Jak to je doopravdy se Schwarzenbergem a sudetoněmeckým vůdcem

25.01.2013 12:33

V prezidentské kampani se hodně přetřásalo téma Benešových dekretů a odsunu sudetských Němců. Miloši Zemanovi se vyčítalo, že uvedl chybně, že předák sudetoněmeckého landsmanšaftu Bernd Posselt přivítal postup Karla Schwarzenberga do druhého kola. Nicméně je fakt, že Schwarzenberg do ČR Posselta pozval a setkal se s ním.

Jak to je doopravdy se Schwarzenbergem a sudetoněmeckým vůdcem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bernd Posselt, politik, novinář a mluvčí sudetoněmecké národnostní skupiny

Před týdnem na dotaz Václava Moravce ve čtvrtečním duelu prezidentských kandidátů v České televizi, zda by podpořil zrušení Benešových dekretů, řekl Schwarzenberg, že Benešovy dekrety neplatí už dvacet let – přijetím Listiny práv a svobod přestala prý platnost Benešových dekretů. „Co je zrušené, nemohu ještě jednou zrušit,“ řekl. Později se opravoval, že jsou podle něho vyhaslé.

Beneš by patřil podle knížete před soudní dvůr v Haagu soudící válečné zločince

Schwarzenberg v duelu také řekl, že český národ odsunem Němců v roce 1945 vážně pochybil: „Já jsem vždy říkal, a na tom trvám, že to, co jsme v roce 1945 spáchali, by dnes bylo odsouzeno jako hrubé porušení lidských práv. Asi by se tehdejší vláda včetně prezidenta (Edvarda) Beneše ocitla v Haagu. (V Haagu zasedá Mezinárodní soudní dvůr, kde jsou souzeni například generálové z válek v bývalé Jugoslávii, obvinění z válečných zločinů či genocidy.)

Schwarzenberg pak odpověděl na Zemanovu zmínku, že se měl předák sudetských Němců Bernd Posselt radovat z jeho postupu do druhého kola s tím, že je rád, když se kdokoli raduje z jeho úspěchu. Posselt ale ve čtvrtek pro ČT dementoval, že by něco takového k prezidentské volbě řekl. Zeman se v této záležitosti odkazoval na Britské listy, které měly informaci čerpat z německých Süddeutsche Zeitung. Britské listy se ale proti tvrzení expremiéra ohradily.

Zeman se jen zeptal...

Zeman se mimo to Schwarzenberga také dotázal, zda je pravda, že radil Václavu Havlovi, aby se omluvil sudetským Němcům a že prosazoval, aby se jim vrátil majetek, jak se píše v životopise Schwarzenberga.

Kníže pozval patrona sudetských Němců Seehofera i Posselta

Nicméně ale kontakty a spolupráce mezi Karlem Schwarzenbergem a předákem sudetoněmeckého landsmanšaftu existují.

V prosinci 2010 totiž přijel do Prahy na pozvání ministra zahraničí Karla Schwarzenberga premiér bavorské vlády Horst Seehofer, který je patronem sudetských Němců, společně s předákem sudetských Němců Berndem Posseltem.

ParlamentníListy.cz informovaly o tom, že Seehofer přijede do ČR jako první. Zajímavé bylo, že Schwarzenberg informaci redakci potvrdil, ale premiér Petr Nečas ji popřel. Až druhý den Úřad vlády návštěvu Seehofera s Posseltem potvrdil.

Češi podle knížete byli po válce nakaženi bacilem nacismu

Podle informací ParlamentníchListů.cz totiž premiér Nečas nakonec souhlasil s tím, že Posselt bude součástí bavorské delegace pouze v případě, že se s ním nebude muset setkat. Cesta bavorské delegace do České republiky byla velmi citlivou záležitostí právě kvůli tomu, že Seehofer i Posselt dlouhodobě vyzývají ke zrušení Benešových dekretů a považují poválečný odsun Němců za zločin.

Celé to tedy ukazuje, že Schwarzenberg přátelské kontakty se sudetskými Němci má. „Že jsme uplatnili tento princip kolektivní viny, neohlíželi se, jestli někdo byl k republice loajální, nebo se proti ní provinil, to je to, co našim předkům vyčítám,“ poznamenal Schwarzenberg k odsunu Němců.

Podle Schwarzenberga, který v duelu citoval Václava Havla, byla česká společnost po válce „nakažena bacilem nacismu“, když vyhnala německé spoluobčany. „Spousta z nich republiku nezradila,“ poznamenal.

