Jankovský: Klaus si drží své názory. Vytváří pevný bod naší politiky

20.03.2011 0:01

PŮLNOČNÍ ROZHOVOR Ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský přiznal, že prezidenta Václava Klause považuje za politika s velkým charisma. Otázka volby předsedy Věcí veřejných je pak podle něho předčasná. Deregulace nájemného zatím prý mnoho soudních pří nezpůsobila a řadu novinek přinese novela stavebního zákona.

Jankovský: Klaus si drží své názory. Vytváří pevný bod naší politiky

Pane ministře, jaký je váš běžný program o půlnoci ze soboty na neděli?

To je různé. Někdy usnu u televize. Někdy jsem ještě na počítači a něco si čtu. Vzhledem k tomu, že je ale víkend pro mě šancí dobít energii, tak velmi často se stává ten první případ.

Co si večer dáváte? Čaj, kafe, víno?

Alkohol piju strašně málo. Nejsem ani pivař, toho vypiju minimálně, víno si dám občas a někdy si dám před spaním třeba skleničku koňaku.

Věříte, že koaliční vláda vydrží po celé volební období? V jakých tématech je podle vás největší hrozba koaličních střetů?

Samozřejmě věřím, že koalice vydrží. Každá koaliční strana je na politické mapě někde jinde a na základě toho má každá z těchto stran poněkud odlišný pohled na připravované zákony. Je to pak otázka hledání nějakého kompromisu. Myslím si tedy, že se nedá označit konkrétní zákon či reforma, která by byla nejvíc třaskavá, ale že tato debata probíhá u všech věcí, které chce koalice schválit.

Váš kolega z Věcí veřejných Vít Bárta je znám dobrými vztahy s prezidentem Klausem. Jaký je Váš názor na českou hlavu státu?

Pan prezident je hodně velkou postavou české politiky, o tom není sporu. Není sporu o jeho velkém charisma. Je znám svými konzistentními názory. Můj vztah k němu je velice formální s tím, že jsem se s ním potkal pouze několikrát při oficiálních setkáních. Můj postoj k němu se vyvíjí. Několik let nazpět jsem nebyl úplně srozuměn s některými jeho názory, nicméně s postupem doby svůj názor opravuji. To, že si pan prezident pořád drží tu svou linku, vytváří pevný bod na naší politické scéně.

Na jaře se bude se volit předseda Věcí veřejných. Měl by podle vás existovat nějaký další protikandidát, který vyzve současného předsedu?

Myslím si, že je hrozně brzy. Určitě se o tom u nás ve straně na všech úrovních vedou diskuse, zda někdo má šanci či odvahu, ale v tuhle chvíli je ale předčasné k tomu více říkat.

A měla by podle vás proběhnout změna v širším vedení strany?

Zde platí něco podobného jako u minulé otázky. Straně určitě neškodí, když se tam objeví nové neokoukané tváře, které jsou schopny něco přinést. Kandidát na předsedu by měl podle mě ale také projevit nějaké své přání, koho by chtěl mít ve svém týmu, který by stranu vedl.

S kým z koaličních či vládních kolegů máte nejlepší osobní vztahy?

Se všemi kuřáky. (smích)

Teď něco k agendě vašeho úřadu. Ministerstvo připravuje novelu stavebního zákona. Kdy bude předložena do vlády, kdy do sněmovny a od kdy by mohla být v účinnosti?

Paragrafové znění jsme dokončili a novela jde do mezirezortního připomínkového řízení a až skončí, tak se vypořádáme s jednotlivými připomínkami rezortů. Novelu jsme s dotčenými rezorty konzultovali již v průběhu zpracování návrhu. Jestliže na konci března či začátku března dostaneme připomínky z mezirezortního řízení, tak, když to dobře půjde, tak měsíc zabere vypořádání připomínek. Pak to půjde na projednání do vlády a v červnu by to mohlo být ve sněmovně. Je to ale jen odhad. Při projednávání minulé novely bylo ve sněmovně přes 300 pozměňovacích návrhů.

A účinnost se plánuje od příštího roku?

Byli bychom rádi, aby to bylo co nejdřívě. Pokud se dostaneme s prvním čtením do sněmovny v červnu, tak začátek příštího roku je s jistotou.

Jaké jsou hlavní novinky této novely?

