Čistka a šikana na ministerstvu. "Neschopná středoškolačka" na školství řádí

11.06.2012 6:33

Blokování služební karty, prohledávání pracovního stolu a osobní pošty, šikana – takové praktiky se začaly v poslední době objevovat na ministerstvu školství. Přitom od příchodu nestraníka a odborníka Petra Fialy do funkce ministra školství z akademického prostředí si mnoho lidí slibovalo, že se poměry v tomto úřadě, zmítaném neustálými změnami ministrů a vysokých úředníků, zásadně změní.

Čistka a šikana na ministerstvu. "Neschopná středoškolačka" na školství řádí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslední akce Josefa Dobeše ve funkci ministra

Ale velmi záhy někteří zaměstnanci pochopili, že „stabilizací ministerstva“ nemíní nový šéf resortu změny na postech náměstků z éry bývalého ministra Josefa Dobeše, jak možná někteří očekávali. Dodnes ve svých křeslech zůstali všichni náměstci: Ladislav Němec, Jiří Nantl, Ivan Wilhelm, Eva Bartoňová, Jan Kocourek i Michal Zaorálek. Došlo jen k malé rošádě – Nantl, který se s novým ministrem dobře znal, protože před časem s ním spolupracoval na Masarykově univerzitě v Brně, povýšil na prvního náměstka místo Ladislava Němce, který jako statutární zástupce řídil pár týdnů úřad po rezignaci Dobeše.

Za daleko důležitější považoval zřejmě ministr odvolání šéfa tiskového odboru Antonína Zelenky, zkušeného novináře s mnohaletou praxí z Českého rozhlasu a několika televizí, který byl pověřen vedením odboru pouhých pár měsíců před jeho příchodem. Na rozdíl od mnoha jiných ovšem novinář nepatřil k lidem spojeným s Věcmi veřejnými, nebo dokonce ABL. „Ministr Dobeš se rozhodl pověřit mne funkcí ředitele tiskového odboru s odůvodněním, že pod vedením Kateřiny Savičové odbor nefunguje, byl s ní vrcholně nespokojen,“ vysvětlil Zelenka.

Velmi ambiciózní středoškolačka Kateřina Savičová nastoupila na ministerstvo na počátku roku 2011. Řízením tiskového odboru byla v minulosti pověřena už dvakrát, ale vždy jen přechodně, protože se pokaždé ukázalo, že vedení týmu, ani komunikaci s novináři a zaměstnanci úřadu často nezvládá. Ráda se ukazuje před kamerami, proto získala i funkci tiskové mluvčí. „Paní Savičová si každému, i novinářům, stále stěžovala, že je zavalená prací. Byla v úřadu často do noci a vydávala to za devizu, ostatní jí měli být vděčni. Přitom novináři měli problém od ní získat odpovědi, nebo zprostředkování rozhovoru s ministrem,“ potvrdil problémy zdroj  ministerstva.

Navíc podle něj není příliš odolná vůči stresu, což se prý projevovalo i na jejím jednání s lidmi. „Ředitel tiskového odboru je exponovaná pozice, kterou by měl zastávat člověk, který je schopen stres zvládat a který je schopen také nést odpovědnost,“ dodává. A toho prý nebyla Kateřina Savičová schopna, navíc podle něj neúměrně zdržovala ministerské úředníky, protože se znovu a znovu domáhala informací, které už několikrát obdržela, kritizuje blízký spolupracovník exministra.

Jako Droběna v pohádce Tři oříšky pro Popelku

Proto nejen pracovníky tiskového odboru, ale i novináře a osazenstvo ministerstva překvapilo, když v podstatě ještě před nástupem Fialy na úřad bylo rozhodnuto, že zkušeného Zelenku vystřídá právě Savičová. „Chápu, že každý ministr chce mít kolem sebe své lidi,“ říká Zelenka. Ale netají se tím, že způsob, jak se o svém sesazení dozvěděl, ho šokoval.

„Dva dny jsme s tiskovým odborem Úřadu vlády pilovali uvedení nástupu nového ministra do funkce s tím, že mám tiskovou konferenci na školství moderovat. Když jsme scházeli s premiérem a novým ministrem ze schodů na nádvoří, kde už čekali novináři, tři metry před mikrofonem přede mne skočila paní Savičová se slovy, že ji ministr pověřil, aby konferenci moderovala ona,“ popisuje Antonín Zelenka.

Její chování tak podle některých ministerských úředníků, kteří se přišli na uvedení nového ministra do úřadu na nádvoří podívat, připomínalo Droběnu v podání Heleny Růžičkové na plese v pohádce Tři oříšky pro Popelku. V té době přitom byla Savičová ředitelkou kabinetu náměstka Jiřího Nantla. Ten si ji vzal díky vzájemným nadstandardním vztahům k sobě před pár měsíci, když skončila na pozici ředitelky tiskového odboru. „Skamarádili se s náměstkem Nantlem, když ještě dělala řadovou referentku pro vysoké školy,“ vzpomíná zdroj redakce z MŠMT. V té době nebyl Nantl ještě náměstkem pro legislativu, měl na starosti vysoké školy. „Jejich vztah je mi stále záhadou,“ připustil zdroj.

