Je to šílené a trápí nás to. Ministr Stropnický promlouval v ostravské kavárně

20.09.2014 20:50

REPORTÁŽ O hegemonii ČSSD, populismu, zvěrstvech prapodivných koalic ve velkých městech a krvavých ranách, které utrpělo už ve vládě hnutí ANO hovořil v Ostravě ministr obrany Martin Stropnický (ANO). Lidem vysvětlil, kdo šíří o hnutí dezinformace: „Když na Ministerstvo obrany někdo plivne, jsou to lidé, kterým ničíme penězovody, na které byli desítky let zvyklí.“ Vysvětlil i to, jak se mu podařilo ušetřit miliardy.

Je to šílené a trápí nás to. Ministr Stropnický promlouval v ostravské kavárně
Foto: Daniela Černá
Popisek: Ministr obrany Martin Stropnický

Volební plakáty, ale také pohodlná křesílka, káva a koblihy. Ministra obrany pozvali v sobotu večer Ostraváci do nové kavárny ANO v centru krajského města. „Můj program nezačal dnes ráno tím, že jsem se dostavil na Dny NATO, ale loňskými volbami a od té doby neskončil. Je to nepřetržitý tok dnů, které jsou naplněny šílenou hektickou činností. Je nesmysl si ale stěžovat, protože s tím jsme do toho šli,“ uvedl na začátek Stropnický. „To, jak se věnuji své práci, je totální. Netušil jsem, jak moc to člověka pozře. Přeji lídrovi kandidátky, aby pak také několik let nejel na dovolenou,“ dodal s nadsázkou směrem k Tomáši Macurovi Stropnický. Pak vážně dodal: „Důležité je, aby se nám podařilo něco změnit.“

Stropnický: To, co se píše a říká, je většinou snůška výmyslů

Příznivce, kteří v kavárně seděli, pak ministr upozornil také na neobjektivní informace, se kterými se mohou v médiích setkat. „Je to docela vážné. To, co se píše a říká, je většinou snůška výmyslů. Všichni víme, že tištěné noviny se nemohou udržet na trhu. Když někde chcete říci informaci, na kterou má občan nárok, ale která zrovna není katastrofou, ale je to například objektivní výsledek nějaké práce, tak nemáte šanci zprávu protlačit na veřejnost,“ popsal ministr a uvedl konkrétní příklad: „Měli jsme před čtrnácti dny tiskovou konferenci, kde jsme shrnuli činnost za poslední dva měsíce a v určitém slova smyslu i za období uplynulých osmi měsíců. Vyšlo nám, že jsme ušetřili 3,4 miliardy korun, což je skoro 10 procent rozpočtu Ministerstva obrany. Nejsou to přímo ,keš' peníze na dřevo, ale úspory v této výši už jsou zakotveny ve smlouvách. Prodáme nadbytečný majetek, nadbytečná letadla. Nikoho taková zpráva nezajímá,“ dodal. Zároveň upřesnil i důvod, proč mu situace vadí: „Neříkám to proto, abych tady brečel a stěžoval si. Chci vám říct: ,Když si něco o našem hnutí přečtete, tak se informace pokuste nějakým způsobem ověřit.' Často je realita úplně jiná. Chci tím říci, že byste měli spoléhat na svůj úsudek.“ Stropnický také předpokládá, kdo dezinformace šíří: „Když na Ministerstvo obrany někdo plivne, máte skoro garanci, že jsou to lidé, kterým ničíme penězovody, na které byli tito lidé desítky let zvyklí. Prostřednictvím všech prostředků se brání.“

30 korun u lékaře nikoho nezatíží, to je jedno pivo

Stropnický také zdůraznil význam komunálních voleb. „Jak víte, jsme v koalici s ČSSD. Nešlo to jinak, což víte. Jejich hegemonie v Senátu a to, že mají všechny hejtmany, nám ale politiku neusnadňuje,“ upozornil ministr. „Museli jsme v rámci toho, aby koalice vznikla, přistoupit na některé jejich populismy, například na zrušení poplatků v nemocnicích a u lékaře. To byly krvavé rány. Třicet korun u doktora nikoho nezatíží, to je jedno pivo. Zrušení stojí čtyři miliardy. Pamatuji si na jednání, kdy jsme se velmi pohádali, ale nechtěli jsme být ,vládokazy' a řekli jsme si, že ustoupíme, i když jsme věděli, že je to pitomost,“ vysvětlil.

