Dienstbier se prý zbláznil. Zjistili jsme, proč to o něm poslanci říkají

26.06.2014 4:44

ANKETA Ministr pro lidská práva a legislativu Jiří Dienstbier přišel s návrhem, že by na kandidátkách do Poslanecké sněmovny a krajských zastupitelstev byla povinně minimálně třetina žen s tím, že strany, které by to nezajistily, by dostaly menší státní finanční podporu. Ministerstvo vnitra navrhuje změnit Ústavu tak, aby umožnila kvóty pro ženy. Řada politiků, dokonce i z ČSSD, si myslí, že se Dienstbier zbláznil a pokaždé přijde s ještě hloupějším návrhem, než byl ten předešlý.

Dienstbier se prý zbláznil. Zjistili jsme, proč to o něm poslanci říkají
Foto: Hans Štembera
Popisek: Happening Máme stejné šance a start štafetového závodu, kterého se účastnil ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jiří Dienstbier

Podle Práva podle předkladatelů by tyto principy pro sestavování kandidátek přitom měly začít platit už pro senátní a krajské volby v roce 2016. Vláda by se jimi měla zabývat po prázdninách.

Změna Ústavy

„Cílem návrhu má být větší zapojení žen do veřejného a politického života prostřednictvím volených orgánů,“ řekl Právu Dienstbier. Podle něj budou strany i nadále moci sestavovat kandidátky, jak uznají za vhodné, ale pokud nebudou respektovat daná kritéria, pak mohou dostat menší státní podporu. Anebo v opačném případě příspěvek vyšší. Tak trochu jako bonus nebo malus známý z pojištění.

„Jestliže stanovíte, že mají být nějak stanoveny kandidátky z hlediska rovnoměrnějšího zastoupení žen, tak to nemá smysl bez sankce,“ prohlásil Dienstbier.

Týden.cz informoval, že podle Ministerstva vnitra by se musela změnit Ústava, aby bylo možné kvóty v zákoně ukotvit. Ministerstvo vnitra proto navrhuje do Listiny práv vložit větu: „Zákon může stanovit opatření na podporu vyrovnaného přístupu žen a mužů ke kandidatuře ve volbách."

ParlamentníListy.cz se dotázaly politiků, co si o návrhu Dienstbiera a o případné změně Ústavy myslí. Drtivá většina politiků říká, že návrh je hloupost a některé poslankyně míní, že je návrh urážlivý a dělá z žen podřadné bytosti, které nejsou schopny uspět samy.

Pan ministr se zbláznil. Dělá z žen nižší vývojový druh

„Mám pocit, že se pan ministr zbláznil a jeho cílem je nás, ženy, zesměšňovat a dělat z nás nižší vývojový druh. Která z nás chce do politiky, může, a nepotřebujeme k tomu ani šílené nápady pana ministra, ani kvóty,“ uvedla poslankyně ODS Jana Černochová.

„Je to absurdní nesmysl. Každý ví, že se dnes každá strana snaží ženy na kandidátky dostat. Problém není v neochotě stran, ale v neochotě schopných žen kandidovat. Kvóty by jen snížily kvalitu kandidátek, protože by strany byly nucené umístit tam jakoukoli ženu bez ohledu na její schopnosti. Navíc kandidátka je formalita – rozhodující jsou volitelná místa. To znamená, že můžete mít na kandidátce 80 procent žen, ale když nebudou na prvních volitelných místech, tak jim to je houby platné. Pokud jde o Úsvit, my se nebojíme dávat ženy do čela kandidátek – například naši poslankyni Janu Hnykovou, která byla lídrem za Liberecký kraj. Na rozdíl od ostatních stran. A kvóty k tomu nepotřebujeme,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz předseda Úsvitu a poslanec Tomio Okamura.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

„Rozumím zájmu na podporu vyšší účasti žen v politice, ale na povinné kvotaci není v KSČM shoda. I bez povinné pozitivní diskriminace má náš klub nejvyšší procento žen – vyšší než ČSSD,“ informoval místopředseda KSČM Jiří Dolejš.

„Já tohle nepodporuji, tak jako nepodporuji pozitivní diskriminaci. ČSSD tento princip již využívá a pokud ženy samy chtějí, tak šanci kandidovat dostanou. Já mám jak pozitivní, tak negativní zkušenosti s politickou aktivitou žen. Popravdě není moc velká. Druhým problémem je také to, aby obecně zastupovali občany kvalitní kandidáti. To kvóty neumí a nejsou schopny zajistit. Já osobně podporuji vyšší zastoupení žen v politice. Ale nechal bych to na nich samotných,“ řekl místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Antonín Seďa.

Pane Dienstbiere, příště dojičky krav, tkadleny a soustružnice do Parlamentu!

Místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová kvóty nepodporuje: „Je to nesmysl. TOP 09 má již nyní ve svém klubu 27 procent žen, zatímco ČSSD má pouze 17 procent. Záleží-li sociální demokracii na větším zastoupení žen, může sama začít, nic jí v tom nebraní. Ne na vše musí být zákony. Kvóty jsou pro ženy nedůstojné.“

I podle poslance ANO Matěje Fichtnera je Dienstbierův návrh nesmysl. Podle něho je totiž ve vlastním zájmu politických stran, aby na kandidátky nominovaly více žen už jen proto, že taková kandidátka mívá prý větší voličskou podporu.

„Pokud nějaká strana nepochopí, že účast žen v politice je žádoucí, tak na to doplatí sama už ve volbách ve formě menšího volebního úspěchu. Není nutné kvůli tomu ale přece měnit Ústavu. Stejně tak pokud si chce ČSSD uvnitř strany odhlasovat, že bude mít na kandidátkách x procent žen, tak samozřejmě může, ale opět je to její svébytné rozhodnutí. Navíc si myslím, že Česká republika teď čelí jiným výzvám než kvótám pro účast žen v politice. Měli bychom se například zamyslet nad tím, proč jsme i po 25 letech stále nedohnali průměr EU. V kvótách to asi nebude,“ vysvětluje Fichtner.

„Vzhledem k tomu, že lidé názorů pana Dienstbiera prosazují liberální genderistický postoj, že ženou je ten, kdo se ženou cítí, bude muset zřejmě část kandidátů politických stran – byť na malé zvedají prkýnko - o sobě prohlásit, že jsou ženami. Věřím, že pan ministr bude pak spokojen. Český vlk se nažere a česká koza zůstane cela,“ usmíval se předseda poslaneckého klubu Úsvitu Radim Fiala.

„Pan ministr je velmi bohatý zdroj nápadů, z nichž většina je pro mne nepřijatelná. Bude potěšena žena, která získá funkci či postavení jen díky svým pohlavním orgánům, i když jsou mezi kandidáty schopnější muži? Vzpomínám na kvóty do Parlamentu za hlubokého socialismu, kdy se sledovalo nejen jejich procentuální zastoupení, ale i sociální příslušnost. Nutné byly dojičky krav, tkadleny a soustružnice, sem tam zdravotní sestra a učitelka. Tohle by se ještě mohlo implementovat,“ vysmál se Dienstbierovi senátor Pavel Lebeda.

Jako žena bych se kvůli Dienstbierovi cítila potupně

Pro poslankyni TOP 09 Markétu Adamovou jsou kvóty nepřijatelné. „Jako žena bych se cítila doslova potupně, pokud bych měla byť mít jen možnost mít pocit, že za mým umístěním na kandidátce nestojí má dosavadní práce, úspěchy či podpora kolegů, ale má příslušnost k něžnému pohlaví. Žen v politice je méně i proto, že je náročné skloubit tuto činnost s rodinou. Proto spíše pomohou opatření, která nebudou cílená jen na politicky angažované ženy, ale rodiče obecně. Že návrh přichází od ČSSD, není překvapivé, ale překvapuje mě, že ač si sami ve své straně vyzkoušeli, že kvóty nefungují – viz jejich dlouho neobsazená pozice místopředsedkyně – mají tu odvahu je navrhovat jako plošné opatření,“ podotkla Adamová.

„Tyto nesmysly jsem nikdy nepodporoval a podporovat nebudu. Opět ministr, jehož úřad by ani neměl existovat, aby se snížil deficit státního rozpočtu, vymýšlí hlouposti, aby vykázal aktivitu. Navíc aktivitu, která nás posouvá do pekel nebo aspoň dál a dál od standardní demokracie založené na soutěži politických stran. Navíc proč právě jen kvóta pro ženy? Proč ne pro národnostní, náboženské či sexuální menšiny, pro osoby se zdravotním či jiným postižením, s určitým vzděláním či bez něj, pro jednotlivá povolání a tak dále. Nemáte pocit, že něco takového už tu bylo? Anebo je 25 let příliš dlouhá doba? Nedivím se, že lidé s podobným politickým zaměřením omezují činnost Ústavu pro studium totalitních režimů. Čím míň si budeme pamatovat z té doby, tím snáz se budou prosazovat nesmysly, proti nimž jsme kdysi dávno zvonili klíči,“ řekl senátor ODS Milan Pešák.

„Jako člověk nevidomý bych nesnesl, kdybych byl senátorem proto, že na mě zrovna díky kvótě zbylo místo. Zvítězil jsem v primárních volbách v ODS a pak vyhrál v obou kolech dvoukolové senátní volby a stejné to bylo, když jsem kandidoval do obecního zastupitelstva či do zastupitelstva hlavního města. A tak to má být. Mám-li rozhodovat o zákonech, o správě obce, města či kraje, mám být řádně zvolen a ne dosazen nějakým kvotačním systémem,“ dodal Milan Pešák.