Dřívější známost Nantla s Fialou umožnila Savičové ujmout se pod záštitou ministra vlády nejen nad tiskovým odborem, ale v podstatě nad celým ministerstvem. I když byla stále zaměstnána v kabinetu náměstka, novináři se měli obracet se žádostí o informace už jen na ni, tiskový odbor byl zcela odstřižen. Zelenkou ustanovený mluvčí Radek Melichar se přestal objevovat před kamerami, na obrazovce se opět předváděla „mluvčí“ Savičová. „Překvapilo mne, že měla vykonávat dvě funkce, ředitelku kanceláře náměstka i šéfovou tiskového odboru, protože obě jsou poměrně exponované,“ uvedl zaměstnanec MŠMT.

O řešení této schizofrenní situace, kdy práci odboru měla vykonávat vedoucí kabinetu náměstka, odmítl ministr s tehdy ještě ředitelem tiskového odboru Zelenkou jednat, na žádost o schůzku přišlo vzápětí oficiální Zelenkovo odvolání. „Druhý den už jsem se nedostal na svoji služební průkazku přes vrátnici ministerstva, i když jsem byl stále v pracovním poměru. Dozvěděl jsem se, že průkaz mi nechala zablokovat paní Savičová, prý mám pracovat z domova,“ kroutí hlavou Zelenka nad metodami jednání se zaměstnanci státního úřadu. Ale pomoci se u nadřízených nedovolal, všichni se rostoucího vlivu Savičové báli, a proto mu – zatím jen ústně – nabídli dohodu o rozvázání pracovního poměru.  „Samozřejmě jsem souhlasil, s paní Savičovou bych už nebyl schopen spolupracovat,“ vzpomíná na doby, kdy nastoupil na ministerstvo, seděl s ní v kanceláři a musel poslouchat její hysterické hádky s podřízenými a sledovat chaotické řízení odboru.

Šikaně staronové mluvčí čelí pracovníci tiskového odboru

Druhý den po nástupu na dovolenou Zelenkovi volali bývalí kolegové z odboru, že mu věci z pracovního stolu „prohlédla“ a přebrala paní Savičová a otevřela i došlou poštu včetně té, která byla označena jako osobní. „Nějaké věci mi při té invazi zmizely,“ stěžuje si Zelenka. Nechápe, proč ho k vyklizení kanceláře, která je ostatně dodnes stále prázdná, protože Savičová zatím ještě sedí u náměstka Nantla, nejdřív slušně nevyzvali. Savičová si jen o pár pater výš odnesla nějaké židle a lampičku. Podřízené řídí po telefonu, osobně za nimi prý přijde jednou za dva dny na pět minut.

Podobné jednání zažívali a stále zažívají i další zaměstnanci tiskového odboru. Dva z nich byli ve zkušební době na hodinu vyhozeni, jen proto, že nastoupili v době, kdy odboru šéfoval Antonín Zelenka. Nejraději by prý vyhodila i další, ale ti už jsou řádní zaměstnanci, takže zbavit se i jich už pro ni není tak jednoduché, proto jim alespoň odebírá nebo krátí osobní ohodnocení. Trochu směšně pak působí slova nového ministra Fialy v médiích: „Aby vše řádně fungovalo, je nutná personální stabilita. Není cestou vyměnit všechny, ale musíme vytvořit silný tým.“

V kuloárech ministerstva se šeptá, že už i přítel Kateřiny Savičové – náměstek Jiří Nantl – přišel na to, že jednání jeho chráněnkyně mu může uškodit. Proto zařídil, aby Savičová už byla oficiálně jmenována ředitelkou tiskového odboru, a jeho sekretariát opustila. „Na pozici vedoucí kanceláře prvního náměstka bylo vypsáno výběrové řízení,“ potvrdil zdroj z úřadu.

Savičová: Co to je za nesmysl?

Sama Savičová obvinění, která se na ní z úst Zelenky a jeho lidí sesypala, ale odmítá. „Co to je za nesmysl? Po odchodu pana Zelenky jsme udělali inventuru, veškeré jeho osobní věci mu pracovnice zabalila a odevzdala,“ řekla ParlamentnímListům.cz Savičová.

Ta na svém jmenování do funkce nevidí nic zvláštního. „Pan ministr se prostě rozhodl, že jmenuje mě, panu Zelenkovi to bylo oznámeno, byl normálně odvolán,“ dodala Savičová s tím, že výmysly, že zcizila lampičku a další věci, nehodlá komentovat. „Žádnou lampičku jsem neodebírala, ze strany pana Zelenky je to celé trapné,“ uzavřela konflikt se svým předchůdcem.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová, Jana Šulcová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…