Dvě třetiny lidí chtějí volit prezidenta přímo, vyplývá z průzkumu

23.05.2010 16:34

Podle průzkumu společnosti SANEP by více než dvě třetiny občanů chtělo volit prezidenta přímo. Většina by byla také pro rozšíření jeho pravomocí.

Dvě třetiny lidí chtějí volit prezidenta přímo, vyplývá z průzkumu

V exkluzivním průzkumu společnosti SANEP se 83,1 procent respondentů vyslovilo pro přímou volbu prezidenta. První veřejné volby hlavy našeho státu by se zúčastnilo 82,5 procent dotázaných.

Pokud by se opravdu podařilo prosadit volbu prezidenta občany ČR, 57,2 procent lidí by chtěla i rozšířit jeho pravomoci.

Lidé v prosazení zákona o přímé volbě prezidenta příliš nevěří. 67,9 procent z nich se domnívá, že Parlament ČR do roku 2013 přímou volbu prezidenta neschválí.

Přímou volbu prezidenta se už tři roky snaží v Poslanecké sněmovně prosadit například sociální demokraté. Strany se ale nikdy nemohou shodnout, jak by měla přesně volba vypadat. V případě dvoukolové volby na příklad na tom, zda by měli do druhého kola postoupit dva nejúspěšnější kandidáti z prvního kola.

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mab

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…