Ministr hovořil o prapodivných koalicích ČSSD a ODS

Stropnický také kritizoval zdlouhavé byrokratické procesy a vysvětlil důvody, které vedou některé politiky k sestavování koalic na komunální úrovni. „Skoro všude existují prapodivné koalice ČSSD a ODS. Kdyby opravdu chtěli tito lidé hájit své zásady, tak je spojení takových stran neslučitelné. Přesto takové koalice v některých městech fungují a speciálně ve velkých městech se dějí docela velká zvěrstva. Pokud se něco postaví, obchvat nebo divadlo, je to proto, aby se proinvestovaly peníze, utratilo co nejvíce a co nejvíc se ztratilo. Takto to fungovalo ve městech často,“ uvedl ministr. „I když hoši nesmírně mistrně a s plápolajícím srdcem hovoří o tom, že jim jde o občana, tak to není bohužel skoro nikdy pravda. Většinou jim jde o to, aby se popadlo x stovek milionů nebo miliardy a řeklo: ,Postavíme tu tunel, ale má to jeden háček, bude to stát dvojnásobek.' V tom jsou komunální volby velmi důležité, aby se tyto věci neděly,“ dodal. Poučil také místní kandidáty o tom, co je čeká, jestli uspějí: „Pokud budete mít po volbách ve městě vliv, tak se připravte na to, že chlapci z rukou vliv nedají lehce, budou kopat, psát anonymy, budete číst v novinách, že jste neschopní. Tak si rozmyslete, jestli volby chcete vyhrát! Teď vážně, je samozřejmě potřeba, aby výsledek byl co nejlepší.“

Ministra zaskočila miliardová investice

V úvodní řeči se Stropnických dotkl konkrétně i problémů krajského města. „Neříkám, že vše, co se udělalo v Ostravě, je špatně. Když jsme jeli industriálním areálem, pan hejtman mi ukazoval, že otevřeli stálou expozici, kde se děti řadu zajímavých věcí dozvědí, což je fajn, ale má to jednu vadu, stálo to miliardu,“ všímá si Stropnický, který částku považuje za příliš vysokou. Zdůraznil také problémy na vládní úrovni. Některým ministrům se totiž podle Stropnického příliš šetřit nechce. „Jsme osamělí v koalici. Ministři ČSSD ani lidovci nejdou po konkrétních položkách, na kterých se dá ušetřit,“ uvedl s tím, že možná lidovečtí ministři přeci jen trochu snahu projevují. „Je to šílené a docela nás to trápí. Nikde se o tom nepíše a nemluví, ale je to docela zásadní,“ dodal.

Hnutí ANO chce oživit centrum Ostravy

Kavárna ANO vznikla v místech bývalé vybydlené drogerie. „Chceme tím přispět k oživení historického centra města. Stačí se jen rozhlédnout, kolik míst je tady prázdných. Chceme ukázat, že jsme schopní něco udělat a přeměnit bývalou drogerii na pohodové místo, kde se budeme rádi setkávat,“ vysvětlil Tomáš Macura, lídr kandidátky ANO v Ostravě, který také řekl, že jde vlastně o první symbolický vzkaz pro občany města. Na stěnách kavárny jsou dobové fotografie, na kterých je vidět, jak v minulosti Ostrava vypadala. V těchto prostorách plánují pořádat další akce, například výstavu Pocta Bohumilu Hrabalovi, která tu bude zapůjčena. „Je to pecka, protože zatím byla například v Bruselu, Katovicích nebo v Praze a teď bude u nás. Všichni budou mít vstup zdarma,“ doplnil Macura.

  • Další reportáže ParlamentníchListů.cz ČTĚTE ZDE
     

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…