Budoucí vláda: Tento seznam má zřejmě na stole Miloš Zeman

04.01.2014 8:15

Předseda ČSSD a pravděpodobný budoucí premiér Bohuslav Sobotka už předal prezidentu Miloši Zemanovi životopisy kandidátů na ministry v trojkoaliční vládě. Veřejnost si však počká až do pondělí, kdy bude podepsána koaliční smlouva a poté Sobotka jména zveřejní. Z dostupných informací jsme sestavili seznam možných ministrů.

Budoucí vláda: Tento seznam má zřejmě na stole Miloš Zeman
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

Očekává se, že prezident jmenuje premiérem nové vlády šéfa ČSSD Bohuslava Sobotku. Ten vybíral z řad sociálních demokratů dalších sedm ministrů, mezi nimi i ministra zahraničí. Podle dostupných informací by jím měl být Lubomír Zaorálek. Právě on je však jedním z těch, které prezident Zeman údajně ve vládě nechce. Zda se skutečně postaví proti jeho jmenování, není jisté. V tomto případě by také Zeman jen těžko argumentoval jeho neodborností v otázkách zahraniční politiky.

Dalším ministerstvem obsazeným sociálními demokraty je resort práce a sociálních věcí. Ještě včera se mluvilo o Vladimíru Špidlovi. V pozdních večerních hodinách však Bohuslav Sobotka informoval, že bývalý premiér a eurokomisař Vladimír Špidla přijal nabídku, aby se stal jeho šéfporadcem. Nicméně do vlády nepůjde. Nyní se v souvislosti s Ministerstvem práce a sociálních věcí mluví o radním z Vysočiny pro sociální a rodinnou politiku Petru Krčálovi.

Senátor Jiří Dienstbier by měl být kandidátem ČSSD na ministra pro legislativní radu vlády, lidská práva a rovné příležitosti. I v tomto případě se však čeká negativní reakce Miloše Zemana. Sociální demokraté si však nechtějí připustit, že by prezident skutečně v seznamu škrtal. Podle nich je pro nominaci nejdůležitější vůle premiéra.

Sociální demokraté obsadí i Ministerstvo průmyslu a obchodu, kam by měl zamířit Jan Mládek a Ministerstvo školství, kde by mohl usednout stínový ministr, senátor Marcel Chládek. Ani ten však oficiálně nepotvrdil, že jeho jméno je na seznamu ministrů vznikající vlády.

Již od prvních debat o nové vládě se hovoří o Milanovi Chovancovi v souvislosti s Ministerstvem vnitra a podle dostupných informací by tomu tak mělo skutečně být.

Posledním ministerským křeslem pro ČSSD je zdravotnictví. To by měl obsadit ředitel ostravské fakultní nemocnice Svatopluk Němeček. V souvislosti se zdravotnictvím se mluvilo také o hejtmanovi Vysočiny Jiřím Běhounkovi. Tato varianta se ale zdá být nepravděpodobná, protože patří spíše k příznivcům Michala Haška.

Hnutí ANO vyšle do vlády šest svých kandidátů. Šéf hnutí Andrej Babiš by v nové vládě měl zastat funkci ministra financí a zároveň funkci vicepremiéra pro ekonomiku. Andrej Babiš již několikrát potvrdil, že je s takovým angažmá v nové vládě srozuměn. V jeho případě se očekávaly potíže v souvislosti s negativním lustračním osvědčením, které Babiš nemůže předložit. Situaci by mohl vyřešit služební zákon.

Na Ministerstvo dopravy vysílá ANO Antonína Prachaře. Ten je generálním ředitelem dopravní společnosti Omega servis holding specializující se na přepravu nebezpečných látek. V České televizi v minulých dnech uvedl, že se podnikání vzdal k 1. lednu letošního roku, kdy rezignoval na funkci předsedy představenstva firmy.

Miloš Zeman dal již v minulosti najevo, že Martina Stropnického by si dovedl představit jako ministra zahraničí nebo kultury a vůbec podle svých slov nesouhlasí s jeho vysláním na obranu. Hnutí ANO i Bohuslav Sobotka však na jeho nominaci trvají a v seznamu v nově vznikající vlády jeho jméno najdeme právě u Ministerstva obrany.

Do čela resortu pro místní rozvoj vysílá hnutí ANO Věru Jourovou, která na ministerstvu již dříve působila. Jourová by po jmenování do čela Ministerstva pro místní rozvoj skončila v ústavně právním výboru sněmovny.

Ministryní spravedlnosti by měla být poslankyně a profesorka Helena Válková a na post ministra životního prostředí je za ANO navržen poslanec Richard Brabec.

Lidovci už své kandidáty na vládní posty oznámili. Ministrem zemědělství má být místopředseda strany Marian Jurečka, ministrem kultury poslanec Daniel Herman a ministrem bez portfeje pro vědu a inovace předseda strany Pavel Bělobrádek.

Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka však po setkání s prezidentem, kde mu předal životopisy pravděpodobných ministrů, nechtěl novinářům říct, zda má Zeman k návrhu připomínky a zda lze očekávat odmítnutí některých kandidátů.

"Navštívil jsem prezidenta republiky, abych ho seznámil s možnými jmény do vlády a předal mu životopisy potencionálních členů vznikající vlády tak, aby se pan prezident mohl s těmito jmény a jejich odborností seznámit v předstihu a nedozvídal se je z médií," řekl pouze Sobotka.

Bohuslav Sobotka chce konečný seznam kandidátů i podepsanou koaliční smlouvu předat prezidentovi v pondělí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…