Rakouští odpůrci Benešových dekretů chválí knížete: Vyřeší sudetoněmeckou otázku

Schwarzenberga podle ČTK pochválila i rakouská lidová strana, která též kritizuje odsun sudetských Němců. Představitel rakouské vládní lidové strany (ÖVP) pochválil českého ministra zahraničí Karla Schwarzenberga za jeho vyjádření týkající se odsunu.

Schwarzenberg odsoudil princip kolektivní viny, což lidovci označili za důležitý krok a povzbudivý signál, že se v ČR o tomto tématu zase začíná debatovat. Dle poslance rakouského parlamentu za ÖVP Michaela Hammera, který je mluvčím lidovců pro otázky vysídlení, tím Schwarzenberg vysídlení německých občanů z Československa odsoudil.

„Je to další známka, že v Česku zjevně přibývá těch, kterým záleží na řádném zpracování této křivdy. Volební vítězství Schwarzenberga by bylo znamením, že sudetská otázka může být v Česku vyřešena,“ uvedl Hammer v prohlášení, které tento týden zveřejnil na internetu.

Schwarzenbergova manželka měla v rodině nacisty

Podobně byl Zeman kritizován i za to, že uvedl, že na rodovém hradě Schwarzenbergovy manželky Theresy Hardegg se hajluje. To se ukázalo jako mylná informace i proto, že hrad již rodu nepatří. Nicméně je fakt, že sama Schwarzenbergova manželka přiznala, že její otec byl nacista.

Otec Schwarzenbergovy manželky Theresy rozené Hardeggové (72) byl totiž vysokým příslušníkem jednotek SA a obdivovatelem Adolfa Hitlera.

„Hrabě Johannes Hardegg, usazený na dolnorakouském zámku Ulrichskirchen, očekával podobně jako řada dalších představitelů šlechty od Adolfa Hitlera a jeho Třetí říše osobní výhody. Velmi záhy vstoupil do nacistických organizací a dotáhl to až na führera (velitele) SA,“ píše ve Schwarzenbergem autorizovaném životopise rakouská novinářka Barbara Toth. Kniha vyšla česky v nakladatelství Torst v roce 2007.

„V župní složce Theresina otce,“ poznamenává dále novinářka, „najdeme úkol ´vycvičit vybrané příslušníky SS a SA ve střelbě´.“ „Můj otec byl nacista,” přiznala Therese Schwarzenbergová v uvedeném životopisu Karla Schwarzenberga.

Slovenský premiér je zneklidněn ze zpochybňování Benešových dekretů

I slovenský premiér a předseda strany SMER Robert Fico proto v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz prohlásil, že ho vyjádření Karla Schwarzenberga rozrušilo a nemůže je akceptovat. Závěr přímých prezidentských voleb v Česku bude podle něj ale velmi vzrušující.

„Překvapilo mě, že tohle téma otevřel jeden z kandidátů na českého prezidenta, tedy pan Schwarzenberg. Za normálních okolností bych nekomentoval prohlášení jednotlivých kandidátů, ani jim nevyslovoval přímou podporu. Ale postoj úřadujícího ministra zahraničních věcí České republiky k Benešovým dekretům se výrazně dotýká i národnostních zájmů Slovenské republiky. Benešovy dekrety jsou pro vládu Slovenské republiky nezrušitelné a nezměnitelné. Kdo by chtěl Benešovy dekrety změnit nebo zrušit, musel by rovnou změnit anebo zrušit výsledky druhé světové války. I z tohoto důvodu nás prohlášení pana Schwarzenberga k Benešovým dekretům mimořádně rozrušila a nemůžeme je akceptovat,“ řekl pro ParlamentníListy.cz Fico.

Rovněž uvedl, že média v ČR nejsou nestranná a fandí Schwarzenbergovi: „Sleduji průběh kampaně v České republice velmi pozorně, protože jde o volbu hlavy státu, který je Slovenské republice nejbližší. A jestliže se dá průběh kampaně sledovat jen přes média tak, že čtu noviny či sleduji elektronická média, tak mohu posoudit rovnováhu nebo nerovnováhu, a opravdu je jednostranná orientace v prospěch jednoho z kandidátů úplně evidentní. Ale s tím se musí Miloš Zeman vypořádat. Velmi osobně jsem totiž poznal souboje, kdy jsou média postavená úplně proti zájmům jednoho politika a je s tím třeba bojovat.“

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…