Dvě křesla lidovcům nestačí. Zelený Liška řekl proč a doporučil jim další kroky

14.12.2013 13:15

Strany vznikající koalice sice představily koaliční smlouvu, to zásadní však stále chybí. Zatím není jasné, kdo které rezorty obsadí. ČSSD a hnutí ANO prosazují, aby lidovci měli ve vládě jen dva ministry. S tím však KDU nesouhlasí. Podle předsedy Strany zelených Ondřeje Lišky znamenají pouhá dvě křesla slabou pozici pro kontrolu nad dodržováním vládního programu, a proto by bylo rozumnější zůstat v opozici. Zároveň Liška doufá, že křesťanští demokraté nezískají ministerstvo životního prostředí.

Dvě křesla lidovcům nestačí. Zelený Liška řekl proč a doporučil jim další kroky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Strany zelených Ondřej Liška

Předseda ČSSD a kandidát na premiéra Bohuslav Sobotka zatím KDU-ČSL nabídl ministerstva zdravotnictví a kultury. Lidovci však požadují křesla tři, především jim jde o rezort zemědělství a práce a sociálních věcí.

Babiš: Vadí mi tradice, že nejmenší určuje pravidla

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš pak znovu zopakoval, že by mu nevadila vláda bez lidovců. „Vadí mi tradice, že nejmenší určuje pravidla. Můžeme se bavit o menšinové vládě, my s tím nemáme problém," prohlásil Babiš poté, co lídři vznikající koalice oficiálně představili dohodu o spolupráci. Podle něj by měli mít lidovci pouze dva rezorty.

Dohady se teď vedou o to, do jaké míry návrhy ČSSD a hnutí ANO korespondují s volebním výsledkem lidovců. Ve volbách získala KDU 6,78% hlasů, tedy 14 mandátů.

Jurečka: Máme víc než jednu třetinu

„Oběma pánům předsedům jsem už řekl, ať poměry nepočítají podle mandátů, které zkreslují náš volební systém, ale podle počtu hlasů. Máme více než jednu třetinu volebního výsledku hnutí ANO a třetinu výsledku ČSSD," uvedl první místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

V této souvislosti připomínáme, že Strana zelených získala ve volbách v roce 2006 6, 29% hlasů, měla tehdy šest poslanců a ve druhé Topolánkově vládě dokonce čtyři ministerská křesla.

Politolog: Lidovcům vadí něco jiného

To byl však podle politologa z Cevro Institutu Rudolfa Kučery úplně jiný případ. „To byla naprosto výjimečná situace, na kterou se nemohou lidovci odkazovat, šlo o vydírání, které nemá obdobu. Standardní situace je, že by měli mít dva ministry, ale samozřejmě se mohou dohodnout na větším počtu ministerstev, třeba těch tří, která požadují. Na tom není nic špatného. Myslím si ale, že lidovcům spíše vadí ta ministerstva, která by měli dostat. KDU má jiné ambice. Chtějí především rezort zemědělství, které měli už za Luxe a které je tradičním lidoveckým ministerstvem. A v tom mají částečně pravdu," uvedl pro ParlamentníListy.cz Kučera.

Bursík: Zajímavé to bude, až budeme znát ministry

Podle někdejšího předsedy Strany zelených Martina Bursíka není podstatné, kolik jaká strana bude mít rezortů. „Kolik kdo bude mít ministerstev je věcí koalice a mně je to jedno. Téma obsazení ministerstev začne být zajimavé ve chvíli, kdy budeme znát ministry/-yně a budeme moci posoudit, zda je dotyčný ministr/-yně kompetentní. To je z pohledu funkčnosti státu to skutečně podstatné," uvedl ParlamentnímListům.cz Bursík.

Liška varuje před Podivínským a doporučuje lidovcům opozici

Nynější šéf Strany zelených Ondřej Liška lidovcům doporučuje jít do opozice. „Dvě místa ve vládě znamenají velmi slabou pozici, která vylučuje kontrolu nad dodržováním vládního programu. Do takové vlády nemá smysl vstupovat a rozumnější je zůstat v opozici. Nejde o 'posty', jak to mnozí zjednodušují, ale o schopnost být rovnocenným vládním partnerem. Není na mně, abych doporučoval konkurenční straně, které resorty má obsadit. Ovšem doufám, že to nebude Ministerstvo životního prostředí, neboť v tom případě hrozí, že by v úřadu zůstal ministr Zemanovy vlády, pan Podivínský, spojený s KDU-ČSL," řekl ParlamentnímListům.cz Liška.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…