Chládek převzal Ministerstvo školství. Do funkce jej uvedl premiér Sobotka

31.01.2014 11:28

Senátor a nově jmenovaný ministr školství Marcel Chládek byl v pátek dopoledne uveden do svého úřadu premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD). Mezi jeho priority patří aktivní přístup k předškolnímu vzdělávání, také chce zajistit, aby stát mohl garantovat kvalitu vzdělávání na všech stupních, a také získat více prostředků pro sport.

Chládek převzal Ministerstvo školství. Do funkce jej uvedl premiér Sobotka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda výboru Marcel Chládek

Nejdůležitějším prohlášením premiéra Bohuslava Sobotky na brífinku k nástupu nového ministra školství bylo tvrzení, že tato vláda rozhodně nebude v oblasti školství provádět žádné škrty.

Na brífinku ke svému uvedení Marcel Chládek uvedl, že zásadní je navýšení finančních prostředků do českého školství. „Na mně teď je, abych přesvědčil ostatní členy vlády, že podpora školství je nezbytná," uvedl Chládek s tím, že chce školství dostat mezi prioritní rezorty.

Nový ministr vidí tři cesty, jak prostředky získat. První je navýšení samotného rozpočtu školství z rozpočtu státu, druhou cestou je čerpání peněz z Evropské unie, poslední možností jsou potom vnitřní úspory.

Školky pro všechny a kvalitní základní vzdělávání

Chládek mezi programovými prioritami vyzdvihl především předškolní vzdělávání, ke zlepšení situace by měl přispět jak evropský, tak národní fond. Co se týká základního školství, chce ministr v rámci kariérního řádu navýšit platy učitelů. "Jestliže chceme udělat změnu, tak tu změnu musíme udělat skrze učitele," prohlásil ministr.

Zároveň je nutné pozvednout úroveň základních škol natolik, aby rodiče měli jistotu, že ať své dítě dají na jakoukoli základní školu, bude kvalita na vysoké úrovni, stejně jako všude jinde. Stejně tak je nutné pracovat na úrovni středních škol a odborných učilišť.

Co se týká maturitní zkoušky, musí prý projít změnou. Měla by být méně administrativně náročná pro učitele a zároveň přehlednější. Důležitá je podle Chládka i novela vysokoškolského zákona, která se týká jmenování profesorů.

Nový šéf školství, který v posledních letech za některé kroky tvrdě kritizoval tehdejší ministry, plánuje také velké personální změny na úřadě. Z pěti stávajících náměstků chce Chládek tři vyměnit, obsadí navíc dosud prázdné místo náměstka pro legislativu. Chládek se také plánuje více věnovat oblasti sportu, která pod jeho resort spadá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…