Exvyšetřovatel Láska: Nasadit agenta proti korupci? Neúčinné, ti lidi se dobře znají

28.07.2012 16:50

Nasadit agenta do korupčnického prostředí? To je prakticky nemožné, diví se požadavku státních zástupců bývalý policista a právník Václav Láska z české pobočky Transparency International. Neumožňuje to prý samotná povaha korupce v ČR.

Exvyšetřovatel Láska: Nasadit agenta proti korupci? Neúčinné, ti lidi se dobře znají
Foto: red
Popisek: Václav Láska

Kritika policie, která prý do korupčních kauz agenty nenasazuje, přišla ze strany pražského vrchního státního zastupitelství. Zmiňuje se o ní i zpráva nejvyššího žalobce Pavla Zemana. Detektivové přitom takový nástroj mají k dispozici už od roku 2008. Doposud jej ale používali proti jiným typům kriminality, než je právě uplácení na vysokých pozicích státní správy.

"Z praxe lze konstatovat, že tyto prostředky jsou v podstatě výhradně využívány v banálních úplatkářských případech u soukromých subjektů, resp. subjektů místní samosprávy. Naopak vůbec nejsou využívány v případech zásadního celospolečenského významu," říká výroční zpráva Nejvyššího státního zastupitelství. Počet vyšetřovaných kauz, zasahujících až k mocenským špičkám, přitom meziročně stoupl.

Podle protikorupčního experta Václava lásky ale tentokrát žalobci míří poněkud vedle. Policisty kritizují neoprávněně. Kdyby se prý agent použít dal, policisté váhat nebudou. "Jenže ono to tak snadné není. Respektive si musíme položit otázku, zda je to vůbec fakticky možné. Já tvrdím, že ne," uvedl pro ParlamentníListy.cz Láska. Korupce má totiž podle bývalého kriminalisty velmi specifické rysy,

Diskrétně a mezi přáteli. Agent nemá šanci

"Ona totiž taková činnost, a to se začíná objevovat především teď, probíhá v rámci uzavřených struktur a především lidí, kteří se velmi dobře znají. Nasazení agenta přitom znamená dostat tam člověka úplně zvenku, protože podle zákona nesmí být agentem nikdo jiný než policista. Nepovažuji za možné vytvořit u těch opravdu závažných korupčních případů někomu krycí příběh, tzv. legendu a nasadit jej, aniž by to vzbudilo podezření aktérů," vysvětluje Láska. Pokud už se někdo snaží korumpovat neznámou osobu, použije podle detektiva vždy nějakého prostředníka, známého oběma stranám. Všeobecně pak platí, že peníze a potřebné údaje se předávají beze svědků. Ani zde tak nevznikne skulina pro nasazení agentů.

V oblasti klasické hospodářské kriminality je ale situace jiná. Množství různých kontaktů, firem a podobně naopak umožňuje do zločineckých struktur snadno proniknout.

Policisté podle Lásky používají u ´velké´ korupce raději institut spolupracujícího obviněného. "I naprostý laik, který se do toho zaplete, si uvědomí, jak rychle mu stoupá hrozící trest. A to je přesně okamžik, kdy policie může někoho zlomit. V tom jsou policisté narozdíl od použití agentů velmi úspěšní. Navíc nemusí jednoho policistu uvolnit na infiltraci korupčního propletence po dobu několika let. Korupční aktivity jsou navíc většinou vyloženě krátkodobé povahy a často se opakují. Pokud k tomu přičtete i velikost naší země, je protikorupční policista-agent nepoužitelný," uvedl Láska.

S Rathem mohl policistům radit informátor, agent ale pravděpodobně nasazen nebyl

Jaký operativní nástroj hraje roli v kauzách Rath a Parkanová, nedokáže samozřejmě Láska bez znalosti spisu určit. I když něco by se prý vyvodit dalo. "Jsem přesvědčen, že ani na Davida Ratha nebyl nasazen agent. Rozhodně ale museli policisté v samém počátku případu využít služeb informátora, jenž je navedl, kterými dotacemi by se měli zabývat, aby získali důkazní materiál. Zbytek podle detektiva zajistilo masivní nasazení prostorových odposlechů a jiných technických prostředků.

Nasazení agenta nepředpokládá ani v kauze CASA. "Policie tady sbírala materiály oprvdu hodně dlouho. Pokud ale máte na mysli podplukovníka Daňhela jako spolupracujícího obviněného, tak si nemyslím že by to byla jeho role v případu. CASA byla kauzou mediálně známou, tady policie má něco jiného," předpokládá Láska.

SLEDUJEME Rathovo zadržení

SLEDUJEME téma: Parkanová a CASA

O požadavku státních zástupců na aktivní používání agentů u velkých korupčních kauz žádají lidé z Vrchního státního zastupitelství v Praze. Informovaly o tom v pátek Lidové noviny. Podle deníku přitom úspěšnost protikorupční policie není špatná. Zatímco v roce 2010 vedla práce detektivů k 16 trestním stíháním, za minulý rok to byl více než dvojnásobek.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Ivánek

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…