Kalouskovi 17 platů, pokud supermzdu Kubovi, bouchl do stolu poslanec

26.12.2012 13:19

Plánované slučování Ministerstva dopravy a průmyslu a obchodu v superministerstvo hospodářství má mezi politiky své příznivce i odpůrce. A různé názory jsou mezi nimi i na případnou výši platu pro „superministra".

Kalouskovi 17 platů, pokud supermzdu Kubovi, bouchl do stolu poslanec
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Miroslav Kalousek

Proces slučování ministerstev nebo jakýchkoliv institucí je proces dlouhodobě plánovaný a pečlivě připravovaný. „Je to proces, který neprobíhá přes noc, ale dlouhé měsíce, ne-li léta, aby to mělo onen žádoucí úsporný výsledek,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Pavel Kováčik (KSČM). Aby potřebnou agendu dělalo méně lidí a méně oddělení. „Aby bylo méně ředitelů, méně náměstků, méně ministrů,“ konstatuje šéf komunistických poslanců.

„Je to podle hesla, chtěli jsme to udělat dobře, ale dopadlo to jako vždycky,“ směje se Kováčik. Sice se podle něj ušetří jeden ministerský plat, ale vzhledem k tomu, že v tomto prapodivném systému má náměstek ministra vyšší plat než ministr, tak se neušetří, protože náměstek ministra sloučeného ministerstva hospodářství bude mít vyšší plat, než pan ministr stejného ministerstva, takže se vlastně utratí více peněz. „Jinak se nehne list, maximálně dojde na výdaje za změnu tabulek na budovách. „Neumím si představit, že by takhle narychlo prováděný proces měl mít nějaký rozumný výstup,“ řekl na závěr Pavel Kováčik.

Slučování je podle TOP 09 účelové a zběsilé

„Jeden ministr, jeden plat a podle mého nepřipadá v úvahu ani zvedání toho platu,“ řekl pro ParlamentníListy.cz poslanec za TOP 09 František Laudát. To by si podle něj ministr financí mohl říct, že zasahuje do všech ministerstev, a mohl by tak požadovat 17 platů. „To vůbec nepřipadá v úvahu!“ konstatuje Laudát.

Pokud jde o zvažované slučování ministerstev dopravy a průmyslu a obchodu v jedno superministerstvo hospodářství, mělo se to podle Laudáta odehrát na začátku volebního období. „Není to jednoduchý proces. Ta legislativa se ještě dá změnit, nicméně mi to připadá takové účelové a zběsilé."

Pokud jde o Ministerstvo dopravy, je poslanec přesvědčen, že ty problémy v resortu nejsou Dobešova vina. „On se naopak snažil některé ty věci dávat dohromady,“ konstatuje Laudát. Hlavním problémem na Ministerstvu dopravy je podle něho jeho organizace. „Například v případě Českých drah je už v dlouhodobé krizi ČD Cargo (nákladní železniční doprava),“ uvádí příklad místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 František Laudát.

Podle poslance TOP 09 prostě nyní není vhodná doba pro slučování. „Nejdřív by se mělo zajistit, aby v těch původních ministerstvech nebyly tak zásadní problémy. Takové, co vyžadují zvláštní péči ministra,“ říká Laudát. Po potřebných přípravách by to mohlo být prý skutečně přínosné. „Takto, v tom stavu, v jakém to je, to opravdu nevidím zrovna jako nejšťastnější krok,“ konstatoval poslanec pro ParlamentníListy.cz.

Navíc, jak říká, dal by přednost spíše sloučení takových ministerstev, jako je resort kultury a školství. „Mají rozhodně více společného, než navrhovaná spojení,“ dodává František Laudát.

Ing. František Laudát

  • Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)

Stávající ministři by měli na ministerstva peníze spíše nosit, než je pobírat

„Nejsem zrovna nadšená z pokusu o slučování,“ říká komunistická poslankyně Zuzka Bebarová-Rujbrová pro ParlamentníListy.cz. Podle ní se to nedá dělat způsobem, že se sečtou stovky lidí a vytvoří se mamutí ministerstvo s tisícem zaměstnanců. Podstatně příznivější by podle ní bylo, kdyby se na každém ministerstvu snížily úřednické stavy o třetinu, nebo alespoň o čtvrtinu. „Pak už je jedno, jestli ta ministerstva působí pod jednou hlavičkou, nebo pod vícero,“ říká komunistická poslankyně a stínová ministryně pro legislativu a lidská práva. Myslím, že je podstatně lepší, když jsou například skvělí odborníci na dopravu soustředěni v jednom ministerstvu, než aby byli roztříštěni po různých odděleních v jednom mamutím úřadě,“ tvrdí poslankyně.

Na dotaz, jaký by měl mít nový ministr sloučeného ministerstva plat, se poslankyně zasmála. „Při tom, jak někteří z našich ministrů kvalitně a účelně pracují, myslím, že by ten svůj plat měli na ministerstvo spíše nosit,“ zasmála se Zuzka Bebarová-Rujbrová.

Je to napjatý termín, ale stihnout se to slučování dá

„Jeden ministr, jeden plat,“ konstatoval pro ParlamentníListy.cz předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura. A je prý naprosto jedno, jak velké má ministerstvo. Sloučení ministerstev je navíc podle Stanjury až poslední krok. Před tím musí dojít k rušení některých agend, aby ta ministerstva byla štíhlejší, menší a výkonnější. „Slibujeme si od toho, že se zlevní provoz státu jako celku,“ říká Stanjura. Ty ušetřené peníze by se pak podle něj měly používat na investice, a ne na provoz.

Zbyněk Stanjura je navíc přesvědčen, že to lze provést i za tak krátkou dobu, která koalici k vládnutí zbývá. „První měsíce bychom věnovali legislativní přípravě tak, aby ty zákony byly účinné od 1. ledna 2014, a podle toho zákona by také musely běžet přípravné práce,“ konstatuje Stanjura. Těch 18 měsíců je i podle něj poměrně optimistický termín. „Stihnout se to ale dá,“ konstatoval.

Sloučení kultury a školství by mělo větší smysl

„Myslím, že slučovat zrovna tato ministerstva – tedy průmyslu a obchodu a ministerstva pro dopravu, není podle mne něco úžasného, co bude navíc fungovat,“ říká ParlamentnímListům.cz sociálně demokratická poslankyně Vladimíra Lesenská. Obě oblasti jsou podle ní dost odlišné. „Já bych rozhodně nebyla pro jejich slučování,“ dodala poslankyně.

Stejné je to podle ní také v případě Ministerstva obrany a protikorupčního útvaru. „Spíše bych viděla jako vhodnější variantu sloučení Ministerstva kultury a Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy,“ naráží poslankyně na variantu, která by nejspíš nastala v případě, že by šéfka strany LIDEM Karolína Peake nebyla odvolána z Ministerstva obrany a vykonávala by tak post ministryně a vicepremiérky pro boj s korupcí. To by podle ní logiku mělo, zatímco avízovaná sloučení jí připadají spíše jako kočkopes.

Pokud jde o plat, má Vladimíra Lesenská také jasno. „U tak úžasného ministerstva, které si vláda prosadí, předpokládám také úžasný plat, i když bude jeden,“ zasmála se oranžová poslankyně.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Věřit Rakušanovi Vrbětice? Politiky ani policie nepřesvědčila

20:00 Věřit Rakušanovi Vrbětice? Politiky ani policie nepřesvědčila

Konec vyšetřování vrbětického výbuchu, ke kterému došlo před deseti lety. Stojí za tím Rusko, ale ni…