Když nemáte nápad, pusťte na to Dienstbiera. Ten zajisté přijde s ještě hloupějším

„Když nemáte nápad nebo řešení, pusťte na to Dienstbiera. Ten zajisté přijde pokaždé s ještě hloupějším nápadem než byl ten minulý. Lituji kolegy ze sociální demokracie, že jsou nuceni takové hlouposti kolikrát obhajovat,“ říká poslanec Úsvitu Petr Adam.

Poslankyně KSČM Soňa Marková s Dienstbierem souhlasí: „Takovýto zákon byl již připraven za ministra Kocába. Již dnes mají strany na kandidátkách jednu třetinu žen. Je tedy nutné, aby byla zavedena opatření, která zaručí volitelná místa pro ženy na kandidátních listinách. Například zavedení zipu na prvních dvou místech.“

„Ačkoliv mým cílem je zvýšit aktivitu žen, které se účastní politického života, a respektuji návrh ministra Jiřího Dienstbiera, nemohu více než nesouhlasit s návrhem, který laicky řečeno říká "když nebudou ženy, nebudou peníze". To je velmi, velmi "levné", nekorektní a nemyslím, že direktivní způsob nařizování počtu je tím správným řešením genderové politiky. A tím pádem je pro mě také naprosto nepřijatelný návrh ministra vnitra s ústavním uzákoněním takovýchto kvót. Měli bychom na lidech oceňovat jejich znalosti, schopnosti, pracovitost a inteligenci než řešit věci citlivými tématy, jako je pohlaví, národnost či náboženství. Ženy bychom měli  -v jejich úsilí podílet se na politické správě státu na různých úrovních-  spíše motivovat, aby se v konečné fázi jednalo o jejich osobní a svobodné rozhodnutí než o direktivní příkaz. Vnímám, že ženy v politice velice potřebujeme,“ uvedla poslankyně ANO Radka Maxová.

„Jiří Dienstbier zjevně nemá moc práce jako ministr. Minulý týden vysvětloval drahnou dobu sněmovně, k čemu všemu nemá jako ministr pro lidská práva kompetence v oblasti lidských práv. A tento týden vymýšlí nesmysly!“ uvedl místopředseda sněmovny a první místopředseda STAN Petr Gazdík.

To jsou hned dvě pitomosti najednou

„Řeknu jen jednu stručnou větu. Mám pocit, že kolega Dienstbier se zbláznil,“ řekl poslanec ČSSD Vítězslav Jandák.

„To jsou hned dvě pitomosti najednou. Jestli má nějaká partaj zoufalou potřebu toto prosazovat, nechť tak činí na vnitrostranické úrovni a neotravuje s tím ostatní. Páni ministři asi nemají nic jiného na práci, když za peníze daňových poplatníků vymýšlí toto,“ říká senátor Miroslav Krejča.

„Nemohu souhlasit s tím, aby stát vše reguloval. Je vnitřní záležitostí každého politického subjektu se s tímto vypořádat. Voliči pak vše zhodnotí,“ myslí si poslanec ANO Vlastimil Vozka.

„Já osobně kvóty nepodporuji. Myslím si, že by rozhodovat mělo ne to, jestli je někdo muž, nebo žena, ale odbornost a morální kvality člověka. Na druhou stranu uznávám, že by ženy měly být v politice na všech úrovních víc zastoupeny,“ říká poslankyně KSČM Marta Semelová.

„Povinné kvóty žen nemám ráda a jsou nepřirozené. Jak mám zkušenost z praxe, nakonec nebudou dodržovány. Je to jen na efekt a neladí to se skutečnou atmosférou v ČSSD,“ myslí si poslankyně ČSSD Marie Benešová.

„Do politiky by mělo jít více žen, ale ne nařízeními a kvótami, to je přeci diktát. Na rozhodování a vládě v této zemi by se měli podílet jen ti nejlepší," říká poslankyně Úsvitu Jana Hnyková.

Já už snad nemám slov... Bláznivý nápad, který uráží i většinu žen

„Já už snad nemám slov. Naše země řeší kritický nedostatek kvalitních lidí pro všechny úrovně politiky. Vždyť je to tragédie. Kdo za něco stojí a něco umí, veřejnému sektoru a politice se vyhýbá. A tuhle zlou situaci chce pan Jiří ještě zhoršit? To si naše země nemůže dovolit, nebo následky budou fatální. Proč ne kvóty ve školství, zdravotnictví a nevím kde ještě?“ reagoval místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 František Laudát.

