Josef Dobeš: Kalousek je provokatér. Bátora a nácek? Drzost

25.08.2011 17:13

Ministr školství z Věcí veřejných Josef Dobeš se ohradil proti tomu, že ministr financí Miroslav Kalousek z TOP 09 označil šéfa personálního oddělení jeho resortu za neonacistu. Považuje to za provokaci a drzost.

Josef Dobeš: Kalousek je provokatér. Bátora a nácek? Drzost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Josef Dobeš

Dobeš se v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz ohradil proti tomu, že ministr financí Miroslav Kalousek z TOP 09 označil šéfa personálního oddělení ministerstva školství za neonacistu. Považuje to za provokaci.


Ministr Kalousek totiž v reakci na to, že premiér Petr Nečas kritizoval TOP 09 za neúčast na vládě, uvedl pro ParlamentníListy.cz toto: „Pan premiér má na svá vyjádření nepochybně právo. Nicméně je s podivem, že svoji energii napíná vůči politikům, kteří protestují proti extremismu ve státní správě, a že se nevěnuje tomu, aby odstranil neonacistu z vysokého místa na ministerstvu školství."

Související:


Odborník na extrmismus: Bátora není neonacista

Josef Dobeš se proti Kalouskovi ostře postavil. „Je to naprosto nehorázný a pobuřující výrok. Ministr financí buď ztrácí nervy, nebo naopak jedná promyšleně, aby se druhá strana ozvala. Pan ministr se domnívá, že jako ministr a poslanec s imunitou si může říkat, co chce, a úředník podle něho musí mlčet a nechat se urážet. Vytváří zde dvojí morálku. Přední odborník na extremismus Miroslav Mareš z Masarykovy univerzity napsal analýzu, kde říká, že Bátora není neonacista ani extremista. Doporučil bych panu Kalouskovi, aby si toto nezaujaté odborné pojednání přečetl. Pan Mareš rozhodně není fanouškem pana Bátory, ale je to politolog," řekl ParlamentnímListům.cz Dobeš.

Ten narážel na článek největšího české odborníka na extremismus Miroslava Mareše, který vyšel ve čtvrtečním Reflexu. Zde píše, že Bátora je typem reakčního konzervativce, který postrádá revoluční prvek dominantních směrů fašismu a neofašismu.

Bátora má prověrku NBÚ

„Poslední věc je, že kdyby na výroku pana Kalouska o neonacistovi Bátory bylo jen zrnko pravdy, pan Bátora by nedostal prověrku Národního bezpečnostního úřadu, která mu byla prodloužena v červnu. Zde se tak podrobně všechny věci prošetřují, že by nebylo možné, aby ji dostal nějaký neonacista. Beru to jako drzost a provokaci pana Kalouska. Buď ztrácí nervy, nebo zvyšuje tlak na vyprovokování druhé strany," dodal Dobeš.

Psali jsme: Kníže je orel a Bátora moucha se slovním průjmem, hřímají topkaři


Ministr Dobeš se domnívá, že Kalousek má postranní úmysly. ODS dokonce naznačila ve svém prohlášení, že Kalousek chce odejít z vlády. „Je nepřijatelné, že se projednávala klíčová daňová reforma a pan Kalousek tam nebyl. Povinností ministra je chodit na vládu. Za to je placen," řekl Dobeš.

Co za tím je?

Ministr míní, že za tlakem proti Bátorovi může být snaha vyhnout se zdanění hazardu. „To je něco, co dělá problém Miroslavu Kalouskovi řadu let. Když v posledních letech se stal spolubijcem proti panu Hušákovi, tak zlí jazykové tvrdí, že v minulosti byli ve velmi úzkém spojení a pan Hušák mu nikdy nevadil. Nyní má dojít k tomu, že má být zdaněn hazard a to nemusí panu Kalouskovi vyhovat. Dále se spekuluje, že panu Kalouskovi se nedaří vybírat daně a sestavit rozpočet. Možná, že obtížné daňové a ekonomické reformy pan ministr nezvládá a je to pro něj pobídkou opustit koalici a zachovat si pověst úspěšného ekonoma," říká dále Dobeš v rozhovoru.

Psali jsme: Hlasy ze zákulisí. Co může doopravdy být za kauzou Bátora


Podle Dobeše probíhalo středeční jednání vlády ve dvojkoalici v klidu a racionálně bez emocí, i když se bezmyšlenkovitě věci neschvalovaly. Dobeš pozitivně vnímá, jak se k celé kauze Bátora postavila ODS a premiér Petr Nečas.

Psali jsme: Kalousek rozbíjí vládu, vypálila ODS. Dostali úžeh, odmítá ministr


Otázka svědomí

„V ODS zesilují hlasy, že pan Bátora je pro pana Kalouska zástupný problém. Jeden z drobných úředníků najednou překáží koalici. Oceňuji, že ODS nenabíhá na vějičku pana Kalouska," pokračuje Dobeš.

Čtěte také: Hájek se rozjíždí: Pane kníže, za Havla by Vás popravili


Pro něho je ponechání Bátory na ministerstvu školství otázkou svědomí. „Tady se dávají lidem nálepky a velmi hanlivé výrazy, které nemají opodstatnění. Buď tlaku podlehnu a vyjdu vstříc nějaké objednávce a budou mi tleskat, ale vnitřně mi bude ze sebe špatně, nebo se tomu postavím. Ten člověk se ničeho nedopustil, já si ho vážím, pracuje dobře. Je to pro mě otázka svědomí a v tom se pro mě může obtížně něco změnit," dodal v rozhovoru ministr.

Jak to začalo

ParlamentníListy.cz jako první informovaly, že Kalousek požadoval odchod Bátory již na zasedání vlády 10. srpna, kde o něm měl mluvit jako o starém fašounovi. Pak už o něm do médií hovořil jako o rasistovi.

Čtěte více: Kalousek pohrozil odchodem z vlády. Kvůli „fašounovi" Bátorovi


Na dalším jednání vlády 17. srpna opustili ministři TOP 09 její zasedání s tím, že měl Bátora urazit ministra TOP 09 Karla Schwarzenberga. Bátora na Facebooku reagoval na ministrovo prohlášení do médií, že se Bátora na ministerstvo hodí jako pazdeří k jisté části těla.  

Schwarzenberg potom navíc v sobotu o Bátorovi uvedl: „Zkuste na ministerstvo školství strčit nos a uvidíte, proč jsem to řekl. Kdyby to byl účetní na ministerstvu zemědělství, tak proti tomu nic nemám. Zrovna s těmi názory na školství, to nejde. To je jako kdybych ustanovil známého pedofila ředitelem dívčí školy." Bátora se nesmí pro tisk vyjadřovat. Ministři TOP 09 se zasedání vlády nadále nezúčastní a posílají své náměstky.

Čtěte také:


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…