plánů Kryštofa Dientzenhofera, nechala akustika vyniknout hlavně songu Morituri Te Salutant. Posléze se většina návštěvníků rozešla do přilehlých hospůdek.

„Nemohl jsem přijet. Z Nového Jičína na Moravě to je přeci jen trochu z ruky,“ sdělil do telefonu ParlamentnímListům.cz jeho bratr, také písničkář, Jan. „Viděl jsem ten paskvil od Landy přímo v televizi a musím konstatovat, že vůbec nepochopil smysl textu Morituri Te Salutant. On to zpívá jako bojovou píseň a ona je vlastně úplně opačného významu. Vždyť ti gladiátoři šli na smrt! Daň z toho, že je to tak často hráno v Landově provedení, je v tom, že většina mladé generace se až prostřednictvím této verze vůbec dostala ke Krylovi. Snad se mezi nimi najde několik mladých lidí, kteří budou hledat i něco jiného od Kryla,“ řekl již dříve o zmíněné písni přezpívané Danielem Landou Jan Kryl.

V hospodě o Demokracii

„Demokracie rozkvétá, byť s kosmetickou vadou. Ti, kteří kradli po léta, dnes dvojnásobně kradou. Ti, kdo nás léta týrali, nás vyhazují z práce a z těch, kdo pravdu zpívali, dnes nadělali zrádce,“ zpíval Kryl v písni Demokracie z alba Monology. „Král Václav jedna parta je se šmelinářským šmejdem, pod střechou velký partaje se u koryta sejdem,“ narážel dál na poměry v písni, kterou složil už roku 1993. Právě tenhle song je dost žhavým kandidátem na hymnu sdružení Holešovská výzva, které mimo jiné chce, aby v této zemi mohli obyčejní lidé slušně žít. Byl i propíraným tématem debaty v hospůdce naproti Břevnovskému klášteru, kam hned po mši usedli Krylovi přátelé a příznivci, kteří si říkají Kryliáni.

„Ten kostel měl být nabitý k prasknutí. Píseň Demokracie platí čím dál víc. Kryl viděl směřování země už tehdy. Dělali z něj blázna. Teprve dnes se však ukazuje její síla a pravda,“ řekl jeden z Krylových fanoušků, co na mši přijeli až z Brna. Dorazili pozdě, protože tramvaje byly nabité fanoušky Sparty, kteří vyráželi na prvoligový zápas proti Plzni. „Jsem rád, že tam přišlo tolik lidí. A politika? Pamatuju si ten předchozí marasmus, takže tohle je pro mě jen binec,“ sdělil v hospodě zase šéf Klubu Karla Kryla Vojtěch Klimt.

Vzpomínka na politického Kryla

Ostatně v českých hospodách si Karel Kryl po převratu roku 1989 tříbil názory. Měl rád čtvrté cenové skupiny. „V Praze to není tolik cítit… Vyjeďte si ven, sedněte si do hospody a poslouchejte. Nadšení a jásotu nad naší situací se nedočkáte,“ řekl Kryl roku 1994 v rozhovoru. „Vy novináři mě nepřestanete provokovat. Víte co? Já vám tu radost udělám. Hned zítra zajdu za Milošem a řeknu si mu o přihlášku do strany. Ať máte aspoň důvod ke spřádání těch svých báchorek,“ zakončil interview s tehdejším redaktorem Mladého světa Romanem Lipčíkem a tak vlastně prozradil svůj politický názor těsně před smrtí. Myslel tím Miloše Zemana a ČSSD.

