Exšéf Sazky k Hegerovi: Nezávidím mu, musí najít řešení tváří v tvář mafii

16.09.2012 19:55

Stát by měl okamžitě využít času prohibice k vytvoření soupisu veškerého alkoholu, který mají obchodníci ve skladech. Tvrdí to bývalý šéf Sazky Aleš Hušák. Bez tohoto kroku nemá podle něj žádná prohibice smysl.

Exšéf Sazky k Hegerovi: Nezávidím mu, musí najít řešení tváří v tvář mafii
Foto: Hans Štembera
Popisek: Aleš Hušák

Počet obětí metylalkoholu v lahvích napodobujících produkci levných značek stoupl přes víkend na dvacet a dá se očekávat, že poroste i v příštím týdnu. Do toho všeho zasáhlo Ministerstvo zdravotnictví vyhlášením prohibice na veškeré nápoje s objemem alkoholu více než dvacet procent.

Zatímco obchodníci počítají ztráty a zvažují žaloby na stát, přichází bývalý šéf Sazky Aleš Hušák se svou radou kabinetu Petra Nečase. Tu prozradil i ParlamentnímListům.cz.

"Veškerá prohibice je zbytečná, pokud neučiníme následující opatření. Veškerý alkohol, který mají obchodníci ve skladech, se musí okamžitě zaevidovat, každá jednotlivá lahev. Takto by mohl stát pomocí úředníků zjistit přesně, odkud daný alkohol pochází, kdo konkrétně jej dodal a lokalizovat tak nebezpečné lahve s metylalkoholem i jejich zdroj. Měly by na to stačit tři dny, po které má smysl nějaká prohibice," doporučuje Hušák s tím, že se toto opatření mělo provést ihned spolu s dekriminalizací obchodníků, protože úřady musí najít výrobce. Stát by měl nebezpečné lahve rozhodně vykoupit a nelitovat nákladů, neboť jde o lidské životy.

SLEDUJEME téma: Metylalkohol

Dalším krokem, který by měl opakování podobných excesů zamezit, by mělo být okamžité a razantní snížení spotřební daně. Právě ta totiž hraje do karet nelegálním výrobcům a dovozcům. "Spotřební daň je totiž u nás nemorálně vysoká," myslí si bývalý kapitán loterního byznysu.

Prodej pouze z certifikovaných skladů

Stát by měl následně podle Hušáka podstatně zregulovat prodej alkoholu jako takový. "Prodej alkoholu by měl být více kontrolován. Tady pomůže zkušenost ze zahraničí. Pokud chce někdo prodávat alkohol buď v obchodě, nebo restauraci, měl by jej nakupovat pouze od licencovaných prodejců či výrobců, kteří budou za kvalitu ručit," navrhuje.

Podobný exces se podle Hušáka nesmí opakovat. Málokdo si totiž uvědomuje, že mrtvých je už více než během zničujících povodní v roce 2002, které byly vnímány jako tragédie a jejich následky odstraňovány s nejvyšší prioritou.

"K metylalkoholové kauze musíme přistupovat úplně stejně, počet mrtvých je šílený. Proto mě zaráží dvě věci. Zaprvé je to stesk obchodníků a restauratérů nad ušlými zisky. Ti lidé si vůbec neuvědomují, že život člověka nelze vyvážit penězi. Zcela mě ale šokuje skutečnost, že politici této kauzy zneužívají k výpadům proti svým soupeřům. Přeci když hoří dům, tak napřed všichni hasí a pak se teprve zjišťuje, kdo do domu nedal hasící přístroje," říká Hušák. Jak dodal, ministra zdravotnictví Leoše Hegera navíc prý lituje, protože musí celou záležitost řešit tváří v tvář mafii.

Zabiják útočí dál

Zatímco policie o víkendu obvinila další možné viníky metylalkoholové otravy postupující napříč Českem, a jejich počet je již vyšší než dvě desítky, přibývá i otrávených lidí. Například i v Praze se v neděli objevil další případ intoxikace. Je jím osmapadesátiletý muž, který s člověkem, hospitalizovaným už v pátek, popíjel dle svých slov, whisky. Závadný alkohol s nimi zřejmě pil ještě třetí muž, ten ale vyšetření zatím odmítl.

Mezitím na Bruntálsku anonymní ohlašovatel upozornil muže zákona na krabici, obsahující šedesát lahví s neokolkovaným alkoholem označeným jako výrobek firmy AB Style. Na situaci reaguje i zahraničí.

Polsko v neděli zakázalo obchodování s českým alkoholem, který obsahuje víc než 20 procent lihu. Slovensko se zatím k ničemu podobnému nechystá, tamní vzorky byly v pořádku.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

 

 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Ivánek

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…