Ekonom: Připravte se. Reformy zasáhnou téměř všechny oblasti a naráz

19.05.2011 19:21

Reformy budou bolet, ale čím dříve je uskutečníme, tím lépe, tvrdí ekonom Tomáš Sedláček. Zároveň se ale přimlouvá za to, aby se koalice i opozice shodly na systému, který by tu měl fungovat, a měnily se jen jeho parametry podle toho, kdo z nich bude u moci. Je třeba přemýšlet ne na dva roky, ale na čtyřicet let dopředu, míní člen NERV.

Ekonom: Připravte se. Reformy zasáhnou téměř všechny oblasti a naráz

O nezbytnosti provedení zásadních reforem vůbec nepochybuje hlavní makroekonomický stratég ČSOB Tomáš Sedláček, ale poukazuje na to, že ideální čas pro jejich uskutečnění byl do roku 2008, kdy ekonomika rostla. „Teď už musíme reformy uskutečňovat v době, kdy narazila kosa na kámen, kdy je růst s velkým otazníkem, kdy budou reformy víc bolet. Ale čím dřív je uskutečníme, tím lépe," říká pro ParlamentníListy.cz člen Národní ekonomické rady vlády.

Společnost se tak musí připravit na reformy téměř ve všech oblastech - důchodové, zdravotní, daňové i sociální. Právě to, že jich bude tolik a prakticky naráz, ještě stupňuje obavy z jejich konkrétních dopadů. „Třeba důchodová reforma s daňovou reformou spolu úzce souvisí, tam je logické, že se budou projednávat a schvalovat společně," vysvětluje Sedláček.

Koncepty reforem jsou dobře známé

Ekonom odmítá názory, že se o podobách nutných změn málo hovořilo a jednalo. „O zdravotní a důchodové reformě se diskutuje už hodně dlouho, ty koncepty jsou dobře známé. A když jsou důkladně prodiskutované, tak mi vůbec nepřekáží, že budou projednávány a přijímány naráz. Pracují na nich odborníci na různá témata, takže proč je neřešit souběžně?" ptá se Sedláček.

Za klíčové ale považuje, aby se politici byli schopni dohodnout tak, aby reformy mohly fungovat dlouhodobě. „Neměňme motor každé volební období. Jít násilím proti opozici je zbytečné. Přijde doba, kdy volby vyhraje ona. A tak je třeba domluvit oblast, na které bude obecná shoda, jako je snižování administrativy, boj s korupcí, snížení státního dluhu a další, aby každá nová vláda nebořila vše, co vytvořila ta předchozí," vyzývá ekonom.

Ve stabilním systému by se jen měnily parametry

„Ve druhé oblasti by bylo to, co lze bez problémů měnit a čím by se strany odlišovaly, tedy že by zvýšily či snížily ten či onen koeficient, třeba výší daní nebo výší příspěvků," doporučuje Sedláček. Přimlouvá se za to, aby se koalice i opozice shodly na systému, který by tu měl fungovat, a měnily se jen jeho parametry podle toho, kdo z nich bude u moci.

V minulosti se už nechal slyšet, že dokud nejsou ulice plné demonstrantů, nelétají jablka a vajíčka a nepadají ostrá slova, o žádnou pořádnou reformu se nejedná. „To jsem myslel tak, že jen díky protestům se pozná, že vůbec jde o reformy. Kdyby to nikoho nebolelo, tak by snad ani nešlo o reformu," podotýká Sedláček pro ParlamentníListy.cz.

Na každou reformu vždy nějaká skupina doplatí

„Smeknu klobouk, pokud někdo provede reformy tak, aby nikdo neprotestoval," poukazuje ekonom na to, že vždy bude dvacet až třicet procent těch, kterým budou konkrétní reformní kroky vadit. „Ale není to box, aby bylo třeba někoho knokautovat. Spíše je to o umění přemýšlet ne na dva roky, ale na čtyřicet let dopředu," dodává člen NERV.

Makroekonomický stratég ČSOB nezpochybňuje při projednávání a realizaci reforem ani roli odborů. „Mohou mít velice konstruktivní připomínky, protože reprezentují zájmy lidí, kteří se v daných oblastech pohybují a vyznají. Jde ale o to, aby pochopily, že jsou reformy nezbytné. Ve srovnání s jinými zeměmi máme odbory relativně rozumné, které nikdy neměly příliš velkou touhu bořit," připomíná Sedláček.

K věci:

Foto: vlada.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…