Na zádušní mši v březnu 1994 přišlo politiků minimum. Tehdejší prezident Václav Havel nedorazil. Jediný vyslaný reprezentant Hradu Ivan Medek tam prohlásil: „Karel se mýlil, když se domníval, že ti, které kritizoval, ho nemají rádi.“

Z publika se tehdy ozvalo: „Lžete!“ Ivan Martin Jirous, který nedávno také odešel na věčnost, tam prohlásil: „Nasralo mě, že mu nebyl Havel ani na pohřbu, když na Hradě přijímá takové kreatury jako Jacksona.“ Kryl zemřel nečekaně na srdeční příhodu v Německu ve věku nedožitých padesáti let. Kvůli přátelství s opatem benediktinského Břevnovského kláštera Janem Anastázem Opaskem se nechal pochovat na Břevnovském hřbitově.

Další reportáže čtěte ZDE

Karásek ho prý smiřoval

„Byl zklamaný vývojem v republice, a jak ho novináři nazývali pomatencem. Puklo mu z toho srdce,“ dodala v břevnovské hospodě jedna z fanynek. „Je zajímavé, že když zemřel Havel, hodně lidí přišlo i ke Krylovu hrobu,“ dodala další. „Zemřel na příkaz Systému bez zájmu médií. Václav Havel mu nešel ani na pohřeb. Uctěme Karlovu památku alespoň my, obyčejní lidé, kteří si jeho písničky s láskou zpíváme i dnes, ať je nám dobře nebo zle,“ stálo také psáno na dřevěné desce, která se v době úmrtí exprezidenta Václava Havla objevila na Krylově hrobu. Následně ale zmizela a její text je zaznamenán jen v kronice Kryliánů.

Ze známějších politiků se včerejší mše zúčastnil a v hospůdce pak posedával Svatopluk Karásek. Poslancoval za stranu US-DEU a pak neúspěšně kandidoval do senátu za Stranu zelených. Zhruba před rokem a půl prodělal těžkou cévní mozkovou příhodu. Ještě dnes se mu kvůli tomu špatně mluví. „Už je to lepší. Mše byla hezká. Vždycky jsem se s Karlem hádal, že to vidí moc černě a snažil jsem se ho usmířit s Havlem. Dnešní politická situace je ale opravdu zlá. Nicméně jsem optimista. Snad půjdou ODS i ČSSD do prdele a zvítězí nějaká strana, co bude víc pro lidi,“ sdělil přesto ParlamentnímListům.cz Karásek.

 Totalita nahradila totalitu

V hospůdce se po půlhodině začaly zpívat písničky Karla Kryla. Jeho bratranec už odešel, jeho žena Marlen, kterou prý přítomní na mši zahlédli, tam nejspíš nedorazila. „Nic hezkého si o dnešních pánech české země nemyslím. Totalitu nahradila jiná totalita. Morálka byla vytlačena ekonomickými zájmy. Ale tam, kde není morálka, není ani budoucnost,“ prohodila postarší žena u dlouhatánského stolu v hospodě nedaleko Břevnovského kláštera. Ostatně Kryliáni se prý už takhle scházejí celých osmnáct let, kterých uběhlo od smrti jejich idolu.

Přes ulici, zpátky u brány do areálu Břevnovského kláštera, nejstaršího mužského kláštera v Čechách, jenž založil roku 993 kníže Boleslav II. a biskup Vojtěch, posedával už jen přestárlý bezdomovec. Na novinách vyžebrané drobné, balil si zrovna cigaretu z posbíraných špačků. „Rukávy u zimníku odřením lesklé, čekává u rychlíků na zbytky ve skle. Stydlivě sbírá nedopalky, ztracené v místech pro chodce a pak je střádá do obálky, důchodce,“ zpíval také Kryl v písni Důchodce z alba Bratříčku, zavírej vrátka.

Potemnělou ulicí podél stěn kláštera se dojde k bráně hřbitova. Ta už byla večer zavřená. Za zdí se skrývá hrob básníka s kytarou Karla Kryla. Vypadá jako rozevřená kniha. Dole leží podobizna zpěváka vyrytá do černého mramoru. V temnotě si hned člověk vzpomněl na slova ze mše, jež byla věnována osmnáctiletému výročí jeho smrti. Zněla: „Pán s námi, Bůh s tebou. Amen!“

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…