Děláte opak vašich slibů. A vy jste kradli. Střet Babiše s Kalouskem hodnotí experti

30.04.2014 16:30

MEDIÁLNÍ HODNOCENÍ Pro vzájemný střet volí nejvýraznější tváře koalice i opozice, Andrej Babiš i Miroslav Kalousek. zcela opačné zbraně. Mediální odborník Jiří Mikeš se domnívá, že lidovost ve vystupování předsedy hnutí ANO mu na popularitě neubírá, politolog Petr Sokol ale namítá, že pro přetahování pravicových voličů mu nepomůže. To politický styl místopředsedy TOP 09 zcela konvenuje jeho voličům.

Děláte opak vašich slibů. A vy jste kradli. Střet Babiše s Kalouskem hodnotí experti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

Na rozpočtovém výboru sněmovny si při debatě o vládním konvergenčním programu poměřovali síly bývalý a nynější ministr financí, tedy Miroslav Kalousek a Andrej Babiš. První místopředseda TOP 09 sázel na to, že svého rivala znevěrohodní. „Vy se v březnu hlásíte k fiskální smlouvě a nyní budete držet strukturální deficit vysoko nad doporučenou předpokládanou hranicí,“ upozornil Miroslav Kalousek předsedu hnutí ANO na to, že vláda i on osobně dělají přesný opak toho, co říkají veřejnosti. A připomněl, že naopak za vlády Petra Nečase se podařilo strukturální deficit snížit o 4,5 procenta.

Andrej Babiš se při reakci řídil rčením, že nejlepší obrana je útok a Kalouskova slova označil za demagogii. „Vy jste nic nesnižovali, vy jste v té vaší koalici akorát kradli,“ vmetl ministr financí svému předchůdci a vyčetl minulé vládě, že škrtila investice a dusila růst ekonomiky. Podle něj jsou oba z jiného světa. „Vy jste tady dlouho a kvůli vám máme 1683 miliard dluhu. Já jsem z byznysu zvyklý, že když si půjčím, tak to musím vrátit,“ prohlásil Andrej Babiš a pokračoval ve školení. „To šetření, pane exministře, je například v tomhle papíru,“ zvedl svazek dokumentů z Ministerstva financí. „Osmdesátigramový A4 bílý nakupovalo ministerstvo za 87 korun, my jsme ho nakoupili za 55,“ pochlubil se konkrétní úsporou.

Jinak se mluví v byznysu, jinak v politice, ale i v Mitasu

Podle mediálního odborníka Jiřího Mikeše je rozdílnost ve vystupování obou rivalů dána mimo jiné i tím, jak dlouho se v politice pohybují. „Pan Babiš je teprve na začátku své politické kariéry, až dosud byl byznysmenem, a to dobrým byznysmenem. A v byznysu se mluví jinak, tvrději, ostřeji, tam jsou výpady běžné. Navíc to, že pan Babiš mluví tak, jak mu ´zobák narost´, mu na popularitě pranic neubírá. On se prezentuje stylem ´jsem jeden z vás, já vás zastupuji proti politikům´,“ hodnotí pro ParlamentníListy.cz Jiří Mikeš vystupování Andreje Babiše.

„Pan Kalousek je rétor velkého politického formátu. Ve sněmovně na něj měl v minulosti málokdo, vzpomenu Zemana nebo Klause. Ale on se to pan Babiš naučí. A pokud se to nenaučí, tak z té politiky zhnuseně odejde a vrátí se k byznysu. Ale když se člověk dlouho pohybuje v určité společnosti, tak převezme její postoje, způsoby chování i mluvu. Takže když pan Babiš v politice vydrží delší dobu, tak bude za čtyři roky mluvit jako Miroslav Kalousek. Myslím, že když byl Kalousek v Mitasu, tak také mluvil úplně jinak,“ poznamenává pro ParlamentníListy.cz Jiří Mikeš.

Kalousek používá rétoriku a argumenty, které konvenují voličům TOP 09

Navíc upozorňuje, že na vystupování Miroslava Kalouska je třeba nahlížet i optikou nevyhnutelných změn ve vedení TOP 09. „Protože pan Schwarzenberg začíná být v té politice už trošku mimo, tak pan Kalousek přebírá roli toho, kdo mluví za TOP 09. Patří mezi těch málo skutečných politiků, co jsme v poslední době měli. Umí mluvit, umí každého dostat ke zdi. Kdyby musel změnit svůj styl, tak by musel odejít z politiky úplně a být tam někde v Bechyni,“ míní lektor komerčních komunikací na VŠE v Praze Jiří Mikeš.

Podle politologa Petra Sokola z vysoké školy CEVRO Institut se ve zmíněném střetu snažil Miroslav Kalousek využít svou odbornost jako bývalého ministra financí. „To, co dělá pan Kalousek, je přirozená opoziční práce. A ta vzhledem k tomu, jakou používá rétoriku a jaké používá argumenty, celkem konvenuje jeho voličské základně, kterou pravicové strany a TOP 09 mají. Z pohledu svých voličů to dělá správně,“ říká pro ParlamentníListy.cz Petr Sokol.

Protestní hlasy Babiš získá, ale TOP 09 odláká voliče stěží

Naopak správností vystupování Andreje Babiše si tak jist zdaleka není. „Když vystupuje takhle, tak tomu pochopitelně velká část voličů rozumí. Velké části voličů to může být sympatické a velká část voličů určitě ocení to, že se pasuje do role člověka, který není ´politik´ a proti té politické třídě bojuje jednoduchým slovníkem a příkladem s papírem,“ domnívá se Petr Sokol, ale v tomto politickém stylu předsedy hnutí ANO vidí i úskalí v tom, zda tímhle cílí opravdu na ty voliče, které by chtěl získat.

„Mám trochu obavu, jestli to pan Babiš, který se často snaží představovat hnutí ANO jako největší pravicovou stranu a získávat pravicové voliče, vystupováním tohoto typu a ukazováním papíru s tím, kolik se na něm při nákupu ušetřilo, nepřehání a jestli to není na pravicového voliče už trošku příliš. Ale je samozřejmě otázka, kam míří. Pokud by se snažil získávat populistické protestní hlasy, tak to také dělá dobře. Ale pokud chce typově panu Kalouskovi přetahovat pravicové voliče, tak bych o tom, že uspěje, měl vážné pochyby,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz politolog Petr Sokol.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…