Byli jsme ta nejlepší vláda. Ministři Jiřího Rusnoka promluvili po roce od svého jmenování

10.07.2014 6:47

Přesně před rokem složila tehdejší nová vláda České republiky do rukou prezidenta Miloše Zemana svůj slib. Jejím předsedou se stal Jiří Rusnok. Počátkem srpna ale nezískala důvěru Poslanecké sněmovny, proto tehdejší premiér předal do rukou prezidenta demisi. Miloš Zeman poté pověřil Jiřího Rusnoka vedením vlády v demisi až do vytvoření nové politické vlády po předčasných volbách. Zůstala však ve funkci rekordní dobu, až do jmenování vlády Bohuslava Sobotky 29. ledna 2014.

Byli jsme ta nejlepší vláda. Ministři Jiřího Rusnoka promluvili po roce od svého jmenování
Foto: Hans Štembera
Popisek: Rusnokova vláda ve sněmovně

Anketa

Vládla Rusnokova vláda dobře?

70%
30%
hlasovalo: 8803 lidí

Vloni jmenovaní ministři pro ParlamentníListy.cz zavzpomínali, jak prožívali svůj nástup do funkce i na to, co se jim podařilo, či nepodařilo, jak je přijímala široká veřejnost a média. Kromě toho také prozradili, co dělají dnes.

„Pracovně to byla velmi hektická doba, která přišla za poněkud pro mne překvapivých okolností. Vyvinulo se to tak, že jsem tuto misi přijal a snažil se ji co nejlépe naplnit. Na dovolenou jsem tehdy neměl ani pomyšlení,“ uvedl bývalý premiér Jiří Rusnok, který dnes působí v radě České národní banky.

Nespravedlivá šikana Rusnokovy vlády

Exministr vnitra ČR Martin Pecina označil začátek loňského léta za pozitivní, ale záhy poté následovalo smutné období. „Byli jsme docela nespravedlivě šikanováni. Naše vláda byla velmi kvalitní, ale to, co se dělo mediálně, bylo nechutné. Mám teď na mysli konkrétně můj případ, kdy jsem vyřešil problém s dvěma policejními prezidenty, který jsem nezavinil, a poté to bylo mediálně sděleno tak, že jsem tento problém způsobil. Bylo to naprosto absurdní! Ostatní ministři na tom byli podobně. Myslím, že to bylo poměrně nešťastné období v dějinách české demokracie. Vláda, která byla velmi solidní, a myslím si, že nejlepší, co jsem poznal, byla skandalizovaná zcela absurdním způsobem,“ připomněl nemilé zkušenosti exministr vnitra Martin Pecina.

Přesto připustil, že by do toho šel znovu, protože chtěl pomoct. „Rozhodně jsem nabídku pana prezidenta na post ministra vnitra nevzal kvůli penězům. Předtím jsem měl lépe placenou práci,“ upozornil Pecina. Po ukončení svého působení ve vládě se vrátil do svého původního zaměstnání v brněnské společnosti Alta, která se zaměřuje na stavbu velkých investičních celků, mimo jiné například v Turecku či Rusku.

Ušetřili jsme státu miliardy

„Doba loňského léta byla skutečně hektická. Přebírali jsme rezorty a zjišťovali, jestli naše představy odborníků odpovídají skutečnému stavu. Na základě toho jsme museli rychle stanovit nějakou strategii co podniknout,“ zavzpomínal exministr dopravy Zdeněk Žák.

Podle jeho mínění bylo hlavním cílem Rusnokovy vlády nejen spravovat věci veřejné tak, aby je mohla předat vládě, která měla vzejít z normálních voleb, ale také zachránit co nejvíce financí kvůli velkému zpoždění čerpání peněz z evropských fondů.

„Přebírali jsme agendu s obrovským skluzem, kdy jenom u nás v dopravě byl skluz v čerpání evropských peněz asi sto miliard korun. Nám se to podařilo za velmi krátké funkční období stáhnout na nulu. Obávám se ale, že dnes už se skluz zase zvětšuje. Nicméně to už je otázka na někoho jiného,“ podotkl exministr Žák.

