Bobošíková tajemně: Suverenitě jsou připraveni pomoci vysocí státní úředníci

12.05.2012 22:48

Anonymní vysocí státní úředníci obávající se spojení s malou partají nebo celá plejáda zkušených polistopadových ministrů jako lákadlo pro voliče. Nebo třeba nabídka ekonomických i jiných expertů z akademického prostředí. Cest, kudy do své strany dostat lidi schopné řídit ministerstvo, mají malé politické strany hned několik. Odborníky si raději šetřete pro další volební období, radí jim ale v případě úspěchu odborník.

Bobošíková tajemně: Suverenitě jsou připraveni pomoci vysocí státní úředníci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Bobošíková

Česko, červen roku 2014. Po nesčetných kotrmelcích, kdy stála jen krůček nad propastí v podobě vyslovení nedůvěry, došla vláda Petra Nečase do konce volebního období. Velké strany a důvěru občanů v zavedené politické značky ale byly předchozí čtyři roky katastrofou. Projevilo se to ostatně ve volbách, kde budoucí vládní většinu nyní drží trojkoalice stran, které by před čtyřmi lety stěží daly dohromady pět procent hlasů nutných ke vstupu do sněmovny. Odborníci si kladou otázku, zda by se trojice nečekaně úspěšných ministran neměla raději spolehnout na apolitické odborníky, jelikož ani jedna z nich nemá vládní zkušenost.

V návaznosti na úspěch mimoparlamentních subjektů v Řecku si ParlamentníListy.cz položily tuto otázku už nyní, v roce 2012. Odpovídali na ni členové vedení Suverenity, Strany svobodných občanů a SPOZ jako mediálně výrazných malých stran. Neodpovídali naopak zástupci Zelených a KDU-ČSL, protože vládní zkušenost i bývalé obyvatele Strakovy akademie ve svých řadách už mají. Tím se ale chlubí i Suverenita a Zemanovci.

Bobošíková půjde do vlády po hlavě. S anonymními experty

Jana Bobošíková, bývalá novinářka, kandidátka na prezidenta a současné šéfka strany Suverenita dokázala dostat svou stranu do povědomí laické veřejnosti zejména ostrou protievropskou rétorikou. A ta zřejmě může způsobit problém každému, kdo se k její partaji veřejně přihlásí. Alespoň to šéfka Suverenity tvrdí při dotazu na jména konkrétních odborníků. "Kdybych tvrdila, že máme člověka schopného vést resort v každé oblasti, neříkala bych pravdu. Pořád je hledáme, nemáme jich mnoho. Ale nabaluje se na nás stále více lidé, kteří chtějí Suverenitě pomoci. Zvláště silní jsme v oblasti jaderné energetiky, daní a v sociálních otázkách," popisuje Bobošíková pro ParlamentníListy.cz oblasti, kde si je její partaj jistá schopností vést resort.

Že by vládní odpovědnost Suverenita v případě úspěchu odmítla, si její šéfka vůbec nepřipouští. "Pokud vám dají lidé důvěru, musíte se ujmout správy země. To je povinnost," odmítá Bobošíková jakékoliv úvahy například o tiché podpoře menšinové vlády.

Lidé, kteří pro její stranu působí jako lovci mozků, se prý ale setkávají s neobvyklým jevem. I vysocí státní úředníci jsou prý ochotni Suverenitě pomoci, ovšem pouze pod příslibem anonymity. Výkon takové profese ale až na výjimky členství v politické straně nezapovídá. "Právě proto, ono je to na resortech přesně naopak. Pro politické strany jsou úřady či polostátní firmy spíše dobytým územím a politici se na něm podle toho chovají. Když řeknete, že radíte Suverenitě nebo jiné neparlamentní straně, máte dobrý důvod obávat se ztráty zaměstnání," řekla ParlamentnímListům.cz Bobošíková.

Jako jakýsi důkaz personální vybavenosti své strany uvádí Vlastimila Tlustého, který vede expertní tým pro konkurenceschopnost. Další tým se zabývá mezinárodním postavením ČR, poslední pak sociálními otázkami. Kromě toho mají lidé od Jany Bobošíkové i expertní komise. Proč je ale o Suverenitě slyšet jen díky jejímu euroskepticismu a výrazné předsedkyni? "Protože tyto týmy a skupiny jsou vnitrostranickou záležitostí a připravují Suverenitu na okamžik, kdy získá důvěru občanů," vysvětluje předsedkyně.

Zemanovci: Muzeum exministrů a muž, který se v kanceláři neohne pro tužku

S anonymitou svých expertů schopných vést resort si hlavu příliš nelámou v SPOZ, straně, kterou před volbami 2010 založili s vidinou návratu svého idolu přátelé Miloše Zemana. Ten se během kampaně, hnané touhou po mladých neokoukaných tvářích chlubil především sympatickým vysokoškolským podagogem Vladimírem Hönigem. Zemanovci ale mají připraveny pro případ volebního úspěchu i jiné kalibry. Mnozí z těchto odborníků však působili ve veřejné správě naposledy před Listopadem. Zemanovci to ale přes okázale vyzdvihovaný důraz na mládí považují za své plus. Ostatně předlistopadovými odborníky se obklopoval ve svých premiérských dobách i sám Zeman, za což musel strpět vlnu kritiky ze strany pravice.

