John tvrdí, že není Alibaba. Pro knížete je vzor, Alibaba byl dobrák

19.02.2011 17:49

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslav Zavadil se nechal po protestním stekání odborářů slyšet, že současná vláda a ministr financí Miroslav Kalousek se chová vůči lidem jako Alibaba a čtyřicet loupežníků. Vládní politici s ním však pochopitelně nesouhlasí.

John tvrdí, že není Alibaba. Pro knížete je vzor, Alibaba byl dobrák

Nejvíce dotčeni výrokem odborářského bosse Jaroslava Zavadila, že se vláda chová jako loupežníci z pohádky Alibaba a 40 loupežníků, byli ministři Věcí veřejných, kteří na vyjádření Zavadila bezprostředně reagovali.

Psali jsme:

Vláda se chová jako Alibaba a 40 loupežníků, bouří odborový boss
Straší nebo varují právem? Haló noviny i Blesk se děsí zdražování
Milovník zabíjaček Zeman podpořil Bártu. Daň na maso? Proč ne

Je to dědictví

"Jako Alibaba a čtyřicet loupežníků se chovaly předchozí vlády, které nás zadlužily bilionem a půl, přestože masivně prodávaly státní majetek. Tato vláda se jen snaží zastavit zadlužování. Potřebujeme se dostat z dluhové pasti, do které vedli tento národ ti před námi," sdělil ParlamentnímListům.cz ministr vnitra a předseda koaličních Věcí veřejných Radek John.

A ani další ministr VV kritiku odborů nechápe. „Nevím, co pan předseda odborářů svým výrokem míní. Vláda prostě dělá nepopulární úsporné kroky. Já například musím na ministerstvu školství ucpat nehospodárné díry," tvrdí místopředseda Věcí veřejných, ministr školství Josef Dobeš.

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek z TOP 09 je velice stručný. „Pan Zavadil by si už  mohl vymyslet nový příměr, tento už je ohraný," vzkázal šéfovi odborů přes ParlamentníListy.cz Drábek.

OBRAZEM Odboráři: Jsou to zloději

Alibaba je kladný hrdina

Šéf TOP 09 a místopředseda vlády Karel Schwarzenberg prokázal, že pohádkové příběhy dobře zná. „Já jsem Alibabu nedávno viděl, ale pro mě to je kladný hrdina, takže tuto kritiku vnímám pozitivně. Já si uvědomuji, že škrty zasáhnou každého v této zemi, stěžovali si i poslanci, za týden si bude zase stěžovat někdo jiný. Je potřeba zajistit, aby se úspory minimálně dotkly těch sociálně nejslaších," řekl ParlamentnímListům.cz ministr zahraničí Karel Schwarzenberg.

Otevřete oči, přicházím

Zavadil hodlá odborové svazy zapojit do boje proti vládním reformám. „ČMKOS spouští masivní kampaň vůči veřejnosti. Chceme získat veřejnost na naší stranu," prohlásil šéf odborářů ke kampani Otevřete oči.

"Každý z nás trpí určitým stupněm hlouposti. Lidé nemůžou vědět všechno. Chceme jim vysvětlit, proč máme takové požadavky. Tím se zbaví toho prvního stupně hlouposti," míní odborářský boss.

Stejně odhodlaně vystupuje i šéf odborářů strojírenského průmyslu KOVO Josef Středula, který také bojuje proti zvýšení DPH.

"Myslíme si, že vláda neříká pravdu o tom, jaké budou budou dopady pro obyčejné lidi. Lidé začnou šetřit a nebudou utrácet, takže zpomalí nebo zastaví ekonomiku," odhaduje Středula.

Související:

Zdraží maso, libuje si Bárta. Musíme hubnout, jsme tlustý národ
Nečas je spokojen. Reforma hotová, smysl vlády obhájen

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš Urban

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…