FOTO Prsa, herec Vetchý i možný mluvčí satanistů na obranu protitotalitního ústavu

10.04.2013 8:21

REPORTÁŽ Vášně ještě víc na pochodu. To se děje v Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR), kde přívrženci ředitele Daniela Hermana spunktovali úsměvný happening. Hovořilo se o tom, jak levicoví politici chtějí znásilňovat historii. Nicméně třeba Stanislav Penc poukázal na to, že ÚSTR poskytuje informace o komunismu vychytrale a výběrově.

FOTO Prsa, herec Vetchý i možný mluvčí satanistů na obranu protitotalitního ústavu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Happening proti novému složení Rady Ústavu pro studium totalitních režimů

„ČSSD: Totalita tu nebyla!“ a „KSČM: Palach je náš!“ To hlásaly transparenty před budovou ÚSTR, když se tam odehrával happening Už zase… nahoře bez, v němž chtěli zaměstnanci Ústavu poukázat na podivné složení a chování Rady ÚSTR navolené levicovým Senátem a rizika s tím spojená. Vášně se daly do pochodu.

V prsou a rudých šatech

Po vzoru ukrajinské feministické skupiny FEMEN, která protestuje nahotou, se včera zachovali dva pracovníci z ÚSTR. Běhali po schodech Ústavu v rudých oblečcích, na hrudi měli nekvalitní umělotiny odhaleného ženského poprsí a pokřikovali, že se jejich pracoviště stává terčem politické kampaně. Nad nimi nevlály, neb byly do sebe zamotané, vlajky Česka a Evropské unie.

„Většina nových členů Rady se netají úmyslem zcela odstranit současné vedení ústavu a následně realizovat strukturální i ideové změny,“ sdělil do megafonu herec Ondřej Vetchý. Noví členové rady podle něj zastrašují ředitele ÚSTR Daniela Hermana, vyhrožují mu odvoláním či mu doporučují abdikaci. ÚSTR nemá prý jen lokální význam, ale i ten celoevropský.

Pak dvě vyumělkovaná děvčata předvedla, co se prý stane poté, co ústav ovládnou lidé z rady, jimž prý vadí slovo totalita. Zamazali na improvizovaném označení Ústavu pro studium totalitních režimů nehodící se slovo a dopsali pitných a stravovacích. „To nikomu ve společnosti nebude vadit. Lidé málo pijí a všude se šíří obezita,“ prohlásila dívka v rudém alias místopředseda nezávislé odborové organizace ÚSTR Miroslav Vodrážka.

ÚSTR maskuje historii

Na kameru vše zaznamenával Stanislav Penc, jenž je aktivní v oblasti lidských práv. „Jako badatele mě krátí na právech. Někteří jsou si zde rovní a někteří rovnější. Parta vyvolených má data ve svých počítačích a poskytne to vyvoleným novinářům. Ředitel Herman je dle mého názoru profesionální mluvčí, kterého kdyby najali satanisti, tak by mluvil za ně. Dřív ho najali křesťané, tak hovořil za ně a teď ho najala tato parta. Podle mě on ÚSTR vůbec nerozumí, ale obklopil se lidmi jako Patrik Košický či Pavel Žáček, kteří mu cosi řeknou a on to pak vypráví dál,“ sdělil ParlamentnímListům.cz

Penc totiž postupy ÚSTR dlouhodobě sleduje a vůbec s nimi není spokojen. Stěžuje si na výběrové a občas i zavádějící poskytování informací z ÚSTR a přidruženého Archivu bezpečnostních složek (ABS). „Žáček je fakt žába na prameni. Do doby vzniku ústavu mu šlo o to, aby byly věci veřejné a mluvilo se o nich, když tam nyní sedí, tak sedí na informacích jako kvočna na vejcích. Tak zatím třeba sedí na informacích, které dokazují, že on a jeho kamarádi byli před rokem 1989 významnými funkcionáři SSM,“ dodal Penc.

Levičáci znásilní historii

„Dost nám vadí moc a ignorace pluralitní stránky zákona v případě volení Rady ÚSTR. Historik Vilém Prečan se také o jednostranném uchopení Rady ÚSTR Senátem vyjádřil kriticky. Poškozuje to nicméně především politiky. Když se pojem totalita z názvu ústavu vypustí, tak se opět někteří z nás dostanou do undergroundu. Nelze účelově interpretovat minulost, jak to činí levicoví historici a politologové,“ podotkl pro ParlamentníListy.cz Vodrážka, jenž za bývalého režimu spolupracoval třeba s časopisem VOKNO.

Současný odborář Miroslav Vodrážka se hlavně bojí toho, že se zase začne znásilňovat historie a proto se oblékl do kostýmu rudé ženy. Není nutno brutálně a machisticky uchopit historii a znásilnit ji. To ale někteří členové rady, třeba politolog Lukáš Jelínek, nechápou. Tímto feministickým happeningem jsme chtěli ukázat, že dějiny nelze znásilňovat, ale jak říkal Jan Patočka, je třeba se o ně starat,“ doplnil. Právě on je jako poslední podepsán pod prohlášením Poradního kolegia ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů a Nezávislé odborové organizace ÚSTR, v němž se píše, že jsou všichni znepokojeni nad ideologickými záměry Rady ÚSTR a některých politických stran a chtěli by po senátorech, aby veřejně vysvětlili své záměry s ÚSTR. Pod tím jsou mimo jiné podepsáni písničkář Jiří Dědeček, novinář Jan Rejžek, ekolog Martin Bursík, režisér Jan Svěrák, sociolog Fedor Gál, kardinál Miloslav Vlk a někteří další.

Společně se následně na happeningu maskovaní i ostatní pracovníci ÚSTR jali na malé kousíčky porcovat dort připomínající budovu ústavu. Každý okolostojící dostal kousek té dobroty. Tak to prý chce udělat s protitotalitním ústavem levice, ale sladké to v reálu nebude vůbec.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…