Za výhodu označil skutečnost, že do všech rezortů nastoupili odborníci, kteří je znali, takže se nemuseli téměř nic učit. Pouze se přizpůsobili realitě, která byla podle Žáka například v dopravě horší, než předpokládal. „Potom už se jednalo o  klasické řízení metodami krizového managementu, kdy je cílem snaha maximálně mobilizovat lidské i materiální zdroje, které máme. Dle své ambice stavět systém způsobem, který bychom viděli jako optimální, ale který si krizový manažer nemůže dovolit. To je také jedna z fatálních chyb, které učinili mí nástupci na Ministerstvu dopravy. Rozbili stávající systém, což se jim v mnohých případech ani nedivím, protože i já jsem k němu byl velmi kritický. Prakticky tím ale zastavili čerpání peněz z evropských fondů, při němž dnes jde prakticky o minuty a každá minuta znamená hrozbu milionových ztrát pro tuto zemi, jestli sem ty peníze přijdou, nebo nepřijdou,“ upozornil bývalý ministr dopravy Žák.

Odborníci dosáhli mnohem větších výsledků než političtí trafikanti

Vzápětí prozradil, že měl při nástupu do funkce tři cíle. Prvním z nich bylo zachránit maximum evropských peněz, což se mu podařilo. Druhým jeho cílem bylo ukázat, že lze dosáhnout podstatně lepších výsledků ve veřejné správě s odborníky než s politickými trafikanty. „To se mi také podařilo. No a třetím cílem bylo dát lidem naději, že se poměry ve veřejné správě dají napravit relativně velmi rychle, což se také povedlo. Přes to všechno, co se o mně říkalo a psalo, nikdo nezpochybnil jedinou osobu, kterou jsem do rezortu přivedl, že by nebyla odborníkem. Srovnejte to s dnešním stavem, kdy už se opět místa ve státních firmách obsazují více podle politického klíče než podle odbornosti. Z tohoto pohledu to považuji za velmi úspěšnou misi na to, jak byla krátká,“ zhodnotil působení Rusnokovy vlády Zdeněk Žák. V současné době se věnuje bezpečnosti velkých infrastrukturních systémů a risk managementu, přičemž spolupracuje s velkými světovými infrastrukturními firmami.

Exministr Lukl obdivuje Rusnokovo lidství

„Pro mne to bylo velmi příjemné, osvěžující a inspirativní období. Šlo o úplně jiný styl práce a manažerských přístupů. Ověřil jsem si tam, že pokud má člověk vůli a energii, tak se dá řada věcí posunout k lepšímu i na ministerské úrovni. Mnohé z toho jsem si pak odnesl do svého starostovského poslání,“ podělil se o své zkušenosti exministr Ministerstva pro místní rozvoj a zároveň starosta Kyjova František Lukl.

Vzápětí upozornil, že pro něj bylo velkým přínosem poznání nových kolegů. „Musím říct, že Jirka Rusnok je člověk, kterého mám velmi rád. Záměrně neříkám, že si ho vážím, protože to je klišé. Já ho mám rád jako člověka. Má neskutečný rozhled, věcný přístup a přitom si obrovsky zachovává lidství a humánní přístup. Jeho člověčenství na mne prostě neskutečně zapůsobilo,“ popsal tehdejšího premiéra exministr Lukl.

Za největší úspěch svého rezortu považuje, že se podařilo snížit částku původních šedesáti miliard korun nevyčerpaných z evropských fondů na deset miliard. Za další pozitivní věc potom označil zastavení vzniku stavebního úřadu, který by dle jeho slov nepřinesl starostům nic dobrého. „A co teď dělám? Nadále jsem starostou Kyjova a chystám se na komunální volby. Rád bych obhájil pozici starosty, abych mohl dotáhnout do konce některé věci, které jsme si dlouhodobě naplánovali. Věřím, že se toto léto také dostanu někam i na dovolenou,“ prozradil další plány František Lukl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Filip Ferbie

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…