Demonstrace vládu nezabolí. Dopravní odbory už mluví o velkém přitvrzení

18.04.2012 6:32

Týden neklidu pod heslem STOP VLÁDĚ vyhlášený odbory a řadou iniciativ namířených proti vládě je v plném proudu – i když zatím se dá hlavně hovořit o tom, že jde o vzájemná jednání a hledání postupu, jak dosáhnout stanovených cílů. Jisté je, že sobotní demonstrací na Václavském náměstí protesty s největší pravděpodobností neskončí. Ba naopak – podle informací ParlamentníchListů.cz mohou ještě citelně přitvrdit.

Demonstrace vládu nezabolí. Dopravní odbory už mluví o velkém přitvrzení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace - ilustrační foto

V kuloárech se hovoří o tom, že velmi radikálně chtějí vyjádřit svůj odpor proti vládě a reformám dopravní odbory – a to hned několik svazů. Vzhledem k tomu, že však chtějí, aby šlo o úder přece jen v něčem překvapivý, zdráhají se šéfové odborů říci zatím něco bližšího.

"Dopravní odbory jsou  nakloněny spíše jiné fromě protestů, než jsou demonstrace. Ty, jak je známo, ani vládě nevadí, nebojí se jich. Zastáváme názor, že je potřeba vystoupit důrazněji," řekl s velkou dávkou opatrnosti šéf Odborového svazu dopravy Luboš Pomajbík ParlamentnímListům.cz. Omluvil se, že detaily stejně asi nikdo s předstihem neřekne, poněvadž by tím byl dán do ruky trumf vládě, aby učinila jakékoli protiopatření - například jako vloni, třeba i formou předběžného opatření vydaného soudem.

Blokáda celé země? Ta dávno probíhá, stačí se podívat na stav silnic, říká odborář

Naznačil však, že pokud by došlo k živelným akcím - a třeba i blokádám - nahlašovány nejsou. Hovořit o nich jako o jistotě, je však prý předčasné. "Každopádně pokud si veřejnost i vláda připustí fakt, že de facto kvůli stavu komunikací a devastaci cest po celém Česku je naše země stejně bezmála z poloviny blokovaná, není asi důvod k nějakým obavám," podotkl ještě Pomajbík.

Předseda Odborového svazu železničářů Jaroslav Pejša byl v úterý po jednání odborových svazů méně radikální. Zdůraznil, že jak je vidět - v narážce na další rozštěp v koalici kvůli rozdělení Věcí veřejných - do doby, než skutečně bude dohodnut nějaký další termín protestu, může být ve vládě všechno ještě několikrát zcela jinak.

"Každopádně hlavní soustředění nyní věnujeme demonstraci v sobotu 21. dubna, tu podpoříme. Pokud dojde ke shodě a dalším akcím po tomto datu, domníváme se, že bude lépe protesty vést do regionů, nejenom je centralizovat do Prahy," sdělil ParlamentnímListům.cz Pejša.

Možné je všechno, případné kroky však dopředu neprozradíme

To, zda tedy skutečně dojde k nějakým radikálním projevům odporu, zůstává velkou neznámou.

Jak se dalo čekat, ani Federace strojvůdců zatím nechce uvést žádné konkrétní připravované kroky. „Možné je úplně všechno, čeho se dá využít. Probíhají ale jednání, kde se upřesňuje to, co přesně připravit, aby měl protest důraz,“ reagoval nepříliš konkrétně na dotaz ParlamentníchListů.cz prezident Federace strojvůdců Jindřich Hlas. Dodal, že i ze strategických důvodů není možné dopředu kroky, jež jsou ve hře, zveřejňovat. Zároveň si je však vědom toho, že je třeba vyhnout se komplikacím, které nastaly například vloni, kdy byla protestní stávka zrušena předběžným opatřením.

Vzhledem k tomu, že je dnes středa, jen těžko se dá předpokládat, že by tedy radikálnější druh odporu proti vládním reformám a vládě jako takové celkově proběhl ještě v tomto týdnu. Málo pravděpodobné je i to, že by se dotkl soboty, kdy se mají do Prahy sjet možná tisíce odborářů.

„Ano, nesmíte se na mě zlobit, ale termín a forma je zatím v jednání. To, že by se protest pod naší taktovkou uskutečnil v sobotu, se dá lehce vydedukovat na základě několika známých indicií,“ odpověděl opět nepřímo Jindřich Hlas. Na mysli tím měl s největší pravděpodobností to, že v případě stávky – a třeba i určité formy blokády, je povinnost oznámit protest minimálně tři dny dopředu.

Ve hře je blokáda - možná i kamionové dopravy?

A právě blokáda je zřejmě ve hře nebo alespoň v hlavách některých odborářů. A to dokonce – pokud ty nejradikálnější návrhy se dostanou ke sluchu – blokáda nikoli jen hlavního města – ale celorepubliková. Jak ParlamentnímListům.cz sdělil jeden z členů dopravních odborů, který si však s ohledem na to, že nic není dosud definitivně rozhodnuto, nepřál být jmenován, mohlo by dokonce jít o zablokování dopravy nebývalého rozsahu – včetně kamionové dopravy. Oficiálně to však nikdo potvrdit nechce, jednalo se o tom s největší pravděpodobností v úterý odpoledne.

A před jednáním oslovený šéf svazu železničářů Jaroslav Pejša byl na bližší informace skoupý, stejně jako po jednání. Zdůvodňoval to tím, že nelze dopředu prozrazovat plány v médiích hned ze dvou důvodů. „Nejsou projednány, to znamená, že konečné rozhodnutí může být vlastně jakékoli. A pokud se o tom napíše v médiích s předstihem, ztrácí to mnohdy také svůj účel,“ vysvětlil ParlamentnímListům.cz prozatímní mlčenlivost odborářů z dopravy Pejša.   

Blokáda dopravy se měla uskutečnit v rámci protestů již vloni, v polovině června. V den protestu odboráři oznámili, že nevyjedou žádné vlaky, osobní ani nákladní. Stát nebo výrazně omezena měla být také komplet městská hromadná doprava v Brně, v Praze a dalších městech. Stávkující byli vyzváni, aby přijeli do Prahy a zablokovali co nejvíce komunikací. Údajně se mělo jednat o 400 lidí, kteří měli balíky slámy omezit dopravu. Nakonec však k blokádě, jež by způsobila v Praze s největší pravděpodobností kolaps, nedošlo, protest byl vyjádřen pochodem. Přesto se plány o zastavení dopravy z velké části naplnily – v Praze například poprvé od doby, co metro začalo fungovat jako páteřní doprava, v ten den nejezdilo.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…