„Jednou z otázek vnitrostranického referenda sociální demokracie je otázka zastoupení žen na našich kandidátkách. Takže to bych nechal na vyjádření našich členů. Co se týká návrhu Jiřího Dienstbiera, nevím o tom, že by se vedla nějaká vážná debata, ale nebráním se jí. Nejsem si ale jist, zda by takový návrh, především co se týká krácení státního příspěvku, prošel,“ sdělil místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Václav Votava.

„Zásadně nerozlišuji lidi podle pohlaví, podle barvy pleti, tvaru očí ani podle váhy, ale podle schopností. S kvótami opravdu nesouhlasím a fixovat to do Ústavy považuji za bláznivý nápad, který uráží i většinu žen,“ soudí místopředseda Senátu Přemysl Sobotka z ODS.

Typický paskvil z dílny Jiřího Dienstbiera. Kvóty na transsexuály a tlusťochy

„Tak to je další, skoro už typický, názorový paskvil z dílny Jiřího Dienstbiera. Pan ministr si zjevně popletl funkci ministra pro lidská práva s funkcí ministra pro protežování určitých společenských skupin. Předtím povinné zaměstnávání Romů ve státní správě, nyní ženy na kandidátkách, už jen chybí, aby nám ještě ministr Dienstbier navrhnul nebo stanovil, na kterých pozicích v kandidátkách mají ty ženy být. Administrativně není pozice žen ve volbách nijak omezována, nevidím důvod, proč ji administrativně zvýhodňovat. Skoro čekám, kdy z ministra Dienstbiera vypadne návrh na povinné kvóty zdravotních bratrů. Přimlouvám se za to, aby mu už jeho kolegové konečně vysvětlili rozdíl mezi rovnoprávností a protežováním. A pokud by už chtěl Jiří Dienstbier měnit naši Ústavu, určitě bych pro případné změny v Ústavě našel mnohem zásadnější a smysluplnější důvody,“ sdělil poslanec Úsvitu Karel Fiedler.

„Myslím si, že to je jen aktivita pana ministra, který ztrácí podporu, aby se zalíbil a ovlivnil ve svůj prospěch voliče, kde velkou část tvoří ženy. Preferenci kterékoli skupiny odmítám, protože to je nedemokratické a protože prioritou musí být kvalita uchazečů, která spočívá v tom, co dělají a umí, nikoli v pohlaví či barvě pleti. Pokud se jedná o preferování na podkladě pohlaví, tak by logicky bylo vhodné, aby stejné výhody měli homosexuálové a transsexuálové. Dále bychom mohli navrhovat i kvóty pro vysoké nad 185 centimetrů nebo naopak malé do 155 centimetrů, nebo i s váhou nad 90 kilogramů nebo naopak váhou do 100 kilogramů a podobné nesmysly. Stávající systém je demokratický a vyhovující a není důvod jej měnit a kohokoli preferovat,“ vysvětluje senátor Zdeněk Schwarz.

„Já si myslím, že Jiří Dienstbier vytváří umělá témata. Měl by se podílet na řešení důležitějších věcí. Kvóty na kandidátní listiny jsou dle mého názoru plácnutím do vody a jejich zavedení je nereálné,“ upozorňuje poslanec ČSSD Richard Dolejš.

Holky, pojďte k nám na kandidátku. Ani nemusíte moc ničemu rozumět...

„Myslím si, že je to úplná hloupost a urážka normálních žen, která jim říká, že na normálním trhu politické konkurence nemají šanci uspět. Stejně jako ostatní opatření pozitivní diskriminace ani jedno zásadně nepodporuji,“ uvádí poslanec ODS Marek Benda.

„Jinými slovy: ´Holky, pojďte k nám na kandidátku. Ani nemusíte moc ničemu rozumět, ale strana potřebuje peníze!´ Každý musí cítit, jaký je v tom absurdistán,“ říká poslanec ODS Petr Bendl.

„Nemohu podporovat diskriminaci a toto není nic jiného než potírání volné soutěže,“ uvádí poslanec ČSSD Stanislav Huml.

„Neurážejme tímto ženy,“ reagoval stručně senátor ODS Petr Bratský.

Proti návrhu Dienstbiera se postavili i předseda ANO Andrej Babiš a šéf lidovců Pavel Bělobrádek. Chystaná změna není jediná, kterou v oblasti rovného zacházení s muži i ženami současná vláda chystá. Například Ministerstvo práce a sociálních věcí připravuje akční plán pro vyrovnané zastoupení příslušníků obou pohlaví ve vedoucích pozicích. Plán si podle ministerstva „klade za cíl řešit nerovnosti mezi ženami a muži právě na úrovni vedoucích pozic, ať již ve veřejné správě, v obchodních společnostech či v politice“.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…