Bohuslave, Bohuslave... Premiér Sobotka vysekl poklonu těm, kteří jezdí pomáhat uprchlíkům. To je budoucnost levice, řekl. A toto nastalo

26.01.2016 9:54

Zcela ztotožněn s názorem premiéra Sobotky o tom, že budoucí lídři levice vzejdou z těch, kteří dnes pomáhají uprchlíkům, není známý sociální demokrat Stanislav Křeček. „Dost dobře nechápu nadšení levicových politiků nad přílivem migrantů a nadšení nad těmi, kteří jim pomáhají,“ uvedl. V rozporu vidí střet tradičnější a nové levice. „Obávám se, že nové levici podstatná část voličů ČSSD nerozumí,“ prozradil ParlamentnimListům.cz.

Bohuslave, Bohuslave... Premiér Sobotka vysekl poklonu těm, kteří jezdí pomáhat uprchlíkům. To je budoucnost levice, řekl. A toto nastalo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér České republiky Bohuslav Sobotka

Noví lídři prý vzejdou z těch, co dnes pomáhají uprchlíkům

„Jsem přesvědčen, že levicové lídry za deset dvacet let najdeme spíše mezi dobrovolníky, kteří v létě odjeli na Balkán a pomáhali uprchlíkům. Tihle lidé budou v budoucnu představovat levici. Nehledal bych je na náměstích, kde se šíří xenofobie, nenávist a rasismus,“ pronesl premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka v rozhovoru pro sobotní LN. Jakoby tím píchl do vosího hnízda či pohladil chřestýše bosou nohou. Alespoň dle odmítavých reakcí na Sobotkově facebooku pod tímto výrokem. „Bohuslave Bohuslave to se neříká,“ zněl jeden z těch nejmírnějších od Miláno Maxe. Miša Fanynková si myslela, že tímto Sobotka pohřbil celou sociální demokracii. Na druhou stranu se názor líbil (dali pod textem takzvaný lajk) více než dvěma stovkám lidí. 

Nechápu nadšení pro uprchlíky

Není však žádným tajemstvím, že mezi členy ČSSD jsou k tomuto tématu rozdílné názory; podobně je tomu ale i u řady jiných stran. Sobotkovo vyjádření okomentoval na sociálních sítích i známý sociální demokrat Stanislav Křeček. „Nejsem politolog, ale dost dobře nechápu nadšení levicových politiků nad přílivem emigrantů a nadšení nad těmi, kteří jim pomáhají. Zdá se mi spíše, že příliv migrantů s jejich kvalifikací a počtem znamená ohrožení především voličského zázemí levicových stran. Migranti přece budou konkurenty našich nízkopříjmových občanů. Například pokud jde o sociální bydlení, ale bezpochyby i na trhu pracovních sil,“ napsal a sklidil potlesk souhlasných komentářů, lajk mu dala stovka lidí.

Svůj postoj současný zástupce ombudsmanky dovysvětlil i ParlamentnimListům.cz. „Nejsem si tím výrokem premiéra jist. Mezi lídry levice jistě budou obětaví altruističtí lidé, kteří ctí a bojují za práva jiných a jsou ochotni dojet mimo republiku a pomáhat lidem v nouzi. Tomu rozumím. Nejsem si ale jist, jestli altruismus mířící k uprchlíkům se nedostává do rozporu se zájmem elektorátu levicových voličů,“ konstatoval. 

Uprchlíci budou konkurenti na pracovním trhu

Uprchlíci, kteří u nás zůstanou, budou podle něj konkurenty levicových voličů na pracovním trhu, bojem o nízké mzdy. „Neboť lidé s malou kvalifikací či postavením asi nebudou bojovat za vyšší mzdy. A samozřejmě jde i o sociální bydlení. Prosakují zprávy, že část financí určených na sociální bydlení bude věnováno na ubytování migrantů. Konkurence zájmů tady je,“ upozornil Stanislav Křeček.

