Brabec ostře na Primě: My na změny máme koule. Ne jako ti impotenti před námi

22.06.2014 12:51

Navýšení poplatku za skládky odůvodňuje ministerstvo životního prostředí tím, že má vést k lepší recyklaci. „Žádné jiné ministerstvo na to nemělo koule," prohlásil šéf rezortu Richard Brabec (ANO) v pořadu Partie na TV Prima.

Brabec ostře na Primě: My na změny máme koule. Ne jako ti impotenti před námi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr vnitra Michal Chovanec s ministrem životního prostředí Richardem Brabcem

Pozměňovací návrh zavádí od roku 2015 pro obce povinnost zajišťovat tříděný sběr papíru, plastů, skla, kovů a biologicky rozložitelných odpadů. Od roku 2023 pak zakazuje ukládat na skládky recyklovatelné a využitelné odpady a zejména neupravený směsný komunální odpad. Tomu by mělo předcházet postupné navýšení poplatků za skládkov8ní těchto odpadů, od roku 2015 na 600 Kč a v roce 2020 až na 1000 Kč za tunu směsného odpadu.

Brabec ale zvýšení poplatků hájí. „V přepočtu na jednu osobu to vychází přibližně na dvacet korun, za což si člověk koupí třeba jedno pivo,“ prohlásil s tím, že bude záležet čistě na obci, jakým způsobem a v jakém rozsahu přenese na občana povinnost platit za svou popelnici.

Další host pořadu, poslanec za TOP 09 a lounský radní Michal Kučera, ale označil tento krok za projev špatné legislativní práce Ministerstva životního prostředí. Tento pozměňovací návrh totiž podle něj nepřináší komplexní změnu, která by byla zapotřebí, ale pouze malé krůčky ke změně k lepšímu.

„Ty změny by měly být navíc součástí komplexní novely zákona o odpadu. Takhle mně to připomíná, jak pejsek s kočičkou vařili dort, a břicho bude bolet občany i obce,“ prohlásil. „Kdyby mě opoziční kolega chválil, řekl bych si, že dělám něco špatně,“ reagoval Brabec s úsměvem.

„Žádné minulé ministerstvo nemělo koule na to, aby řeklo – jdeme tudy. Na nás to padlo a my víme, že to může být problematické, že ta forma je kontroverzní, ale půjdeme do toho a ten signál, že jsme vyspělou zemí, do Evropy prostě vyšleme,“ zdůraznil ministr.

Kučera ale krotil jeho nadšení a poukázal na skutečnost, že zatímco ve vyspělých zemích činí podíl recyklovaného odpadu minimálně 60 procent, u nás se stále pohybujeme okolo pouhých 30 procent. Souhlasí ale s Brabcem, že by Česká republika měla usilovat o to, aby se ostatním evropským státům vyrovnala.

Důležité je podle Kučery nyní jasně stanovit pravidla a odpovědi na otázky – jak recyklovat, co recyklovat, co spalovat a kolik to vše bude stát. Teprve prý až poté může přijít zákaz skládkování. „V tuto chvíli povědomí o recyklaci roste, ale čím je obec menší, recyklace je hůře dostupná. Je to otázka samospráv jednotlivých obcí a ministerstvo jim musí podat pomocnou ruku,“ míní.

Více jak polovina odpadu končí na skládkách

Od nového roku přibude nový kontejner určený pro bio odpad. Že by ale někdo kontroloval, zda lidé třídí správně, to si prý Brabec nedokáže představit. Podle jeho slov záleží zcela na obcích, jak si s tímto poradí, a tedy na obecních vyhláškách. Ministr také prozradil, že do deseti let by recyklovatelné odpady mohly vymizet ze skládek úplně. „A to už je dost času, aby se na to obce mohly řádně připravit,“ dodal. V současné době se dle jeho údajů skládkuje přibližně 55 procent veškerého odpadu a on si vytyčil cíl to v nejbližších letech snížit na 30 procent.

V souvislosti s péčí o životní prostředí se opřel do svých předchůdců na ministerstvu. „Byli jsme svědky totální impotence minulých ministrů,“ rozohnil se. Evropská unie prý totiž nabízela k čerpání pět miliard eur, tedy asi 137 miliard korun, které byly určeny právě do oblasti péče o životní prostředí. Jenže reálně se podle Brabce podařilo vyčerpat pouhých 70 miliard korun. A i když se prý snaží sebevíc, vyčerpat všechny tyto prostředky už je nemožné. „Doufám, že to stáhneme o deset miliard, které by šly do projektů o zateplování, ale i to by byl malý zázrak,“ konstatoval.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…