Hrozí zánik ODS, burcuje nový adept na místopředsedu strany

18.10.2012 15:39

ROZHOVOR Europoslanec, člen Výkonné rady ODS a předseda občanských demokratů v kraji Vysočina Ivo Strejček oznámil svou kandidaturu na místopředsedu ODS. Strana je podle něj na historické křižovatce a pokud se radikálně nezmění, tak ji hrozí zánik a zapomnění.

Hrozí zánik ODS, burcuje nový adept na místopředsedu strany
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ivo Strejček

Proč jste se rozhodl kandidovat na místopředsedu ODS na nadcházejícím kongresu ODS?

Výsledek krajských a senátních voleb nemůžeme číst nijak jinak než jako volební debakl. Pokud se na to podíváme takto ostře a nebudeme si nic nalhávat a přiznáme, že to debakl byl, tak je jasné, že ODS musí provést jasnou, zřetelnou, podstatnou změnu. V této logice jsem rozhodl do toho jít.

Kde si myslíte, že je příčina toho debaklu? Před čtyřmi roky, kdy ODS také prohrála krajské a senátní volby za předsednictví a premiérství Mirka Topolánka, se také hovořilo o výprasku, ale ODS proti tomu minulému výprasku nyní ztratila polovinu voličů. Premiér Petr Nečas říká, že neúspěch je zaviněn tím, že je ODS ve vládě, ale za Mirka Topolánka byla ODS také ve vládě, přesto tehdy měla dvojnásobný počet hlasů oproti současnosti. Není tedy ta příčina ještě někde hlouběji?

Ano. Já si myslím, že se musíme sami sebe zeptat, jak vystupujeme, co říkáme, jak nám voliči rozumí, zda nás voliči zajímají, zda nás zajímají jejich názory a reakce na naše kroky. Musíme se zeptat sami sebe, proč někteří členové od nás odcházejí a zakládají jiná politická uskupení, která jsou posléze více či méně úspěšná. Odchod těchto lidí s jejich intelektuální kapacitou i pracovním nasazením je pro nás ztrátou. Čili náš neúspěch nelze spojovat pouze s účastí ODS ve vládě. Nespojoval bych to ani s tím, jestli nás poškodila vnitrostranická debata o daních. Já myslím, že se musíme zamyslet na celostním, komplexním obrazem ODS: co voličům nabízíme, zda jim stojíme za to, aby k volbám šli. Já mám dojem, že jedno z nejpodstatnějších poselství těchto voleb je, že se stáváme voličům lhostejní.

Vy jste napsal, že ODS může hrozit kolaps či zánik, pokud se nezmění. Můžete to více rozvést?

Já jsem o tom přesvědčen. ODS je nyní ve své politické historii na zlomové křižovatce, ze které vedou dvě cesty. Jedna cesta vesta někam a diskutujme o tom, kam ta cesta má vést a učiňme onu velkou změnu, abychom šli onou cestou. Druhá cesta vede nikam, ta vede do zapomnění. Jestliže neuděláme zásadní změnu a volič nám dal v krajských volbách deset procent, tak proč by nám v parlamentních volbách měl dávat víc? Dá nám jich možná míň. Vidím to velmi ostře. Například Mečiarova HZDS na Slovensku byla strana, která měla obrovskou podporu a byla několik volebních období ve vládě, a dnes není ani v parlamentu.

Vy mluvíte o dvou cestách. Jakou cestou se chcete vydat vy? Kam chcete ODS směrovat? Co můžete jako kandidát na místopředsedu nabídnout?Jakou vizi nabízíte stranickým kolegům?

Má nabídka se opírá o moje letité zkušenosti v ODS. Já jsem si v ní prošel řadou pozic: od řadového člena místního sdružení, předsedu místního sdružení, místopředsedu oblasti, předsedu oblasti, místopředsedu regionu, předsedu regionu. Mám za sebou spousty kampaní, veřejných vystoupení, debat s občany, které jsem organizoval. Těch dvacet let s ODS žiju. Vím, jaká ODS je a jací tam jsou lidé. Tedy první věc, kterou nabízím, je mnohaletá zkušenost v ODS.

Řekl bych, že dnes není velký problém ideová vybavenost či nevybavenost ODS. Voliči na nás může spíše mnohem více vadit to, že na jedné straně se oháníme silnými idejemi, ale na druhé straně je politická realita jiná a v politice se chováme jinak. Můžeme ho odpuzovat tím, že je rozdíl mezi našimi slovy a činy.

Máte už nějaké reakce na to, že budete usilovat o post místopředsedy?

Jsem velmi potěšený tím, z kolika různých směrů jsem dostal povzbudivé esemesky a maily.

Hovořil jste o tom, že volič vidí, že ODS něco jiného říká, a něco jiného dělá. Myslíte tím, že třeba Nečasova vláda od svého vzniku zavedla či zvýšila více než deset různých daní?

Ano, třeba to. Ale i další věci. Hlásáme-li například malý a úsporný stát a volič-občan přijde na kolabující registr vozidel, tak nám nevěří, že jsme schopni něco takového prosadit. Říkáme-li, že lidé mají mít právo se postarat sami o sebe a vedeme boj proti švarcsystému, což poškozuje živnostníky, tak nám asi moc nevěří. Živnostníci, kteří musí zdanit každou korunu, si položí otázku, jak je možné, že třeba v zákoně o vyrovnání státu s církvemi je, že pokud budou církve svůj majetek prodávat, tak nepodléhají daňové povinnosti. To je nevysvětlitelné. To jsou jednotlivé kroky, v jejichž závěrech nejsme autentičtí.

Souhlasil byste s takovou tezí či bonmotem, že Petr Nečas více naslouchá Miroslavu Kalouskovi než Václavu Klausovi a pod vlajkou ODS se prezentují návrhy TOP 09 a ODS pak adoptuje a hájí věci, které nikdy nehlásala, jako například progresivní zdanění a zvyšování daní obecně?

Obávám se, že bavíme-li se o hospodářské politice, tak ta se dnes v ODS nepíše. Ta se píše někde jinde. A v tomto kontextu to tak je. Jinak nemám žádnou potřebu v této chvíli komentovat Petra Nečase.

Když to vezmeme šířeji, nemělo by vedení vyvodit nějakou odpovědnost z prohraných voleb, či dát své funkce k dispozici?

K tomu na kongresu nějakým způsobem dojde. Delegáti kongresu, ale i oblastních a regionálních sněmů musí o této věci rozhodnout a ostře si uvědomit tu křižovatku, na které stojíme. Musím říct podstatnou věc. Pan předseda Nečas na pondělní Výkonné radě ODS udělal analýzu, kde opakovaně převzal odpovědnost za výsledek voleb. Kde řekl, že cítí odpovědnost za tyto volby stejně jako ho cítí vedení ODS. Ale neřekl to pak veřejnosti. Tohle od nás musí slyšet i voliči. Zejména ve chvíli temného dunění komunistů, že jsou připraveni vládnout.

Je něco, v čem je možné vládu pochválit?

Jasně. Přece premiér je doopravdy velmi statečný ve svých postojích k politice v Evropské unii. Takového premiéra s tak jasnou představou a jasným názorem v evropských věcech jsme za dobu členství České republiky v Evropské unii neměli. Tady smekám klobouk dolů. Dále je potřeba si uvědomit, že vládnutí probíhá v prostředí hospodářské krize. Když je hospodářský růst, tak se vládne mnohem snadněji. Takže lacině říkat, že všechno je špatně, se nedá, a bylo by to i nespravedlivé.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…