"Určitě jsme schopni dodat ministry do všech současných resortů, s tím problém opravdu nemáme," říká ParlamentnímListům.cz sebejistě místopředseda Zemanovců pro organizaci Josef Baxa. Okamžitě namátkově jmenuje dva experty, kteří již ministry byli. Jiří Rusnok prý například dokáže v případě potřeby obsloužit hned několik resortů. Ostatně na přelomu tisíciletí, kdy Zeman vyprovodil Václava Klause ze Strakovy akademie a vstoupil do ní ´hlavním vchodem´, šel z funkce do funkce. Začínal jako náměstek v resortu práce a sociálních věcí, později se stal ministrem financí a pro Vladimíra Špidlu vedl průmysl a obchod. Nyní působí v Národní ekonomické radě vlády. Miloš Kužvart by pak byl okamžitě schopen vést resort životního prostředí.

Otázkou je, jak by se na vládní úspěch Zemanovců tvářili úředníci Ministerstva dopravy či Českých drah. V budově na břehu Vltavy by zřejmě nastala velká sháňka po papírových krabicích poté, co by se jejich šéfem stal odborář Jaromír Dušek. "Expremiér Zeman a lidé z jeho vlády jsou naší devizou. Máme deset bývalých ministrů - členů SPOZ plus další dva nestraníky," vytahuje své eso Baxa. Kdo však bude jejich ministrovi dopravy podávat tužky spadlé na zem budou muset Zemanovci zřejmě teprve vyřešit.

Svobodní mají pro MŽP zaručeného ekoskeptika, na jméno si ale musí vzpomenout

Na druhé straně politického spektra, než předchozí dvě strany stojí Strana svobodných občanů. Exministry či anonymními experty se její místopředseda Miroslav Bednář nechlubí. SSO se proti tomu spoléhá na velmi rozvinutou krajskou strukturu, díky níž se dostane k expertům sídlícím v regionech. "Je nás už přes tisíc a členové patří ke společenské elitě, takže resorty bychom dle mého názoru obsazovat mohli. Samozřejmě ale ne všechny. Máme akademiky, úspěšné podnikatele i lidi ze státní správy," říká vysokoškolský profesor. Jeho lidé zatím sbírají zkušenosti na radnicích menších měst.

Na dotaz, koho by euroskeptičtí a výrazně proklausovští Svobodní nasadili například na resort životního prostředí, ale Bednář chvíli váhá, tato oblast státní správy se zdá z vnějšího pohledu pro SSO poněkud okrajová. "Jméno vám z hlavy neřeknu, vím, že začíná na písmeno K," zakolísá na okamžik místopředseda partaje. Najisto ale ví, že jeho expert se zabývá důslednou kritikou "přehnaných ekologických teorií´ tak, že by snesl srovnání i s Hradem. Po chvíli si vzpomene, jde o Vítězslava Kremlíka, historika, který se na základě studia vlivu klimatických změn na lidské dějiny stal zaručeným ekoskeptikem, který například tvrdí, že stromy a ledovce jsou popírači globálního oteplování. "Je to náš špičkový expert pro resort ekologie," chválí pro ParlamentníListy.cz Bednář zprvu bezejmenného experta.

Ač jejich euroskepticismus se minimálně vyrovná tomu, který zastává Jana Bobošíková, Svobodní se s potřebou státních úředníků vyžadujících zachování anonymity za příslib spolupráce dosud nesetkali. "O nikom takovém, kdo by nepoznán pracoval pro naši stranu, skutečně nevím. Ale za všechny kolegy hovořit nemohu," dodal Bednář.

Politolog radí nelézt do vlády. Určitě ne v prvním volebním období

Názor politologa je nekompromisní. Malé strany, které mají nyní poměrně slušnou šanci využít zklamání občanů ze zavedených velkých partají, by si měly své experty v případě sněmovního úspěchu nechat na lepší časy. Jev, kdy nové tváře sněmovny míří s ještě horkým poslaneckým průkazem rovnou do Strakovy akademie, aby ji předčasně museli opustit, je totiž jevem pro českou politickou scénu naprosto typickým. Vyvarovat se postupu Strany zelených a Věcí veřejných pak není výrazem pověrčivosti, ale zdravého rozumu.

Potvrzují to i slova prorektora Metropolitní univerzity v Praze Jana Bureše. "Nejhorší na malých stranách je pro politologickou obec i veřejnost jejich nečitelnost. My jejich experty jako voliči neznáme a proto býváme dost překvapení," konstatuje pro ParlamentníListy.cz Bureš. Problémem malých stran je podle něj i životní nutnost upozornit na sebe, k čemuž ostré výroky zachycené hlavními médii poslouží mnohem lépe než sofistikovaná makroekonomická studie a reakce skutečných stranických expertů na ni. "Proto naše malé strany primárně neusilují o vládní odpovědnost, ale o průnik do sněmovny či Senátu. Možná, že u Svobodných se okolo Petra Macha (předseda SSO, pozn. red.) vytvořila skupina ekonomů CEPu, ale v případě malých stran vždy kupujeme zajíce v pytli a o jejich odborném zázemí upřímně pochybuji," říká Jan Bureš s poznámkou, že sama ostrá rétorika prostor pro odborníky výrazně zmenšuje.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Ivánek

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…