Dufek si chystal na Kalouska záludný dotaz. Ten na sjezd odborů nedorazil

23.02.2013 11:22

UVNITŘ FOTOGALERIE O tomto víkendu, tedy v pátek a sobotu, je v pražském hotelu Olšanka již 7. sjezd Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy - Asociace svobodných odborů České republiky. Koná se v roce, kdy si Evropa připomene 50. výročí existence sociálního dialogu v odvětví zemědělství. Jeho zlatým hřebem měla být konfrontace mezi Miroslavem Kalouskem a Bohumírem Dufkem. Tématem mělo být důchodové připojištění.

Dufek si chystal na Kalouska záludný dotaz. Ten na sjezd odborů nedorazil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Sjezd Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy-Asociace svobodných odborů České republiky byl zahájen

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) je velkým zastáncem penzijní reformy, o jejíž důležitosti dokáže plamenně hovořit a pádně argumentovat. Jenže... Jak je na tom on sám? Má například i on sjednané důchodové připojištění?

Právě na to se ho chtěl během jeho plánovaného vystoupení na 7. sjezdu odborových svazů (OSPZV-ASO ČR) zeptat jejich znovuzvolený šéf Bohumír Dufek.

"Nevím, co mě k tomu vedlo, ale když mně bylo 20 let, uzavřel jsem tehdy - ačkoli mě o tom nikdo nepřesvědčoval a nenutil mě - důchodové připojištění. Možná už tenkrát jsem se chtěl mít lépe - i když nic nenasvědčovalo tomu, že by důchody měly zaznamenat takový propad a takové vyhlídky do budoucnosti, jako v současné době. No a příští rok už mně tedy bude smlouva končit a já ty peníze na důchod obdržím. Když je pan Kalousek takovým bijcem za to, jak máme být zodpovědní, rád bych se ho zeptal: Kalousku, jestlipak máš taky už z minulosti uzavřenou smlouvu o důchodovém připojištění?" svěřil se ParlamentnímListům.cz Bohumír Dufek.

Kalousek vytáhl svůj trumf - "politickou" chřipku?

Jenomže - ačkoli by takový střet zaujal zcela jistě nejen delegáty sjezdu, ale i média - situace záměr zhatila. Miroslav Kalousek totiž večer Dufkovi oznámil, že kvůli chřipce na sjezd nedorazí. Tím trumf odborářů proti sobě "přebil". V Olšance tak vyvolal mezi natěšenými odboráři zklamání, jeho chřipka získala ihned přívlastek "politická" či alespoň "odborářská".

"Od takových a podobných lidí bychom si neměli nechat diktovat, co máme a co nikoli," zkonstatoval ve svém projevu na adresu ministra financí z mnoha ohledů Bohumír Dufek. Ten již před několika dny na tiskové konferenci, informující o víkendové akci, uvedl i další ostrá slova na adresu představitelů současné vládní  a politické reprezentace: ,„Do budoucna bychom si ale neměli nechat líbit to, aby se kdejaká, s odpuštěním, špína a spodina, o nás a to, co děláme, otírala. Proto se domnívám, že bude nutné v tomto roce postupovat protesty složenými z malých akcí, které budou postupně gradovat třeba až do generální stávky. Ano, stupňování akcí je, dle mého, cesta, jak tuto vládu položit.“

Dorazil host z Evropy i ministr zemědělství - Zdenka Škromacha zdržela sněhová kalamita

Přesto sjezd, kterého se zúčastnilo necelých 90 delegátů, uvítal zajímavé hosty, i bez Miroslava Kalouska. Ze zahraničních hostů vystoupil první den prezident EFFAT (Evropská federace odborových svazů v odvětví potravinářství, zemědělství, cestovního ruchu a příbuzných odvětví) Bruno Vannoni, tajemník EFFAT Arnd Spahn. Na jednání sjezdu vystoupil se svým projevem i ministr zemědělství Petr Bendl (ODS), v sobotu místopředseda Zemědělského výboru Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Ladislav Skopal, napjatě byl očekáván též místopředseda Senátu Zdeněk Škromach (ČSSD). Ani on nakonec do závěru sjezdu nedorazil, jelikož ho při cestě z Moravy zdržela sněhová kalamita.

