Co uniklo z vlády: Takhle Zeman vyškolil Nečase i knížete. A Peake...

21.03.2013 15:40

ParlamentníListy.cz se od důvěryhodného zdroje dozvěděly několik pikantností ze středečního zasedání vlády, na kterou dorazil prezident republiky Miloš Zeman.

Co uniklo z vlády: Takhle Zeman vyškolil Nečase i knížete. A Peake...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zeman po svém zvolení prezidentem slíbil, že vládu bude navštěvovat daleko častěji, než jeho předchůdce

Prezident republiky zvládal celé zasedání se sobě vlastní bravurou a vtipem. Podstatnou věcí je, že Hynek Kmoníček, který se má stát ředitelem Zahraničního odboru prezidenta republiky ještě není uvolněn z ministerstva zahraničí (je velvyslancem v Austrálii) a prezident ho potřebuje na Hradě.

Mám takovou prosbičku...

„Mám takovou prosbičku. Je to maličkost, taková technikálie,“ řekl prý prezident Zeman a vysvětlil daný problém premiérovi a ministrům s tím, že prosí, aby byl Kmoníček uvolněn k práci na Hradě.

„Nečas se pak zděšeně podíval na Schwarzenberga, který se také moc netvářil. Moc se mu to nelíbilo, protože to měl asi v plánu vyhandlovat za nějaké velvyslance. Nečas to Zemanovi odkýval a chtěl pokračovat v dalších bodech jednání. ´Pane premiére, mám ještě jednu prosbičku,´přerušil ho ještě Zeman. ´Mohl byste o tom nechat vládu hlasovat? Děkuji,´dodal Zeman. A nikdo pak nic nenamítal. Nečas nechal hlasovat a ministři Zemanovu prosbu odhlasovali. Zeman to říkal takovým tím svým typickým klidným projevem a pokyvoval hlavou. Někteří ministři měli co dělat, aby se nezačali nahlas smát,“ řekl ParlamentnímListům.cz zdroj z vlády.

Zeman v minulosti také kritizoval Karolínu Peake, která nyní seděla na vládě vedle něho. „Ta byla jak malá školačka. Chvilku červeňoučká, chvilku růžovoučká,“ prozradil zdroj.

Popelníček od Jankovského

Zeman nemohl mít popelníček v zasedačce, tak si šel potom zakouřit do kuřárny. Na cigáro za ním pak zašel ještě ministr předseda legislativní rady vlády Petr Mlsna a ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský. „Kamil Jankovský podaroval prezidenta praktickým dárkem. Z kuřácké solidarity mu věnoval rozkládací popelníček,“ prozradil zdroj další zajímavost z vlády. Na vládě nebyl ministr financí Miroslav Kalousek.

„Jednání bylo věcné a troufám si dokonce tvrdit, že i přátelské. V jeho průběhu se v podstatě nevyskytly žádné konfliktní body, což je jenom dobře,“ pochvaloval si prezident po zasedání vlády.

Rovněž uvedl, že Nečasův kabinet informoval o některých bodech zahraniční politiky, které bude v úřadu zdůrazňovat. Jedním je například boj s mezinárodním terorismem a tedy i podpora českých vojáků v zahraničních misích. Druhým podpis změny Lisabonu umožňující vznik eurovalu.

Také informoval, že se bude postupně setkávat se všemi ministry včetně vicepremiérky Karolíny Peake, kterou dříve podrobil tvrdé kritice.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…