Holcát hledá cestu, jak pomoci ohroženým lázním

04.10.2013 16:22

Existenční ohrožení některých českých lázní si ministr zdravotnictví Martin Holcát uvědomuje a hledá podle svých slov cestu, jak jim pomoci. ČTK řekl, že soukromé lázně nemůže stát žádným způsobem dotovat, požádal tedy zdravotní pojišťovny, aby "vyšly lázním vstříc". Ty mu prý potvrdily, že to je možné. Lázně by mohly dostat přidáno z peněz, které pro ně byly připraveny a nevyčerpaly je.

Holcát hledá cestu, jak pomoci ohroženým lázním
Foto: Hans Štembera
Popisek: Nynější a někdejší ministr zdravotnictví

Nový tzv. indikační seznam snížil počty nemocí léčených v lázních a zkrátil dobu pobytu. Také lékaři psali lázně méně, než by i podle omezeného seznamu mohli. Lázním tak ubylo pacientů, klesly jim příjmy a následně začalo propouštění, některým lázním prý hrozí i krach. Třeba Lázně Dolní Lipová na Jesenicku, kam jezdí lidé s kožním onemocněním, ukončí kvůli špatné ekonomické situaci předčasně sezonu už v půli října.

Tvrdá realita

"Podle toho, jaký je tlak odborů i lázní, to vypadá, jako by dvě třetiny problémů zdravotnictví byly lázně, a to ostatní je banalita, kterou téměř není nutno řešit. Tak to samozřejmě není, problém je v nemocnicích i ostatních druzích péče, nejenom v lázních," podotkl ministr.

Odbory i lázně žádají návrat k původnímu indikačnímu seznamu, kde omezení nebyla. Napsaly ministrovi i premiérovi, ministerstvo však odmítlo seznam zrušit, je prý ochotno jednat jen o drobných změnách, hlavně v dětské péči. Podle Holcáta přichází lázeňství o pacienty i díky pokroku medicíny, a také proto, že řadě lidí neumožní zaměstnavatel vzít si volno a oni si na lázně dovolenou vzít nechtějí, nebo nemohou.

"Samozřejmě se musejí lázně s touto realitou vyrovnat, některé se vyrovnávají, hledají třeba i zahraniční klientelu, a to velmi úspěšně. Některé ne a jsou skutečně v riziku," řekl Holcát.

Paralela s dolem Paskov

Ministerstvo se pokusí pomoci lázním, které zůstaly ve vlastnictví státu. Například Janské Lázně by mohly dostat dotaci, problém zatím je, že se tam chystá privatizace. "Jedná se o tom, že nejdříve stáhnou privatizační projekt a pak bude možné řešit něco finančně," řekl ministr.

Soukromé lázně podle něj s takovou pomocí počítat nemohou. V tom je podle Holcáta paralela se soukromým dolem Paskov, který se jako prodělečný má zavřít. Stát ho z peněz daňových poplatníků dotovat nechce.

Krizový štáb lázní před časem uvedl, že likvidací českého lázeňství je ohroženo až 40.000 pracovních příležitostí a také kondice zejména chronicky nemocných osob i péče o zdravotně postižené děti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…