Dozvuky Moravce: Ministr Babiš ukazoval na Bendla a ODS, sklidil výsměch a nařčení

03.02.2014 4:44

Pod palbou nařčení z korupce a kmotrovství ve zdravotnictví se ocitli někteří členové ODS. Na paškál si je vzal čerstvý vicepremiér Andrej Babiš ve včerejších Otázkách Václava Moravce. Pak setřel kompletně i celou stranu, o které řekl, že jde o zničenou značku. ODS ale vrací úder a radí Babišovi, aby si nejdříve zametl před vlastním prahem.

Dozvuky Moravce: Ministr Babiš ukazoval na Bendla a ODS, sklidil výsměch a nařčení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš, ministr financí

Anketa

Který (ex)ministr financí je nejdůvěryhodnější?

hlasovalo: 6459 lidí

I když je z Andreje Babiše zbrusu nový vicepremiér, pro silná slova stále nejde daleko. V Otázkách Václava Moravce v neděli tvrdě ostřeloval členy ODS. Ostré kritice podrobil jejich fungování ve zdravotnictví. „Četl jsem studii Evropské unie z října 2013, je to studie o korupci zdravotnictví Evropské unie. V té studii se říká o nekorunovaném kmotrovi českého zdravotnictví Markovi Šnajdrovi, protože on ve skutečnosti řídí VZP, on tam sedí ve správní radě,“ uvedl Andrej Babiš v Otázkách.

  • Podrobnosti z vystoupení Andreje Babiše v ČT můžete číst ZDE

„Druhý korupčník je pan Bendl, který zprivatizoval středočeské nemocnice na netransparentní firmy. Je neuvěřitelné, že v oficiálním dokumentu Evropské unie se mluví o našich bývalých politicích a o korupci v českém zdravotnictví. Skandální je, že ODS nominuje pana Bendla znovu jako kandidáta do správní rady,“ dodal s tím, že zdravotnictví je zásadní téma, protože přes zdravotní pojišťovny teče ročně 220 miliard korun a z toho přes VZP 150 miliard. Podle Babiše ovšem prý nikdo neví, kam tečou. Zároveň také vicepremiér upozornil na to, že každá nemocnice prý dostává od VZP jiné peníze. „Dosud to bylo na individuálním vyjednávání. A to byl ten politický rybník a tam se dělaly ty kšefty,“ zjistil Babiš.

Bendla Babiš pobavil

Zmiňovaná studie Evropské unie ale místo kajícné sebekritiky vyvolala u poslance a exministra Petra Bendla srdečný smích. „To je výborné,“ reagoval na nařčení Andreje Babiše ironicky. „Jsou to jenom nepodložené řeči. Nikdy se nic takového neukázalo jako pravdivé. Tuhle studii si vymyslelo pár lidí jako svůj soukromý byznys a kouká z toho akorát sociálně demokratická kampaň. Že se toho chytil pan Andrej Babiš mi přijde úsměvné,“ vysvětloval pro ParlamentníListy.cz Bendl.

„Něco jiného je tržní a něco jiného účetní hodnota. To by měl pan Babiš vědět. Je vidět, že o tom neví nic. My jsme prodali nemocnice, které krajský rozpočet stály sto milionů korun ročně. Tyto nemocnice dál fungují, aniž by do jejich provozu musel kraj těchto sto milionů korun dávat,“ upozornil Bendl na úspory. Zároveň ujistil, že i po stránce výběrových řízení je čistý jako lilie. „Můžu jen připomenout, že ve výběrové komisi seděli zástupci Transparency International a zástupci jednotlivých pojišťoven. Celá privatizace byla pod velkým dohledem a kontrolou veřejnosti,“ dodal. Redakce kontaktovala také bývalého poslance ODS Marka Šnajdra, ten ale nereagoval na telefonáty ani na SMS.

Babišovi je ODS líto, prý jim slušní utečou

Vztahy mezi ODS a hnutí ANO jsou velmi napjaté. O tom svědčí i aktuální výzva ODS k rezignaci vicepremiéra. Pokud se totiž prokáže, že informace o spolupráci Babiše s StB, které nedávno zveřejnil týdeník Euro, jsou pravdivé, nemá prý ve vládě co dělat. Samotný Babiš neskrývá svůj odpor vůči straně, kterou kdysi volil. „ODS nemá žádný program a značka je zničená. Já jsem jejich bývalý volič a díky ODS jsem šel do politiky. Ta jejich kupónová privatizace, amnestie i korupční záležitosti. Určitě je nevyslyším. ODS asi nemá jiný program než Antibabiš a je mi jich líto. Slušní lidi z ODS určitě odejdou,“ vyslovil svou prognózu Babiš, kterou doložil i odchodem jednoho z jejich členů k hnutí ANO.

Petr Bendl ale vidí zcela jiný důvod toho, proč vicepremiér na modrou politickou stranu tak tvrdě útočí. „Jde o prostředek, jak odklonit pozornost od problémů, které má hnutí ANO a Andrej Babiš. Já doufám, že pan Babiš zveřejní hospodaření firem, které jsou napojené na státní rozpočty a závazky svých velkých firem tak, aby bylo vidět, jestli díky svému významnému postavení ve vládě nezískává nějaké výhody,“ tvrdí Bendl, který naznačuje, že ve finále jde jen o krytí střetu zájmů.

Černochová: Babiš předvedl to nejhorší, co jsem kdy viděla

Otázky Václava Moravce si nenechala ujít poslankyně Jana Černochová (ODS) a i ona reagovala s úsměvem. „To bylo asi nejhorší vystoupení pana Babiše, co jsem zatím viděla a počítám do toho i volební kampaň, takže to je co říct. Zarazilo mě, že na jedinou otázku neodpověděl panu Moravcovi tak, aby řekl nějakou ekonomickou perspektivu. Ze všech těch otázek se vytáčel způsobem hodným předvolební kampaně. Věta o analyzátorech mě opravdu velmi pobavila. Možná analyzátor rovná se druhý stupeň informátora. Jestli myslel analytiky? Nevím. Přes všechny výhrady, které k němu mám, mi přišel jako člověk, který může vykonávat funkci ministra financí, protože řídil několik velkých firem. To, co ale předvedl dnes u pana Moravce, mě nepřesvědčilo,“ uvedla Černochová.

Reagovala i na kritiku ODS. Podle Černochové právě slušní lidé v ODS zůstanou a budou se snažit ji vrátit na pravicovou scénu a na dominantní místo české pravice. K tomu by mohl pomoct i nový předseda Fiala, který prý noblesním způsobem bude schopen komunikovat ve sněmovně o návrzích zákonů. Černochová připomněla i to, že ODS rozhodně nechce být destruktivní opozicí.

„Přijde mi komická personální politika pana Babiše. Bylo období, kdy museli odstupovat jeho poslanci proto, že na ně v průběhu volební kampaně vyšly na povrch některé věci. Naopak kandidátka ODS byla sestavená tak, aby tam byli lidé, kteří mají zkušenosti a jejichž minulost je nezpochybnitelná. Pokud se pan Babiš staví do role někoho, kdo hodnotí, kdo je morální, slušný, kdo je mafián nebo není mafián, tak mi to od něj přijde spíš humorné, protože on sám si některými kandidáty naběhl,“ dodala Černochová, která se obává i toho, že s ANO budou spolupracovat hlavně kariéristé. ODS přitom podle ní prý nabírá nové členy i druhý dech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…