Kalousek přiznal, že prožívá "psycho" a diví se hysterii kolem Pospíšila

30.06.2012 6:20

Na politické scéně i ve společnosti je živo. Politici se přou o vydání exministryně obrany Vlasty Parkanové k trestnímu stíhání. K tomu prý ministr financí Miroslav Kalousek vyhrožoval vyšetřovateli kauzy CASA, že na své pozici skončil. A aby toho nebylo dost, lidé demonstrují kvůli odvolání ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila.

Kalousek přiznal, že prožívá "psycho" a diví se hysterii kolem Pospíšila
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek a Bohuslav Sobotka v OVM diskutovali o zbavení imunity Vlasty Parkanové

Premiér Petr Nečas (ODS) ve středu bleskově odvolal místopředsedu své strany Jiřího Pospíšila z postu ministra spravedlnosti. A strhla se mela. V Praze demonstrovalo šest set a v Brně dvě stě lidí. Protestovali proti způsobu odvolání ministra. Demonstrující vzali za svou teorii, že Pospíšil byl odvolán proto, že chtěl na post vrchního státního zástupce v Praze jmenovat „obávanou“ státní zástupkyni Lenku Bradáčovu.

Anketa

Litujete odchodu ministra Pospíšila?

65%
35%
hlasovalo: 13567 lidí

Ministr je spotřební zboží, byl odvolán - tečka

Demonstrace ani jejich zdůvodnění ministr financí Miroslav Kalousek nechápe. „Upřímně řečeno mně vadí, že se tolik spojuje otázka státního zastupitelství a odvolání pana ministra Pospíšila. Já pevně doufám, že to s tím opravdu nesouvisí, když pan premiér říká, že to s tím nesouvisí,“ řekl Kalousek ParlamentnímListům.cz.

„Jinými slovy: Premiér má svaté právo odvolat kteréhokoliv ministra a to mu nikdo nemůže brát. Zvlášť když se jedná o ministra z jeho vlastní strany. Ministři jsou spotřební zboží, byl odvolán ministr spravedlnosti a tečka,“ dodal.

Demonstrace? Nechápu znepokojení

K demonstracím poznamenal, že nechápe znepokojení nad výměnou jednoho ministra ve vládě. „Znepokojení by bylo na místě, kdyby to znamenalo tlaky na nejvyšší státní zastupitelství, ale nic takového nikdo zatím neidentifikoval,“ míní Kalousek.

Nicméně druhou otázkou podle něj je, aby skutečně nevznikly politické tlaky na státní zastupitelství. „A aby personální návrhy nejvyššího státního zástupce, ať už budou jakékoliv, tak aby byly podpořeny budoucím ministrem spravedlnosti a premiérem. O nic jiného mi nejde,“ tvrdí ministr.

Nic takového se nestalo!

Kolem jeho osoby je od pátku v médiích rovněž velmi živo. Podle týdeníku Respekt prý volal vyšetřovateli kauzy letadel CASA Jiřímu Mazánkovi a vyhrožoval mu, že na své pozici skončil. Respektu to měl říci dobře informovaný zdroj.

Takové obvinění Kalousek striktně odmítl. „Já neviním časopis Respekt. Časopis Respekt má nějaké zdroje, Já jenom říkám, že to, co se v časopise Respekt objevilo, je pomluva estébáckého charakteru. Nic takového se nestalo!“ řekl ministr financí ParlamentnímListům.cz.

„Já jsem skutečně telefon s vyšetřovatelem měl. Bylo to několik dní poté, co jsem mu podával vysvětlení. A informoval jsem ho o tom, že mám odborné stanovisko, které si vyžádal Mandátový a imunitní výbor Poslanecké sněmovny a že toto odborné stanovisko odesílám dozorovému státnímu zástupci, což jsem také skutečně učinil,“ popsal ministr důvod svého telefonátu.

Výhrůžky? Nesmysl

„No a pan Mazánek říkal, ať mu toto odborné stanovisko pošlu také. Tak jsem mu odpověděl, že nikoliv, že jemu ho nepošlu, protože už mu nevěřím,“ shrnul obsah telefonátu Kalousek.

Jakékoliv výhrůžky prostřednictvím telefonu rozhodně odmítl. „Nebyl jsem nikterak osobní, ani jsem nedělal žádný nátlak, že bych říkal, že někdo končí, nebo nekončí u policie. To je hloupost. Jak bych to asi tak mohl zařídit? Vyhrožovat můžu tak akorát tím, že někomu nedám peníze, ale nemohu zařídit, že někdo skončí na nějakém jiném pracovišti, to leda v rámci mého ministerstva,“ argumentuje Kalousek.

Jak se to dostalo ven, když jsou tak čestní...

„Jak jsem řekl, je to pomluva estébáckého charakteru a já k tomu mohu dodat jen otázku řečnického charakteru: Když ten rozhovor proběhl mezi mnou a vyšetřovatelem – a já neměl sebemenší důvod to někomu vyprávět, tak kde se tato opravdu pomluva a dezinterpretace toho rozhovoru vzala, když máme tak čestné, charakterní a mlčenlivé policisty,“ podivil se ministr.

Proč případná pomluva vznikla, spekulovat nechce. „Já o tom nemíním přemýšlet, jen mi to dokresluje to psycho v celé kauze CASA a postup vyšetřovatele v celé věci, protože v té žádosti o vydání paní Parkanové jsou věty, na které je možné ukázat a říct: To je objektivní lež,“ soudí nekompromisně Kalousek.

Nezametat pod koberec a nemanipulovat

A dává příklady: „Na to, jestli paní Parkanová byla, nebo nebyla ministryní obrany v roce 2009, na to nepotřebujeme mít nezávislý soud. Na to se stačí podívat, kdo v té době ministrem obrany byl. Na to, jestli letadla CASA byla, nebo nebyla vojenským materiálem, na to nepotřebujeme stanovisko nezávislého soudu, to rozhodla i Evropská komise v souladu s evropskou směrnicí. V té žádosti je prostě mnoho lží, o kterých lze zcela a s naprostou jistotou prohlásit, že to lež je! A jestliže je spousta lží v žádosti, tak už se dál nebudu zamýšlet nad dalším postupem,“ shrnul ministr financí své stanovisko.

A co bude dál? „Poslanecká sněmovna teď bude hlasovat o vydání, či nevydání Vlasty Parkanové a to je na tom to nejméně podstatné. Nejvíc podstatné je, aby se žádné kauzy nezametaly pod koberec a také aby se žádné kauzy účelově nestíhaly a nemanipulovaly, protože to jsou jenom dvě strany téže mince. A ta mince se jmenuje manipulace s trestním řízením,“ uzavřel Miroslav Kalousek.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…