Jandák se utrhl na Nečase a použil slovo "vůl"

21.11.2012 7:02

Vláda premiéra Petra Nečase (ODS) je prý jako Titanic těsně před potopením. Proto se její kapitán, tedy premiér, už uchyluje k výrazům, kterých by za normálních okolností nepoužil.

Jandák se utrhl na Nečase a použil slovo "vůl"
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vítězslav Jandák

Premiér Petr Nečas (ODS) se ostře opřel do opozice. Kritizoval ji zejména v souvislosti se systémem důchodové reformy. Právě opoziční ČSSD přitom  zavedení druhého pilíře důchodového systému tvrdě odmítá.

Nečas neváhal v úterý na adresu sociální demokracie použít slova jako "dryáčnická opozice" nebo "nejapná bolševická rétorika."

Titanic těsně před potopením

Poslanec za ČSSD a exministr kultury Vítězslav Jandák se Nečasovým verbálním výpadům nediví. "Když byl Titanic v poslední fázi, také se tam nešetřilo neslušnými slovy, to je dokázáno. A premiér Nečas je v podobné situaci, ví, že se jeho loď potápí," řekl ParlamentnímListům.cz Jandák.

Více než premiérova slova jej překvapila skutečnost, že byl v krátké době už podruhé okraden. "Někdo mi ukradl svody na domě, nejraději bych teď byl sprostší než pan premiér," dodal rozladěný politik s tím, že je s podivem, jak často se v této "bezpečné" zemi krade.

Od vola nechtěj srnčí. Jinak jsi sám vůl

Na adresu premiéra si ale přesto neodpustil jeden ze svých proslulých bonmotů. "Jak říkávala moje maminka, když chceš od vola srnčí, jsi vůl", pronesl znovu přísloví, které již nedávno představil Poslanecké sněmovně.

Nečas? Umí jen strašit

Šéf poslaneckého klubu ČSSD, Jeroným Tejc, soudí, že by premiér a jeho modrá parta měla za to, co předvedla, zpytovat svědomí a odejít do ústraní. "Nadáváním na ČSSD se ve své odpovědnosti za chaos v zemi a své neschopné ministry nezbaví," vzkázal Tejc do redakce. Nečasova slova prý jen dokazují, že on jako premiér nemá žádná řešení problémů země a "umí jen urážet opozici a strašit".

Koskuba: Nečas je komunista

Podle lékaře a poslance Jiřího Koskuby jsou výroky premiéra Nečase jen vizitkou současné ODS. "Trapná doba, trapná koalice, trapná vláda, trapný premiér, trapné výrazy," komentoval jej lapidárně. Ve skutečnosti prý nejde o nic nového. Jen o neobolševickou aroganci. Nečas by totiž podle Koskuby dobře uspěl i ve starém režimu. Myšlení, způsoby i rétoriku na to má," řekl redakci Koskuba.

Skončíme jako Slovensko?

Premiér se pustil v úterý do ČSSD zejména proto, že tvrdě kritizuje zavádění druhého důchodového pilíře. Nejnověji sociální demokraté argumentují, že na Slovensku, kde byl druhý pilíř rovněž zaveden, je nyní rušen. „Připomenul bych sociálním demokratům, že jejich slovenský vzor systém nebourá, ale modifikuje do takové podoby, která se velmi blíží tomu našemu,“ uvedl premiér Nečas.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Věřit Rakušanovi Vrbětice? Politiky ani policie nepřesvědčila

20:00 Věřit Rakušanovi Vrbětice? Politiky ani policie nepřesvědčila

Konec vyšetřování vrbětického výbuchu, ke kterému došlo před deseti lety. Stojí za tím Rusko, ale ni…