Nové levici voliči ČSSD nerozumí

Jistě jeho slovům dá za pravdu řada voličů ČSSD. Neoslabuje toto kurz ČSSD, nehrozí že strana přijde o nezanedbatelnou část voličských hlasů? „Nejsem politolog. Z hlediska občana je ale zřejmě, že v ČSSD existuje tradiční levice, která práva občanů chápe v tradičním kontextu. Pak je tam část nové levice, která míří někam, kde se obávám, že podstatná část voličů ČSSD jí nerozumí. Není jim jasné kam směřuje, koho má oslovovat. Multikulturalismus a velký katalog lidských práv. Ne že by to lidé odmítali. Ale oni tomu prostě nerozumí. Každý chápe, že lidé stejného pohlaví mají nárok na všechna práva. To jim nikdo neupírá. Ale proč by to mělo oslabovat tradiční rodinu s maminkou a tatínkem. Proč by tradiční rodina měla býti něco méně kvalitního?“ podivuje se Křeček.    

Nesrozumitelnost – významný faktor dalšího politického vývoje

O víkendu měla sjezd Strana zelených, který si zvolila levicového předsedu Matěje Stropnického, který se právě zdá býti představitelem této nové levice. „Pokud dokáže Stropnický zformulovat nějaký smysluplný program na nějaké širší úrovni, než je pražská radnice, či radnice Prahy 3, je to jedna z možných cest. Otázkou je, jak tomu budou lidé rozumět. Neříkám, jestli je to lepší, nebo horší. Pouze vidím při své každodenní práci, že tomu lidé nerozumí. Nechápou proč odvrhujeme staré tradiční věci ve jménu jakýchsi nových. Ta nesrozumitelnost tohoto počínání se mi jeví jako jeden z nejdůležitějších faktorů politického vývoje,“ uvedl Křeček.

Tlouct nás po hlavě není spravedlivé

Týká se to dle jeho názoru i  uprchlíků. „Každý chápe, že je potřeba pomoci lidem v nouzi. Ale co dělat s milionem lidí nějak se chovajících, nemajících zájem se integrovat, to je přece jiná otázka. To není o tom, jestli chceme, nebo nechceme pomáhat druhým lidem. Každý řekne, že ano. Ale tlouct nás po hlavě tím, že odmítáme pomoci lidem v nouzi, protože se obáváme milionu lidí, kteří stejně dělat nechtějí, je nespravedlivé hodnocení. A lidé to tak i cítí. Že je jim ubližováno, a že jsou vláčeni kvůli tomu, co ve skutečnosti nechtějí,“ sdělil Stanislav Křeček ParlamentnimListům.cz.

Hašek: Souhlasím s Ficem

Střet nové a tradičnější levice uvnitř ČSSD dává vzpomenout na dva ve své době stejně silné tábory. Jeden reprezentoval současný premiér a druhý hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek, který shodou okolností hostí ve svém kraji prezidenta Miloše Zemana. Před pár dny v rozhovoru pro Echo24 Hašek prohlásil, že má stejný názor na řešení uprchlické krize v jejím nynějším stádiu jako Robert Fico, neboť podle něj to nebylo Slovensko ani Česká republika, kdo tuto krizi způsobil a kdo odstartoval proces destrukce důvěry lidí v Evropskou unii a její schopnost účinně a efektivně zasáhnout hned v počátku, kdo nezodpovědně otevřel náruč a bez zodpovědné přípravy a zhodnocení vlastních reálných možností dal fakticky do pohybu miliony běženců. „Pro Jiřího Dienstbiera a Lukáše Jelínka – nehnědnu, jen si při pohledu na kolaps sousedního německého státu, který už není schopen ochránit ani bezpečnost vlastních občanů a bezmocně přihlížel hromadnému porušování zákona ve formě násilných útoků na německé ženy, uvědomuji, že mám jako politik ČSSD ve funkci jihomoravského hejtmana spoluodpovědnost za bezpečnost části ČR a občanů mého kraje,“ uvedl jihomoravský hejtman a nezapomněl si jízlivě šťouchnout do svých oponentů: „Vyjadřuji se jasně, jednoznačně a s vědomím, co na moji adresu budou říkat vítači po pražských či brněnských kavárnách nebo u svých kamarádů v České televizi či Českem rozhlase či jaký mail pošle mému předsedovi (ČSSD) jeho poradce Ota Novotný.“