„Od vystoupení těchto osob očekáváme reakci na základní body představeného programového zaměření našich odborových svazů, vyjádření k současné politické a hospodářské situaci v ČR a zodpovězení dotazů delegátů sjezdu,“ prozradil Dufek. Ten v závěru sjezdu ještě dodal, že jako znovuzvolený šéf odborářského svazu nebude v příštích letech usilovat ani o zvolení za nějakou politickou stranu, ani o umístění do jakékoli dozorčí rady. "To slibuju, stejně jako v přecházejících letech a pokládám za důležité, to dodržet. ikdy jsem s tím neměl problém," zakončil své vystoupení na 7. sjezdu ASO Dufek.

Co je Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy - Asociace svobodných odborů České republiky:

  • Je nezávislou, samostatnou, dobrovolnou organizací zaměstnanců, občanů připravujících se na práci, případně ostatních občanů, kteří projeví zájem podílet se na činnosti odborového svazu
  • Sdružuje téměř 100 tisíc členů
  • Členství v odborovém svazu není podmíněno prací v zemědělství či zpracovatelském průmyslu
  • Jeho členy jsou zaměstnanci z různých pracovních odvětví
  • Jeho cílem je obhajoba lidí, pro něž je práce hlavním zdrojem obživy
  • Usiluje o důstojné pracovní podmínky, humanizaci práce a odpovídající odměnu za vykonanou práci
  • OSPZV-ASO je zakládajícím členem Asociace samostatných odborů (ASO), druhé největší odborové centrály v ČR (www.asocr.cz)

Odboráři mají několik cílů - mimo jiné zvýšení minimální mzdy

Mezi cíly, které si kladou odboráři - včetně těch, kteří se v pátek a sobotu setkali na sjezdu, dominuje v současné době jeden, který může přijít brzy na pořadí "dnů". Tento týden v úterý totiž předali Poslanecké sněmovně návrh na zvýšení minimální mzdy ze současných 8000 na 9000 korun. Zároveň chtějí uzákonit každoroční povinné zvyšování minimální mzdy alespoň o polovinu inflace předchozího roku. Minimální mzda v Česku nebyla totiž zvýšena více než šest let.

Do druhého pilíře důchodové reformy se Češi nehrnou

Lidé starší pětatřiceti let už mají jen pár měsíců na to, aby učinili zásadní rozhodnutí - vstoupit, či nevstoupit do druhého pilíře penzijního systému. Ten se zrodil na základě reformních snah vlády premiéra Petra Nečase (ODS), ale zatím se zdá, že by vše mohlo skončit velkým debaklem. Lidé se totiž do druhého pilíře nehrnou a pojišťovny na něj klienty ani příliš nelákají a tvrdí, že s propagací zaspala především vláda.

„Ukazuje se, že lidem chybí zcela základní informace, jak česká penzijní reforma funguje,“ řekl před časem mluvčí Asociace penzijních fondů Ondřej Kubala. Zatím do druhého pilíře vstoupilo jen asi pět tisíc lidí. Pokud už na pobočku dorazí nějací zájemci, většinou se chtějí jen informovat o tom, jaký dopad bude mít vstup či nevstup do druhého pilíře na výši jejich důchodů.

Nejistota převládá

Ministerstvo práce a sociálních věcí proto spustilo i informační telefonní linku, kam se ale lze dovolat pouze v pracovní době. K tomu je však třeba dodat, že ani pojišťovny občany k zásadnímu kroku nelákají. Možná mají obavy z budoucnosti penzijní reformy, představitelé opoziční ČSSD totiž opakovaně prohlásili, že po případných vítězných volbách do sněmovny druhý pilíř co nejrychleji zruší.

Pokud se tak však nestane, budou muset pojišťovny do tohoto pilíře nalákat alespoň padesát tisíc lidí, jinak na něm prodělají. Reklamní kampaň spustila jako jedna z mála Penzijní společnost České pojišťovny, její klienti tvoří podstatnou část z oněch pěti tisíc vstoupivších občanů. Ostatní společnosti se k masivní reklamní akci zatím nechystají. Šéf Asociace penzijních fondů Karel Svoboda přesto věří v úspěch. „Určitě nezískáme méně než půl milionu klientů,“ tvrdí. Řada lidí nechává toto důležité rozhodnutí na poslední chvíli, dá se proto očekávat, že nárůstu klientů starších pětatřiceti let se fondy dočkají až letos v červnu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…