Celé úsilí bylo směřováno k tomu, aby se urychlilo a zjednodušilo řízení, které zdržuje výstavbu dopravní infrastruktury a kde ta příprava trvá neúměrně dlouho. Je tam tedy princip jedna stavba, jedno rozhodnutí, jeden úřad, což pro stavbu dálnice znamená, že pro ní bude příslušný jeden stavební úřad, ten určí kraj, a v případě, že by ta stavba šla přes dva kraje, tak to určí ministerstvo. Další věc je oddělení vyvlastnění a náhrady. Když majitel nepřistoupí na náhradu nabídnutou od státu, tak proces vyvlastňování bude probíhat dál a náhrada se bude řešit samostatně. Soud by pak určil výši náhrady, ale vyvlastnění by mohlo proběhnout již před tím, čímž by nebyla blokována stavba.

V novele je i regulace certifikovaných inspektorů. Stavební úřad rozhodne, zda stavební řízení zahájí sám, či bude akceptovat certifikát inspektora. U staveb, které nejsou nejvýznamnějšího charakteru, se časově určí, do kdy musí být vydáno stanovisko k Vyhodnocení vlivů na životní prostředí (EIA), což je věc, která dá větší jistotu stavebníkům v tom, že proces tohoto vyhodnocení nebude bez konce a bude muset být k určitému datu vydáno. To se týká těch menších akcí.

Program Nový panel byl zastaven loni v srpnu, chci se tedy zeptat, zda bude znovu spuštěn, kdy, kolik na něj bude ve státním rozpočtu alokováno a jaké budou výše dotací?

Dotace na úroky budou plus minus ve stejné výši, jako tomu bylo dříve. Jsem strašně rád, že se mi na poradě ekonomických ministrů podařilo získat požehnání, aby program mohl být spuštěn, i když musí jít ještě na formální schválení vlády. V průběhu měsíce by mohl být program vyhlášen. Pro tento rok je tam alokována jedna miliarda, což neznamená, že se na dotace letos uvolní jedna miliarda. Tím, že je rozloženo do několika let, tak je to čerpání kolem 90 milionů ročně. Vygeneruje to objem prací na panelových domech kolem čtyř až 4,5 miliardy, proto je ten program panel tak důležitý, neboť s jednou miliardou rozloženou do 12 let stimulujete tyto stavební práce.

Od nového roku platí deregulované najemné v dalších zhruba 400 tisíci bytech. Má ministerstvo informace, kolik už vzniklo soudních sporů o výší nájemného?

V hlavě mám data asi z doby před 14 dny či třemi týdny, kdy jsme měli brífink se Sdružením na ochranu nájemníků a tehdy byla informace, že bylo podáno zatím 39 žalob. My samozřejmě preferujeme, aby k dohodám mezi nájemci a nájemníky došlo, aby soudních sporů bylo co nejméně. Na ministerstvu funguje informační linka, kde mohou nájemníci, ale například i obce informovat o této problematice. Stejně tak má Sdružení na ochranu nájemníků, se kterým konstruktivně spolupracujeme, síť svých poboček, kde je také možné získat radu.

Říkáte si někdy, když je krušněji, že byste raději s politikou praštil a šel znovu podnikat?

(smích) Takové nálady občas postihnou skoro kažého, ať je v jakékoli profesi. I v době, kdy jsem podnikal, tak jsem si někdy řekl ´sakra, na tohleto už nemám. Už bych s tím nejradši skončil´. Já jsem do pozice ministra nastupoval víceméně náhodně, neboť jsem na toto místo nijak neaspiroval. Když už jsem ale tady, tak chci, aby se rozdělané věci dotáhly do konce.

Ať je to třeba stavební zákon. Chtěl bych také do konce pololetí připravit bytovou politiku na střednědobý výhled, neboť je to podle mě podceněná věc. Chtěl bych se dostat k institucionlizaci cestovního ruchu, protože cestovní ruch tu je taková popelka, která nemá institucionální podobu na rozdíl třeba od Rakouska. Připravujeme některé projekty, které by měly napomoci rozvoji cestovního ruchu v regionech. Další věc je, že v tuto chvíli se připravuje vyjednávání České republiky s EU o tom, kolik dostane Česko ze strukturálních fondů v dalším programovacím období po roce 2014 a jakým způsobem budou ty peníze použity. Já chci, aby byly využity efektivněji a jednodušeji, než je tomu nyní. Takže na jedné straně je člověk pod tlakem a říká si, že kdyby nic nedělal, že mu bude líp, na druhé straně má člověk svou představu, čeho chce něčeho dosáhnout a to ho vrátí zpátky.      


Půlnoční rozhovor již absolvovali:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…