Dojde k postupné generační výměně

Na vyjádření Bohuslava Sobotky a oponenturu Stanislava Křečka se ParlamentniListy.cz zeptaly politologa Pavla Šaradína. „Vyjádření premiéra jsem chápal tak, že za 10, 20 let zde budou lídři získávající dnes zkušenost v zahraničí, umí jazyky a jsou do značné míry solidární, což prokazují v praxi. Tedy lidé, kterým je dnes dvacet pět let za dvacet let začnou tuto svoji zkušenost v České republice uplatňovat,“ objasnil.

Členstvo ČSSD je podle něj skutečně konzervativnější. „Jsou tu lidé, kteří nejsou tak proevropští jako voliči topky nebo odeesky, nebo nebyli tak pro členství v Severoatlantické alianci. Dochází však k postupné generační výměně, což se může týkat také sociální demokracie,“ upozornil.

Sobotka musí zůstat rozkročen mezi levicí a středem

Šaradín připomněl i další aspekt. „Jaké možnosti má sociální demokracie? Vedle ní existuje KSČM, která přitahuje radikální voliče, více se bojící toho neznámého, tedy i uprchlíků. Takže ČSSD musí počítat s tím, že po levici má silný subjekt, který jí dokáže brát voliče,“ konstatoval politolog z olomoucké univerzity. „Současné vedení strany je natolik kompetentní, že ví o pluralitě sociální demokracie. Že má řadu členů, o kterých jsem před chvíli hovořil. Nepochybně i toto musí vyvažovat. Bohuslav Sobotka musí být svorníkem, pokud chce ve volbách uspět. Musí zůstat rozkročen mezi levicí a středem,“ vysvětlil.

Pro mladé aktivní voliče ČSSD můžou být Zelení atraktivní

Jaká bude spolupráce ČSSD a Strany zelených po zvolení zeleného levicového předsedy Matěje Stropnického, je to potenciální koaliční partner, nebo konkurent, který může sociálním demokratům ubrat část hlasů?  „Pokud by Strana zelených posilovala, tak to konkurent je. V současné době má ale asi tři procenta, takže o konkurentovi příliš hovořit nemůžeme. Nebude záležet ani tak na lídrovi, ale na obsahu. Jaký bude program Strany zelených, a zda se na něm dokáže shodnout,“ uvedl Šaradín, který víkendový sjezd Zelených sledoval. „Byly tam spíš osobní výtky než programové. Pokud si to ujasní a celé vedení bude akceschopné, můžou o vstupu do Poslanecké sněmovny uvažovat. Pro mladé aktivní voliče ze sociální demokracie to může být atraktivní magnet,“ řekl. 

Bude však středovější část Zelených akceptovat levicového radikála Matěje Stropnického? „Zdá se mi, že sjezd byl hodně personalizovaný. Neřekl bych středovější, ale je tam vyloženě pravicové křídlo, které dříve reprezentoval Martin Bursík. Může dojít k takovému pnutí, že už nebudou schopni v té straně zůstat. Na druhé straně pokud budou Zelení dostatečně čitelní, můžou odchozí velmi snadno nahradit. Pokud dokáží pojmenovat problémy české společnosti, mají velkou šanci přitáhnout další lidi,“ prozradil ParlamentnimListům.cz politolog Pavel Šaradín. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…