Erik Best má zlou zprávu pro některé lidi. Souvisí s mocným Andrejem Babišem

14.10.2014 4:42

Je po úspěšných komunálních volbách Andrej Babiš nejmocnějším mužem v zemi? Může hnutí ANO naplnit očekávání voličů a skutečně se zaměřit na místní politiku ve městech? Co bude po prohře Hudečka v Praze s TOP 09? Na řadu otázek, které si po volbách leckdo klade, pro ParlamentníListy.cz odpovídá novinář a analytik Erik Best.

Erik Best má zlou zprávu pro některé lidi. Souvisí s mocným Andrejem Babišem
Foto: Petr Merta
Popisek: Erik Best, americký novinář

Anketa

Výsledek které strany v komunálních volbách vás nejvíce potěšil? Ať už příjemně, nebo škodolibě

3%
1%
83%
3%
2%
0%
2%
5%
hlasovalo: 8649 lidí

„ANO zabodovalo, ale nízká volební účast znamená, že bude mít velký úkol pochopit, jak má postupovat. Hnutí ANO na rozdíl od jiných stran říká, že hodlá pracovat pro všechny a nejen pro ty, kteří ho volili. Když chce potom vytvořit koalici a má pracovat i pro lidi, kteří ho nevolili vůbec (protože účast byla tak nízká), bude oříšek v tom co dělat, aby byla uspokojena i ta většina, která nevolila,“ hodnotí pro ParlamentníListy.cz Erik Best.

„Prohra ČSSD byla, a psal o tom i včera Petr Kolář v MF Dnes, o něco větší než chce Sobotka přiznat. Ale to je pochopitelné, protože chce zůstat u moci a jednak ho čeká ještě druhé kolo senátních voleb. Takže o tom ještě teď nikdo příliš nechce mluvit,“ myslí si.

Jak je na tom Andrej Babiš jako lídr ANO po volbách? Dá se říci, že nyní je nejmocnějším mužem v zemi, anebo jde stále ještě o přehnanou formulaci? „Záleží na tom, jak to chce Babiš pojmout. On vedl kampaň, jako kdyby chtěl začít prodávat nový výrobek a vytipoval největší segmenty trhu. Vybral si převážně ta největší města plus nějaká další, tam začal prodávat, zafungovalo to a úspěch byl slušný. Není ale jasné, zda chce opravdu provádět komunální politiku. Spíš to vyvolává dojem, že je to prodloužení celostátní politiky. Nemyslím si, že se nějak změnila jeho pozice. Pokud chce opravdu dělat komunální politiku a dokud nebudou vytvořeny koalice, tak se skutečně zatím nic nezměnilo,“ má jasno analytik Best.

Někteří novináři jako třeba Pavel Šafr stále se stejnou razancí vidí v Andreji Babišovi ničitele demokracie. Je to tak? Nebo jde o vidění jedné strany, které se nezakládá na realitě?

„Beru to, co říká Pavel Šafr, Miroslav Kalousek nebo Bohumil Pečinka vážně. Myslím, že občas mají dobrou analýzu, ale trochu bych to zmírnil ve smyslu, že ta hrozba tu existuje. Zatím ale (a to já říkám měsíce) se to neprojevuje tak, abychom mohli tvrdit, že je to nedemokratické nebo diktátorské. Proto si myslím, že Věra Jourová dělá velkou chybu, když v Bruselu řekne, že Babiš žádný střet zájmů nemá. On ho přece má a sám to přiznává s tím, že ten střet zájmů nezneužívá. Zatím jsem opravdu nenašel žádný příklad toho, že Andrej Babiš toho střetu zájmů zneužil. Hrozba tedy existuje, ale rozhodně bych nezašel tak daleko jako pánové Šafr či Kalousek,“ reaguje pro ParlamentníListy.cz Erik Best.

„Do určité míry to určitě platí,“ reaguje Best na otázku, zda nemůže Andrej Babiš nepřímo ovlivňovat i ostatní média a novináře, kteří by kvůli nákupu Mafry mohli mít strach, že Agrofert koupí i je a proto si „dávají pozor“ na to, jak o ministru financí referují.

Anketa

Pokud ve městě zvítězí ANO Andreje Babiše a ostatní strany se proti němu spojí a zatlačí jej do opozice... Co o tom soudíte?

hlasovalo: 6930 lidí

„Divím se, že Reflex má ještě protibabišovský postup a očekávám, že se to změní. Blesk, který má stejného majitele, má vůči panu Babišovi úplně jiný postup. A když to novináři uvidí, samozřejmě budou mít pocit, že nějaká sebecenzura je na místě. Není to podle mě ale jen otázka, že by ti novináři přešli k Babišovi, ale že pracují pro (v některých případech) mediální barony, kteří spolupracují a ti nemají důvod se vzájemně napadat. V tomto směru to bude čím dál horší. Jsou tu třeba snahy, aby Penta koupila noviny. Pro novináře, kteří chtějí psát svobodně, skoro nebude kde pracovat,“ je přesvědčený.

Co TOP 09 a důsledky jejího volebního výsledku pro budoucnost strany? Předseda Schwarzenberg se už řadu měsíců pomalu stahuje, pražský lídr Hudeček volby nevyhrál… Co s TOP 09 bude? „Výsledek TOPky je možná největší překvapení voleb. Nejen v Praze, kde jsem očekával výhru TOP 09, ale celostátně je výsledek opravdu slabý a znamená to, že ODS bude za chvíli asi opět nejsilnější strana pravice, pokud k pravici pochopitelně neřadíme ANO. Když Kalousek v novinách v pondělí kritizoval Hudečka, pocítil jsem, že přechod od Schwarzenberga ke Kalouskovi začíná ve velkém. Tomáš Hudeček měl i na billboardech podporu Schwarzenberga, ale hned první den po volbách Hudečka Kalousek kritizoval, že to byla moc velká one-man-show. Taková kritika je dost vážná věc a já jsem to pochopil jako Kalouskovu snahu o převzetí pražské agendy,“ soudí Best.

V závěru svého komentáře výsledků voleb se ještě Erik Best zastavuje nad povolebním vyjednáváním v Olomouci, kde došlo k vyřazení vítězného hnutí ANO z vlády nad městem. Na koalici se totiž domluvila ČSSD, ODS, TOP 09 a KDU-ČSL.

„Četl jsem úvahy o tom, že se totéž možná stane i v dalších městech, protože (a prorokoval to sám Babiš) se všichni znají a spojí se proti ANO. To očekávám také, ale pro mě je to spíš otázka, zda ANO je jiné než ostatní strany, zda je důvod ho obcházet. Samozřejmě tam jsou neznámí lidé, takže z tohoto hlediska ano, protože politici vždy chtějí jednat hlavně s těmi, které znají. Nejsem si ale jistý, že politika hnutí ANO na celostátní i komunální úrovni může být tak odlišná, aby se ostatní strany ANO vyhýbaly. Otázkou tedy je, jestli se ANO neproměnilo na jednu z klasických tradičních stran, na které pořád Andrej Babiš nadává,“ uzavírá své zamyšlení pro server ParlamentníListy.cz novinář a analytik Erik Best.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…